FOTO: AFP
FOTO: AFP

Alžirski "mrav" došao da donese titulu radničkoj klasi Brisela (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | ned. 05.11.23. | 20:46

Sen Žiloaz predvođen briljantnim Mohamedom Amourom precrtao još jednog konkurenta

Nije do pred Drugi svetski rat postojala dilema oko toga ko je najveći klub u Belgiji. Fudbaleri Sen Žiloaza osvojili su 11 titula šampiona države u periodu od 1904. do 1935. godine. Bio je klub poznat po tome što je uvek bio omiljen među radničkom klasom Brisela, potpuni kontrast buržoaskom Anderlehtu. Sada je Union sve bliži tituli šampiona Belgije, a što je njegovim pristalicama najslađe mogao bi da je osvoji ispred nosa timu sa Konstant Van Den Štoka.

Ruši sve pred sobom Sen Žiloaz, vezao je i šestu pobedu zaredom u Župiler ligi. Pao je Klub Briž 2:1, a oba gola postiglo je letošnje pojačanje iz Lugana Mohamed Amoura. Momak visok svega 167 centimetara i plaćen 4.000.000 evra švajcarskom prvoligašu, obukao je odelo Robina Huda i sa dva gola načinio važan korak ka preotimanju titule od finansijski moćnijih konkurenata; Anderlehta, Briža, Standarda, Genta, Genka...

Izabrane vesti

Sve je radio Amoura ove večeri, bušio mrežu Simona Minjole makazicama za vođstvo od 1:0, a kasnije kod pobedonosnog gola uzeo loptu Brižovoj zadnoj liniji kao da je od deteta oteo čokoladu, prošao pored bivšeg golmana Liverpula i uneo ekstazu na krcati Žozef Marijan stadion, među 9.000 duša koje sanjaju prvu titulu posle 89 godina.

Ekipi Aleksandera Blesina titula je prethodne sezone izmakla u poslednjim minutima, a sudeći po svemu viđenom u dosadašnjih 13 kola Union je spreman da izdrži sve i nađe se na mestu koje mu istorijiski pripada, šampionskom postolju. Jasno je da će do kraja takmičarske godine svaka naredna Sen Žiloazova utakmica (posebno na domaćem terenu) biti svojevrsni spektakl na putu ka povratku starog vladara na belgijski presto.

Sen Žiloaz ima četiri boda više od drugoplasiranog Anderlehta. Ne daju se ni Ljubičasti, žele titulu prvi put od 2017, ali čini se da ovog puta imaju konkurenta sa zakrvavljenim očima, motivisanim da u briselsku četvrt po kojoj je klub i dobio ime donese titulu čekanu skoro devet decenija. Ostali takmaci polako posustaju, još se jedino Gent drži. Ovim porazom Briž je čini se sam sebe izbrisao iz konkurencije za najviši plasman, izvesno je da se titula neće vratiti na Jan Brejdel ni narednog proleća.

BELGIJA 1 – 13. KOLO

Petak

Sint Trojden - Epen 1:1 (1:0)

/Peshujs 20ag - Pantović 90+4/

Subota

Molenbek - Kortrajk 1:1 (1:1)

/Kamara - Odžo 16/

Leven - Vesterlo 0:2 (0:0)

/Madsen 64, Sidročuk 69/

Antverpen - Genk 3:2 (3:1)

/Jansen 5, Balikviša 11, 39 - Zećiri 45, Munjoz 90+9/

Nedelja

Serkl Briž - Anderleht 0:3 (0:2)

/Dolberg 37, Drejer 40, Strujkens 59/

Standard - Mehelen 1:1 (1:0)

/Kavabe 22 - Šofs 89/

Union Sen Žiloaz - Klub Briž 2:1 (1:0)

/Amoura 22, 69 - De Kujper 60/

Šarlroa - Gent (u toku)



tagovi

Župiler Pro ligaUnion Sen ŽiloazKlub BrižBelgija 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara