Karlo Ančeloti (©Reuters)
Karlo Ančeloti (©Reuters)

Ančeloti: Uvedite seleri-kep, dajte snagu slabima

Vreme čitanja: 2min | pet. 23.04.21. | 09:02

Krenule priče o fudbalskoj reformi

Projekat Superlige je propao, ali se manje više svi – osim navijača? – slažu da je vreme da se neke stvari u fudbalu promene. A radikalan predlog kakav je bio ovaj o Superligi logično je izazvao i brojne polemike o tome: kako bi fudbal zaista mogao da napreduje? Karlo Ančeloti, trener Evertona i trostruki prvak Evrope, smatra da ne bi bilo loše probati sa uvođenjem “seleri-kepa“, po ugledu na NBA ligu.

Ko ne prati, u NBA ligi postoji ograničen budžet za plate, pa klubovi moraju da budu obazrivi i pravedno dele novac na raspolaganje. Postoje doduše neki izuzeci, ali da ne širimo priču previše. Kako bilo, cilj seleri-kepa je da ne dozvoli najbogatijima da baš toliko odskoče od konkurencije, a to Ančeloti želi da vidi u fudbalu.

Izabrane vesti

Ova sezona u Premijer ligi je zaista, zaista uravnotežena, takmičarska, mnogo se timova bori za četvrto mesto. Samo je trka za prvo mesto već odlučena. I to je dobro, zanimljivo, ali da li Premijer liga može da bude još izjednačenija? Da li Liga šampiona može da bude još izjednačenija. Kažem: da“, počeo je Ančeloti pre no što je poentirao.

Otvorite diskusiju klubova, Uefe, Fife, igrača, trenera i probajte da pronađete rešenje. Slabiji timovi moraju da budu jači. To je to. Dajte više snage slabima“.

(2,20) Arsenal (3,35) Everton (3,35)

Kako? Ni Ančeloti nije sasvim siguran, ali smatra da o seleri-kepu vredi razgovarati.

Timovi pri dnu tabele ili oni na devetoj ili desetoj poziciji moraju da budu izazovniji za one sa vrha. Kako? Ne znam. Nisam političar da govorim o tome, ali ima instrumenata koji mogu da se iskoriste. Na primer, seleri-kep, on bi mogao da popravi takmičenje“.

Ali zašto bi najbogatiji pristali na bilo kakve limite kad vidimo da samo žele više za sebe?

Ne znam, ne znam“, smeje se Karleto.

Ali...

Seleri-kep znači manje novca i za trenere i za igrače. Ali da probamo bar malo da izjednačimo. Mislim da je to dobra ideja. Moglo bi da bude jedno od rešenja. Mada možda ima i drugih. Ali sad je dobar trenutak da pričamo o tome. Ligu šampiona smo reformisali baš da bi ona bila izjednačenija, pošto se sada takmičarski mečevi igraju samo od marta do maja. Dva meseca. Od osmine finala. U grupnoj fazi su prvi i drugi odlučeni posle tri kola. Sad će biti uzbudljivije, ali mislim da je moglo i bolje“, kaže Ančeloti.


tagovi

Karlo AnćelotiSeleri kep

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara