Trener Feniksa Đankarlo Italijano (©Via Twitter / Wellington Phoenix)
Trener Feniksa Đankarlo Italijano (©Via Twitter / Wellington Phoenix)

Analitičar vodi Velington ka istorijskoj tituli u A-ligi

Vreme čitanja: 4min | sub. 02.03.24. | 10:23

Ako u preostalih devet kola sačuva bodovnu prednost, novozelandski Feniks postaće prvi inostrani klub koji je osvojio pehar u australijskom šampionatu

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Sidneja)

Novozelandski Velington Feniks senzacionalni je lider australijske A-lige, sa solidnom zalihom od pet bodova prednosti u odnosu na aktuelne šampione Marinerse sa Centralne obale. Ako se zna da je do kraja ligaškog dela takmičenja ostalo još devet kola, može se reći da je jedina ekipa s „one strane bare“ na dobrom putu da postane prvi strani klub koji je osvojio trofej u A-ligi.

Izabrane vesti

O kakvom podvigu bi bila reč najbolje govori to da je Feniks doslovce ustao iz pepela, posle dve godine nomadskog života tokom pandemije kovida, kada su bili primorani da se kao „domaćini“ potucaju po gradovima širom Australije, jer međunarodna putovanja nisu bila dozvoljena.

Prošle godine su nagovestili da ne žele više da budu puki statisti u A-ligi: zauzeli su šesto mesto i plasirali se u plej-of, ali su tamo kao po običaju zaustavljeni već u prvoj eliminacionoj rundi.

Ekipu je posle te eliminacije preuzeo Đankarlo Italijano, 41-godišnji Australijanac italijanskog porekla, koji je nekoliko sezona bio asistent Ufuka Talaja. Stručnjak koji sada vodi Sidnej, zapravo je promovisao Italijana u pomoćnika, nakon što je u klub stigao kao – analitičar!

Naime, Italijano se nikada nije bavio trenerskim poslom, već je karijeru gradio u ulozi sportskom direktora Blektaun Sitija, kluba iz Premijer lige Novog Južnog Velsa, a zatim kao analitičar u stručnom štabu mladog tima Sidneja, koji je u to vreme s klupe vodio upravo Ufuk Talaj. U junu 2019. Italijano je bio jedan od prvih koji su se pridružili australijskom stručnjaku turskog porekla u novom stručnom štabu Velingtona. Već posle godinu dana postao je jedan od asistenata i uporedo sa tim učio i polagao za trenersku licencu.

Iako bez isustva, Italijano je u svojoj prvoj sezoni zaposeo prvo mesto s Feniksom u ranoj fazi prvenstva, da bi se posle kraćeg pada ekipa ponovo vratila na čelo tabele i serijom dobrih rezultata iskoristila propuste direktnih konkurenata koji su u više navrata prosipali bodove.

Velington sa Italijanom ima najbolji učinak u prvih 18 kola, pošto nijedan drugi trener nije uspeo da za to vreme naniže deset pobeda i da u proseku osvaja dva boda po meču.

Pored toga što se izgleda dobro razume u fudbal, Italijano je i veoma izdašan za medije, pošto je nekonvencionalan u izjavama i stavovima, oblači se pomalo ekstravagantno, a ne krije i da je veoma sujeveran. Tako je u razgovoru za sajt A-lige potvrdio da je istina da svaki put kad izgubi utakmicu – baca odeću?!

„Kad izgubim, to što sam nosio ide u đubre“, mrtav-ozbiljan rekao je Italijano.

Inače, udarne igle tima su iskusni reprezentativac Novog Zelanda Kosta Barbaruses, koji je prvi strelac ekipe sa 10 golova, zatim odlični poljski centarfor Oskar Zavada i ofanzivni vezni iz Bugarske, Božidar Kraev. Ekipa su koja stalno traži posed lopte i igra vrlo strpljivo, vrebajući trenutak da iskoristi svoje kvalitete koje naročito ima u napadačkoj liniji tima. Italijano je uspeo i da „zategne“ odbranu Feniksa, koja je ove sezone druga po najmanjem broju primljenih golova – 19. Jedino Melburn Viktori je primio jedan manje.

Na pitanje može li Velington do istorijske titule, analitičar koji je postao trener, kaže da ne želi da trči pred rudu.

„Znam da je kliše, ali zaista se kroz celu sezonu vodimo sa razmišljanjem o narednoj utakmici. Idemo od meča do meča i fokusiramo se samo na ono što zavisi od nas. Ako bismo počeli da pričamo o tituli samo bismo dodali još jedan sloj kompleksnosti, zato treba da budemo mudri kao i do sada, pa gde završimo“, kaže Italijano.

Međutim, razni statističari i fudbalski komentatori

„Šta hoćete da kažete? Da smo imali sreće? Ako hoćete moje iskreno mišljenje o statistici, mislim da će vam dati sliku, ali bez detalja. Uz to, mislim da je ta slika i pomalo iskrivljena i stvara narativ koji možda uopšte nije tačan“, poručuje Đankarlo Italijano.

Feniks u nedelju ima dobru priliku da zadrži pet bodova viška u odnosu na Marinerse, pošto dočekuje desetoplasirani Adelajd Junajted, ekipu koja je jedna od najlošijih u A-ligi kada je reč o učinku na gostovanjima sa samo četiri osvojena boda na strani.

Dodatno samopouzdanje Italijanu i njegovom timu daće i povratak Barbarusesa posle kraće pauze zbog povrede. Time se i igrački kadar Feniksa kompletira, pošto su se prethodno oporavili i kapiten Rufer, bek Pejn i Bugarin Kraev.

Piše: Branko CVETOJEVIĆ

AUSTRALIJA - 19. KOLO

Subota

Vestern Junajted – Pert Glori 1:0 (0:0)

/Botić 53/

Njukasl Džets – Sentral Koast Mariners 0:1 (0:0)

/Nizbet 75/

Sidnej Vonderers - Sidnej (U TOKU)

Nedelja

05.00: (2,15) Velington (3,50) Adelejd (3,05)

07.00: (3,00) Brizbejn (3,40) Melburn Viktori (2,20)

*kvote su podložne promenama



tagovi

Velington FiniksĐankarlo ItalijanoAustralija 1A liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara