©Starsport
©Starsport

Đak Partizanove škole na megdanu crno-belima: Igraju trenutno najlepši fudbal u Srbiji, ali nisu nepobedivi

Vreme čitanja: 4min | čet. 20.10.22. | 09:21

Pouzdani bek Napretka motivisan pred duel u Humskoj

Najavljivao je Predrag Rogan pred početak jeseni u sezoni 2019/20 ono o čemu se pod Bagdalom u svakoj pauzi prvenstva šuška, želju da se ostvari san Kruševljana, dug dvadeset leta, o trećem izlasku Napretka u Evropu. No, Čarapani su već u novembru imali deset poraza i posle neuspeha kod kuće protiv Inđije (1:3), kada je Roganu uručen otkaz, padali su sve više na tabeli, sa zebnjom da će zimu čekati u "crvenoj" zoni. Ivan Stefanović, Napretkov večiti vojnik, bio je taj koji je trebalo da probudi svoj klub pred završnicu, a prvi ispit mu je bio, ni manje ni više, nego u Humskoj 1. Vodio je Partizan 2:0 golovima Sume, Vukadinović vratio nadu Kruševljanima pred drugi deo meča. U poslednjih sedam minuta, preko Bjeloša i Eskića, Napredak je stigao do preokreta (3:2), neočekivani bodovi odleteli su za Kruševac i tim je dobio "injekciju" samopouzdanja pred nastavak šampionata.

Slično kao i Rogan, i Dušan Đorđević nije odoleo da, na jednoj od prvih konferencija, govori o stremljenju da sa Napretkom ponovi uspeh iz Čukaričkog, plasman u evropske kvalifikacije. To kao da je usud onom ko sedne na klupu kruševačkog superligaša. Ipak, svemu treba tražiti realne razloge, a malo je u Srbiji fudbalskih zaljubljenika koji ne bi voleli da vide ponovo krcate tribine stadiona pod Bagdalom. Napredak je, poslednjih sezona, nekoliko puta bio na korak od velikog uspeha, a ove jeseni sam početak Mozzart Bet Super lige je, čini se, raspršio san. Čini se, no fudbal neretko nudi iznenađenja, Kruševljani se nalaze u odličnom ritmu (5 pobeda u 7 kola), ali do vrhunskog podviga će im biti potrebna žetva bodova i sa gostovanja i poneki skalp iz reda velikih. Već danas su na ispitu zrelosti u Beogradu protiv Partizana.

Izabrane vesti

"Partizan trenutno igra najlepši fudbal u Srbiji, ali da su nepobedivi, to svakako nisu, što nam je pokazao početak sezone", govori Nikola Vukajlović, Napretkov levi bek, koji je pre desetak godina jedno vreme proveo u omladinskoj selekciji kluba iz Humske ulice.

(1,12) Partizan (9,00) Napredak (20,0)

Prisetio se defanzivac svoje generacije iz Partizana.

"Dosta njih je otišlo preko, poput Radonjića, Saleta Lukića, Andrije Živkovića, trenutno je u crno-belom dresu samo Danilo Pantić".

Bio je Vukajlović na strani Partizana, ali i na rivalskoj, kada je oblačio dresove dva druga superligaša. Nisu mu strani ni podvizi protiv Parnog valjka.

"Igrao sam ranije protiv današnjeg rivala u dresu Dinama iz Vranja i Novog Pazara. Pretprošle sezone smo pobedili Partizan u jednoj predobroj utakmici u Pazaru (3:2), kada ih je vodio Savo Milošević. Bio im je to prvi meč te sezone u kojem su izgubili bodove, a ja se nadam i verujem da ću ponovo doživeti taj osećaj".

Koliko god verovao u saigrače i sebe, svestan je Napretkov bek težine zadatka, ali i odakle preti najveća opasnost.

"Najrazigraniji su po bokovima, gde su Dijabate i Mening, ali opasno je i kad se iz drugog plana pojave Urošević i Živković".

Počeo je Vukajlović sezonu u dresu Kruševljana, na nekoliko mečeva su ga menjali iskusni Projić i mladi Prijović, nekada je Napredak na terenu imao i dva leva beka, sve u svemu, ne smetaju vrednom igraču izazivači, a istina je da se sada profilisao u standardnog defanzivca.

"Na svakoj poziciji u timu smo izgradili zdravu konkurenciju, konkretno, na mojoj smo u prvih par kola dobijali šansu sva trojica. Period adaptacije na novu sredinu, zahteve tražio je, prirodno, neko vreme, što je rezultiralo minutažom i za Projića i za Prijovića i za mene. Zapazili ste da smo na nekim mečevima igrali Prijović i ja zajedno, to je najviše bilo zbog taktičkog nadmudrivanja, odgovor formacijom na formaciju, gde je šef Đorđević očigledno pogađao, jer smo pobeđivali".

Odgovara Napretkovom beku i saradnja sa krilnim napadačem po levoj strani kruševačkog sastava, sa kojim se poznaje iz ranijeg dresa.

"Bastajić i ja se odlično razumemo, jer se znamo još iz Inđije, gde smo zajedno igrali. Sećam se jedne od utakmica u kojoj smo obojica blistali, kad smo u Kupu Srbije izbacili Voždovac, koji je tada igrao odlično pod vođstvom Ilije Stolice".

U aktuelnom trenutku Vukajlović razmišlja samo o Napretku. Kako je tim podizao formu, tako je i on počeo da pruža sve bolje partije, a sada zajedno veruju da je ovo samo početak dobrih izdanja Čarapana.

"Malo kasnije smo sklopili ekipu, prirodno je da je trebalo malo vremena da izgradimo hemiju i da upijemo sve šefove zahteve, koji je perfekcionista u svom poslu. Uz profesionalizam i posvećenost uspeli smo da stvorimo onakav Napredak kakav je šef tražio od nas, a to je odgovorni, čvrsti tim koji pobeđuje. Smatram da treba da idemo korak po korak, od utakmice do utakmice. Maksimalna koncentracija i posvećenost na svakom treningu nam na kraju mogu doneti neki baš dobar plasman. Verujem samo u naporan rad, jer zbog njega smo slavili pet puta u poslednjih sedam mečeva. Daće Bog da uskoro budemo u gornjem delu tabele", ne libi se da glasno kaže htenje uvek požrtvovani Nikola Vukajlović.

Ponovo će Dušan Đorđević imati probleme u sastavljanju tima, jer bez dvojice štopera (Đeković, Mršić) i standardnog desnog beka (Jovanović) nije lako ukomponovati defanzivu. Navikli su na to Čarapani. Samo protiv Kolubare su bili van sličnih muka, kada su ubedljivo slavili (4:0). No, odbrana je blistala i u četiri druge minimalne pobede. Bitne karte danas protiv Partizana biće bačene ponovo na nju.



tagovi

Nikola VukajlovićNapredak KruševacFK Partizan

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara