©Reuters
©Reuters

Ako hoćeš da ga skineš sa trona, red je da ga jednom i pobediš: Arteta na jedinom ispitu koji još nije položio u Premijer ligi

Vreme čitanja: 5min | ned. 08.10.23. | 13:14

Svakog od 24 dosadašnja rivala u prvenstvu tokom gotovo četvorogodišnjeg mandata na klupi Arsenala španski stručnjak je dobio makar jednom. Svakog osim Mančester Sitija

Da je sposoban da se sa njim trka na duže staze Mikel Arteta je pokazao još prošle sezone, ali da uzme meru svom “učitelju“ Pepu Gvardioli u Premijer ligi španski stručnjak nije uspeo ni posle nepune četiri godine koliko je na klupi Arsenala. Taj trend trener londonskog tima pokušaće da promeni ovog popodneva na Emiratima u derbiju 8. kola i nesumnjivo najvećoj utakmici dosadašnjeg dela šampionata Engleske (17.30).

Daleko od toga da će okršaj aktuelnog viceprvaka i prvaka Premijer lige odrediti dalji tok šampionske trke, kako zbog toga što je iza nas tek petina prvenstva, tako i zbog činjenice da je Totenhem zabeležio najbolji sezone start još od 1960, a Liverpul nagovestio da bi takođe mogao da se uključi u borbu za tron, ali bi duel dvojice španskih stručnjaka trebalo da pokaže da je 11 godina mlađi kolega spreman za još jedan maraton sa petostrukim osvajačem Premijer lige.

Izabrane vesti

Kada su se Arsenal i Siti prošlog aprila na Etihadu poslednji put sastali u Premijer ligi Ostrvo je ključalo. Okršaj tada vodećih timova engleskog prvenstva trebalo je da dodatno zakuva šampionsku trku, samo da bi Siti počistio Arsenal sa puta, poručivši mu da još nije dorastao izazovu. Međutim, uz Totenhem jedini neporažen u domaćem šampionatu, Arsenal nagoveštava da će i ove sezone biti glavni izazivač ekipi Pepa Gvardiole na putu ka četvrtoj uzastopnoj tituli.

Ukoliko želi da ga svi shvate maksimalno ozbiljno, londonski tim će danas na Emiratima morati da ispiše kandidaturu, da “udari šakom o sto“ i vikne – evo me opet! A to će uraditi samo ukoliko konačno pronađe način da zada udarac timu koji toliko želi da skine sa trona, čime bi potvrdio ono na šta su sugerisali Sitijevi prethodni rivali – da je ranjiv.

Nije situacija u taboru šampiona Evrope bajna. Siti jeste uz dosta muke savladao Lajpcig u Ligi šampiona, ali je prethodno vezao dva poraza na tlu Engleske, protiv Volverhemptona u Premijer ligi i Njukasla u Liga kupu. Po mišljenju mnogih ključna razlika u pomenuta tri meča bila je to što je za meč u Nemačkoj Gvardiola mogao da računa na Rodrija, dok je u dve preostale španski vezista odrađivao suspenziju koju će "kompletirati" upravo protiv Arsenala. Ne treba trošiti reči na to koliki će hendikep za Siti biti Rodrijev izostanak, odlično su to demonstrirali mečevi sa Njukaslom i Vulvsima, a kako će Pep morati bez vezivnog tkiva i na megdan Arsenalu, biće to prilika za Deklana Rajsa da mu pokaže da li je i koliko izgubio time što je odlučio da ga ne angažuje proteklog leta, upravo zbog ovakvih situacija.

Deklan Rajs i Rodri (©Reuters)Deklan Rajs i Rodri (©Reuters)

Arsenal je s druge strane prvi i jedini dosadašnji poraz u sezoni doživeo u sredinom nedelje u Ligi šampiona. Ipak, od povratka sa reprezentativne pauze osvojio je bod više od Sitija i rutinirajući Bornmut na Vitalitiju prethodnog vikenda napravio je odličnu uvertiru pred važan meč. Rekao bi neko, zbog toga što Gvardiola pored pomenutog Rodrija ne može da računa ni na Kevina De Brujnea, ali i zbog Sitijeve izražene ranjivosti na gostovanjima (samo na jednom od šest gostovanja u svim takmičenjima sačuvao mrežu), da je Arsenal možda i blagi favorit. Ali taj neko je onda gotovo izvesno smetnuo sa uma podatak posle kojih svi ostali gube na značaju.

Mnogo toga dobrog je Arteta uradio otkako je u decembru 2019. godine stigao na Emirate. Započeo potpunu rekonstrukciju, izgradio tim praktično od temelja, vratio klub u Ligu šampiona posle sedam godina, uključio ga i u borbu za titulu, na kraju krajeva doneo mu i tri trofeja… Ali jednu stvar tokom višegodišnjeg procesa rehabilitacije nije uspeo da uradi – da pobedi Mančester Siti u Premijer ligi. Sedam puta odmeravao je snage sa Gvardiolom u prvenstvu i nijednom nije uzeo ni bod.

Ruku na srce, nemoć Arsenala u okršajima sa suverenim vladarom engleskog fudbala datira još iz ranijeg perioda. Ni Unaj Emeri nije uspeo da osvoji nijedan bod iz tri okršaja sa sunarodnikom u Premijer ligi, štaviše, Tobdžije su izgubile svaki od prethodnih 12 prvestvenih duela sa Sitijem uz gol-razliku 33:5. Poslednji ligaški remi londonski klub je "izvukao" aprila 2017. dok je na njegovoj klupi još sedeo Arsen Venger, a poslednju pobedu januara 2015. sa istim menadžerom, u poslednjoj sezoni pre nego što će na Ostrvo doći Gvardiola.

Ne treba pak smetnuti uma da je i Arteta imao blistavih trenutaka protiv Sitija. Dobio ga je letos u Komjuniti Šildu posle penala nakon što se vratio iz zaostatka, u julu 2020. takođe u polufinalu FA kupa, ali poznato je odavno koliko se Gvardiola bolje snalazi u ligaškom nego u kup sistemu. A kada na red dođe Premijer liga, Artetin Arsenal ni da opepeli protiv Sitija. Svakog od preostala 23 rivala sa kojim se susreo tokom gotovo četvorogodišnjeg mandata uspeo je da pobedi makar jednom, ali Siti nikada. Sedam pokušaja – sedam poraza. A, ako već hoće da ga skine sa trona, red je da i to jednom učini.

ARSENAL - MANČESTER SITI, 17.30

London

Stadion: Emirati

Sudija: Majkl Oliver

PROJEKTOVANI SASTAVI

ARSENAL: Raja – Vajt, Saliba, Gabrijel, Zinčenko – Parti, Rajs, Odegor – Žezus, Enketija, Trosar

MAN. SITI: Ederson – Voker, Akanđi, Dijas, Ake – Luis, Kovačić – Silva, Alvarez, Foden -Haland

PREMIJER LIGA – 8. KOLO

Subota

Luton - Totenhem 0:1 (0:0)

/Van de Ven 52/

Barnli - Čelsi 1:4 (1:1)

/Odober 15 - Al Dahil 42ag, Palmer 50, Sterling 65, Džekson 75/

Everton - Bornmut 3:0 (2:0)

/Garner 8, Herison 37, Dukure 60/

Mančester junajted - Brentford 2:1 (0:1)

/Mektomini 90+3, 90+7 - Jensen 26/

Fulam - Šefild Junajted 3:1 (0:0)

/De Kordova Rid 53, Foderingem 76ag, Vilijan 90+2 - Robinson 68ag/

Kristal Palas - Notingem Forest 0:0

Nedelja

15.00: (3,40) Brajton (2,85) Liverpul (2,10)

15.00: (3,60) Vest Hem (3,60) Njukasl (2,15)

15.00: (3,60) Vulverhempton (3,60) Aston Vila (2,15)

17.30: (2,85) Arsenal (3,50) Mančester Siti (2,55)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Mančester SitiArsenalPremijer ligaMikel Arteta

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara