Kristof Galtije (©AFP)
Kristof Galtije (©AFP)

Alibi priča ili učitelj da smiri milionere iz svlačionice: PSŽ daje 10.000.000 za Kristofa Galtijea

Vreme čitanja: 3min | pon. 20.06.22. | 10:11

U Francuskoj izuzetno cenjen, osvajač Lige 1 sa Lilom. Ali da li i dovoljno veliki autoritet za klub sa Parka prinčeva?

Navijači sa tribine su još tokom prošle sezone pevali o izgubljenom identitetu i isticali da su upravi iz Katara brojke važnije od emocije. I ako je po tome, možda bi ovu novu odluku trebalo da pozdrave, ma koliko nepopularna bila. Jer od kluba kakav je Pari Sen Žermena očekivalo se neko zvučno ime, neka glava zbog koje bi se naježili fudbalski konzumenti od Tokija do Los Anđelesa. A umesto toga –Kristof Galtije. Poštovan i cenjen i van Francuske – skoro pa potpuno nepoznat.

To što vi znate njegovo ime znači samo da pratite fudbal više nego prosečan čovek. I jeste Galtije sa Lilom bio šampion Francuske u sezoni 2020/2021, jeste pre toga punih osam godina izdržao na klupi Sent Etjena – brzo posle njega ispadoše iz Lige 1 – ali nikada on nije imao tu prilvilegiju da sarađuje sa nekim od najplaćenijih fudbalera sveta, a takvih će na novom poslu imati preko glave.

Izabrane vesti

I baš je to glavni problem na Parku prinčeva, pa po pojedinim medijima – računajući tu i ugledni Ekip – i razlog zbog kojeg su PSŽ odbili i Zinedin Zidan, Masimilijano Alegri, Antonio Konte i Marselo Galjardo. Niko neće da se kocka sa svojim ugledom i ulazi u svlačionicu u kojoj je glas igrača važniji od trenerog.

PSŽ prosto jeste takav klub. I mada su Lionel Mesi i Nejmar već u poznim igračkim godinama, predsednik Naser Al Kelaifi je Kilijanu Mbapeu dao ključeve u ruke i učinio ka glavnim dasom u Parizu. Svi ostali treneri su procenili da delom i zbog toga u Parizu mogu samo da izgube, jer se sa tako skupim timom titule podrazumevaju, dok niko ne haje za trenere kad igrači počnu da ih „miniraju“.

I na kraju – Kristof Galtije, za koga će PSŽ platiti Nici obeštećenje od čak 10.000.000 evra čime bi trebalo da i svlačionici stavi do znanja koliko veruje Galtijeu. Sportski direktor PSŽ-a Luis Kampos dobro ga poznaje iz zajedničkog mandata a u Lilu, a svi koji su ranije sarađivali sa 55-godišnjim strategom kao da žele da kažu: ne potcenujte Kristofa, niste svesni za šta je taj čovek sve sposoban.

U smislu upravljanja ljudima, boljeg od njega nisam video“, na prvu će nekadašnji reprezentativac Sidni Govu, koji Galtijea zna još dok je bio pomoćnik Alenu Perinu u sezoni 2007/2008.

Istina, nije Galtije do sada imao ovakve igrače na raspolaganju, ali...

Radio je sa igračima koji su imali karakter. Imao je Dmitrija Pajea, Pjer-Emerika Obamejana, pa Brandaa. To su neuobičajeni momci. Plus Burak Jilmaz, Renato Sančez... U redu, nisu Mbape, Mesi i Nejmar, ali zna on kako sa takvima“, vrti film još jedan bivši reprezentativac Francuske Džošua Gilavogi, a po istom principu priča i Maks-Alen Gradel, koji je sa Galtijeom radio od 2011. do 2015. godine.

Iskren je, razmišlja mnogo o timu, zna da obuzdava sujete, kako da priča sa mladim igračima, a kako pred direktorima ispred ekipe. Znao je da nam da samopouzdanje, da uzme u obzir male detalje, da sasluša, čuje šta se zbiva nekome u porodoci“.

Ali...

Ozbiljno vam kažem, ima taj čovek karakter. Ako ne uradiš kako ti se kaže, prosto je...“, smeje se Gradel. “S te strane ne brinem. Jedini problem može da mu napravi ako mu neko s vrha kaže: taj i taj igrač je nedodirljiv“, uverava krilo iz Obale Slonovače.

Bitno je međutim šta će na sve to da kaže – Kilijan Mbape. Maurisio Poketino sad samo treba da ode. PSŽ mu je pronašao naslednika.


tagovi

Kristof Galtije

Obaveštavaj me

PSŽ

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara