Vensan Kompani (©AFP)
Vensan Kompani (©AFP)

Anderleht se posle dve godine pauze vraća u Evropu?

Vreme čitanja: 2min | sub. 08.05.21. | 14:36

Plasman u kvalifikacije za Ligu konferencija briselskom velikanu zavisi u ogromnoj meri od meča sa Antverpom (subota, 20.45), za koji možda debituje vezista srpskog porekla

Pomalo neočekivano, najtrofejniji belgijski klub Anderleht je nestao sa velike scene. U prethodne dve sezone nije uspevao da izbori plasman u neko međunarodno takmičenje, loša transfer politika i selekcija igrača potpuno je unazadila ljubičaste. Ove godine je tek viđen neki korak u napred, briselski velikan je nekako uspeo da se plasira u plej-of. Daleko je od titule, ali je makar u solidnoj situaciji da se plasira u Evropu.

Da bi učestvovao u kvalifikacijama za Ligu konferencija, neophodno je da bude treći u grupi sa Klub Brižom, Genkom i Antverpom. Prva dva navedena kluba će da igraju za titulu, a ponosu Belgije je ostala borba sa Antverpom.

Izabrane vesti

20.45: (1,57) Anderleht (3,70) Antverp (5,70)

Upravo taj klub dolazi u Brisel u subotu, od 20.45. Pobeda bi domaćem sastavu mnogo značila. Doduše, nije tragedija ni završiti četvrti. Ekipa koja se najslabije pokaže igraće protiv najboljeg kluba iz Konferencijske grupe. Tamo trenutno Ostende ima prednost od četiri boda u odnosu na Gent, a po jedan poen više od Mehelena i Standard Liježa. Da, belgijski sistem takmičenja je sada već tradicionalno zbunjujuć.

Antverp je u prvoj polovini 20. veka igrao neku značajniju ulogu u belgijskom fudbalu, četiri puta je bio i šampion. Poslednju titulu je osvojio 1957. godine. Sada je i izlazak na međunarodnu scenu veliki uspeh.

Anderleht ima nekoliko talentovanih Belgijanaca, koji će sigurno da budu budućnost evropskog fudbala. Zapamtite imena 19-godišnjih Jarija Verširena i Anuara Ait El Hađija. Upravo su njih dvojica i bili strelci u prethodnom susretu ova dva tima. U Antverpu je Anderleht slavio sa 4:1 početkom aprila. Pre toga je i u novembru bio bolji, u Briselu sa 1:0.

Nemamo problema sa selekcijom tima. Svi su spremni za meč“, poručio je trener Anderlehta Vensan Kompani, najavivši tako povratak povređenog defanzivca Hanea Delkroe u rotaciju. Verovatno za početak sa klupe.

Antverp nema tu sreću. Na bolovanju su Avenati, Batubinsika, Boja, Lemkel i Želan i Nsimba, dok je neizvestan nastup Kupmana i Haruna. Iskusni trener Frank Verkauteren je prinuđen zbog toga da iz omladinskog tima prekomanduje u ekipu Ivana Pavlića, Belgijanca srpskog porekla. Ovaj 19-godišnji vezista bi prema nekim najavama mogao da debituje u seniorskom fudbalu baš u Briselu.

BELGIJA 1, PLEJ OF – 2. KOLO

Petak

Genk – Klub Briž 3:0 (0:0)

/Onuaču 57, Ito 74, Torstvet 75/

Subota

20.45: (1,57) Anderleht (3,70) Antverp (5,70)



tagovi

Belgija 1AnderlehtŽupiler Pro ligaAntverpen

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara