Miloš Jojić, Siniša Saničanin i Igor Vujačić posle pogotka Santa Klari (© Star sport)
Miloš Jojić, Siniša Saničanin i Igor Vujačić posle pogotka Santa Klari (© Star sport)

Anatomija Partizanovih prekida: Život posle Jojićevih centaršuteva

Vreme čitanja: 4min | uto. 15.02.22. | 18:41

Crno-beli ove sezone postigli 15 golova dok igra stoji, predstavili 12 različitih strelaca na taj način

Dok je igra „mrtva“ Partizan je živ. Ako je verovati načinu na koji je počeo drugi deo sezone, imaće snažno oružje u Pragu kad se u četvrtak veče nameri na Spartu u prvom susretu šesnaestine finala Lige konferencije. U arsenalu mogućnosti da naudi Česima posebna oznaka stoji pored – prekida.

Minuli vikend ponudio je jedno od potencijalnih rešenja za plasman u narednu fazu trećeg po renomeu UEFA takmičenja. Tim Aleksandra Stanojevića je u subotu popodne „zatvorio“ gostovanje na Čairu (2:0), tako što je Slobodan Urošević spretno reagovao na odbitak posle udarca Rikarda Gomeša o prečku, iniciran kornerom Miloša Jojića. Dan kasnije ekipa Pavela Vrbe se jedva spasla poraza u derbiju Fortuna lige sa Viktorijom (2:2), dozvolivši gostima iz Plzenja da oba gola postignu glavom posle udaraca iz ugla. Što navodi na zaključak da se u ofanzivnom prekidu krije ključ za otvaranje kapija velikana sa Letne. Pogotovo što ove sezone crno-belima taj segment funcioniše još bolje nego lane kad se „primio“ u drugom delu prvenstva obeleženog povratkom Stanojevića na klupu.

Izabrane vesti

Od 78 golova u na svim frontovima (Superliga, Kup Srbije, kvalifikacije i grupna faza Lige konferencije) Parni valjak je matirao protivničke golmane 15 puta u situacijama dok se ne igra. Najčešće posle kornera – tu je Sparta ranjiva – jer je pogodio šest puta, pet je bio precizan iz slobodnih udaraca (direktni šutevi ili uigrane kombinacije), a „samo“ četiri iz najpovoljnije pozcije, iz kaznenih udaraca sa 11 metara.

Možda se okoristi još jednom.

Prekidi su moćno oružje u savremenom fudbalu. Hvala Bogu, Partizan ih obilato koristi. Ne samo ove sezone, znali smo u prošlosti dosta evropskih rivala da načnemo pogotkom iz slobodnog udarca ili kornera. Ili da tako „zatvorimo“ meč. Ubeđen sam da će nešto novo Stanojević spremiti za Prag. I to je snaga Partizana – raznovrsnost. Može ova ekipa da postigne gol iz prekida, pozicione igre, kontre... Baš preti na razne načine, teško joj je odoleti u ofanzivnom delu“, predočio je Mozzart Sportu bivši desni bek Partizana Miroslav Vulićević, koji sad posmatra stvarnost iz drugačije perspektive, pošto se otisnuo među trenere (saradnik Nenada Brnovića u omladinskoj selekciji crno-belih).

21.00: (2,20) Sparta Prag (3,40) Partizan (3,60)

Anatomija Partizanovih pogodaka pokazala je da ekipa najviše živi od centaršuteva Miloša Jojića. Kreativni vezista se u drugoj sezoni po povratku iz Turske pozicinirao kao prvi izvođač kornera, a na taj način je namestio golove Siniša Saničaninu protiv Santa Klare, cimeru Ivanu Obradović u Lučanima, Rikardu Gomešu tokom mini-derbija sa Vojvodinom, Kvinsiju Menigu na zatvaranju kalendarske 2021, dok se čekalo „otvaranje“ Kolubare i Slobodanu Uroševiću na prolećnoj premijeri sa Radničkim. Preostali pogodak posle kornera pao je tako što je Nikola Terzić centrirao na glavu Aleksandra Šćekića pred kraj revanša sa Sočijem i ta saradnja je osigurala produžetke vredne kasnijeg plasmana u plej-of.

Bio je Miloš Jojić učinkovit i prilikom izvođenja slobodnih udaraca. U uvodu sezone, na „Karađorđu“ je zategao praćku u mrežu Vojvodine, pogodio prečku u Lazarevcu omogućivši Aleksandru Lutovcu da poentira, a posle ubačaja nekadašnjeg člana Borusije iz Dortmunda i Klena Igor Vujačić je savladao golmana Čukaričkog. Vredi istaći da su u Partizanu radili na indivudualnom planu (tehnički doteran slobodnjak Danila Pantića na meču sa Voždovcem) i kombinacijama (Bibars Natho – Aleksandar Šćekić – Igor Vujačić na Azorskim ostrvima).

Najlakši deo bili su jedanaesterci. Crno-beli su ih ove sezone realizovali četiti: Rikardo Gomeš je pogodio u revanšu sa Portugalcima i u Kruševcu, Bibars Natho protiv Metalca, a Nemanja Jovića na susretu sa Novim Pazarom.

Ukupno, 12 različitih strelaca iz prekida.

ADUTI SU I MILETIĆ POSLE KORNERA I NATHO SA BELE TAČKE

Miletićev pogodak glavom na gostovanju Moldeu (© Star sport)Miletićev pogodak glavom na gostovanju Moldeu (© Star sport)

U prethodnim izdanjima evropskih kupova, petorica fudbalera iz sadašnjeg Partizanovog kadra su tresla mreže rivala iz prekida.

Najviše Bibars Natho. Čak sedam puta je bio precizan Izraelac, tako što je pogađao iz slobodnih udaraca u dresu Ribina na mečevima Lige Evrope sa Zulte Varegemom i Mariborom, a uspešno izvodio penale sa predstavnika kluba iz Kazanja (na još jednom susretu sa Belgijancima), kad se preselio u CSKA (savladao Džoa Harta iz Mančester Sitija u Ligi šampiona), a ostao uspešan među crno-belima, prevarivši sa bele tačke golmane AZ Alkmara (grupna faza Lige Evrope), litvanskog RFS-a i moldavskog Sfintula u kvalifikacijama u drugoj polovini 2020.

Za sigurnog izvođača najstrože kazne važi i Marko Jetvović. Dokazano na gostovanju u Kijevu (gol Dinamu) i Nikšiću (matirao golmana Rudara iz Pljevalja).

Ukoliko Partizanu bude potrebna pretnja posle kornera ima na koga da se osloni. Posle udaraca iz ugla je Nemanja Miletić znao da postigne važne golove na gostovanju norveškom Moldeu i litvanskom Trakaiju, kao i da u Humskoj bude precizan protiv danskog Nordjsleanda, dok je Igor Vujačić pre deset godina igrajuči za Zetu glavom bio precizan na gostovanju jermenskom Pjuniku.


tagovi

FK PartizanLiga konferencijeIgor VujačićMiloš Jojić

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara