Alternativna istorija iliti ispravljanje nepravde – Peleovih sedam Zlatnih lopti

Vreme čitanja: 2min | čet. 29.12.22. | 20:14

Mala revizija istorije u režiji Frans fudbala...

Najveću individualnu fudbalsku nagradu – Zlatnu loptu – odvajkada prate kontroverze. Godinama unazad piše se o nepravdama, teorijama zavere, trgovini uticajem; igračima što su je zaslužili a nisu dobili, odnosno o onima koji su usled raznih lobiranja i marketinških trikova, imali zagarantovane glasove.

Bilo je od svega pomalo, u to ne treba sumnjati, međutim ako generalizujemo nepravdu kao takvu, najveća je svakako učinjena južnoameričkim fudbalerima. Jer sve do 1995. u konkurenciji za Zlatnu loptu, prema propozicijama, mogli su da se nađu isključivo Evropljani.

Izabrane vesti

Uvidevši kakva je šteta naneta velemajstorima sa Zelenog kontinenta, Frans fudbal kao utemeljivač nagrade, odlučio je 2016, na 60. godišnjicu proglašavanja najboljeg na svetu, da izvrši 'malu' reviziju istorije. Iliti da ispravi greške.

Tako je sastavljna specijalna komisija koja će korigovati 12 od 39 nagrada dodeljenih pre 1995. Ispostavilo se da je nepravda učinjena petorici fudbalera sa prostora Južne Amerike i da bi epitet 'zvanično najbolji igrač sveta' poneli još Pele, Dijego Maradona, Garinča, Mario Kempes i Romario.  

El Pibe je tako postigrački krunisan dva puta, Romario, Kempes i Garinča po jednom, a Pele čak sedam puta!

ORIGINALNI DOBITNICI I ALTERNATIVNI

1958. Rajmon Kopa (PELE)

1959. Alfredo Di Stefano (PELE)

1960. Luis Suarez (PELE)

1961. Omar Sivori (PELE)

1962. Jozef Masopust (GARINČA)

1963. Lav Jašin (PELE)

1964. Deni Lou (PELE)

1970. Gerd Miler (PELE)

1978. Kevin Kigen (KEMPES)

1986. Igor Belanov (MARADONA)

1990. Lotar Mateus (MARADONA)

1994. Hristo Stoičkov (ROMARIO)

Važno je napomenuti da originalnim pobednicima Zlatne lopte nisu oduzete, već da je kroz ponovno sagledavanje događaja kreirana neka vrsta alternativne istorije. Dakle, kako bi lista dobitnika izgledala da su od 1956. u konkurenciji bili svi igrači sveta.  

Peleova veličina istaknuta je i na ovaj način. Sa sedam (alternativnih) Zlatnih lopti O Rei je te 2016. iskočio ispred Lionela Mesija na imaginarnom rangiranju. Argentinac je bio na pet. Međutim s trofejima iz 2019. i 2021, Leo će sustići Pelea. 

Ako u slučaju ovakvog zbrajanja zlatnih lopti govorimo o alternativnoj istoriji, nagrada Frans fudbala pod nazivom Football Player of the Century (Igrač veka) nešto je sasvim drugo - zvanično je ustanovljena i po mnogima najpriznatija.

Pariski list je 1999. organizovao glasanje svih dotadašnjih osvajača ZL (bilo ih je 33, Lav Jašin jedini nije bio među živima); njih 30 rangiralo je svojih Top 5, dok su Stenli Metjuz, Omar Sivori i Džordž Best ostali uzdržani.

U ovom slučaju u konkurenciji su bili fudbaleri sa svih kontinenata...

Kad je crta podvučena, 30 dotadašnjih osvajača Zlatne lopte, kao najrelevatnija moguća komisija, izglasali su Pelea za najvećeg igrača 20. veka. Brazilsku ikonu je čak 17 članova žirija stavilo na prvo mesto.

Edson Aranates do Nasimento Pele pobedio je ispred Dijega Maradone sa gotovo duplo većim brojem bodova:



tagovi

Pele

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara