Andrej Ilić (Star Sport)
Andrej Ilić (Star Sport)

Andrej Ilić neće igrati u drugoj ligi: Valerenga odbila 2.500.000, žele ga Bode, Francuzi i Ameri

Vreme čitanja: 3min | uto. 16.01.24. | 18:15

"Moraju da prodaju Andreja u narednih 15 dana", kaže menadžer perspektivnog srpskog napadača

Prešao je Andrej Ilić (23) krajem avgusta 2023. godine iz letonskog RFS-a u Valerengu za 1.100.000 evra, postao drugo najskuplje pojačanje norveškog kluba i za svega četiri meseca pokazao ne samo da je spreman da iz utakmice u utakmicu trese mreže, već i da je dorastao, pa i prerastao elitni rang fudbala u Norveškoj. Samim, tim, kada Valerenga i pored njegovih devet prvenstvenih golova na 13 mečeva nije uspela da izbegne ispadanje, kao logičan splet događaja nametnuo se rastanak, uprkos ugovoru do leta 2027. godine.

Klub iz Osla pristaje da proda perspektivnog srpskog golgetera, ali za sada ne odstupa od sume koju je postavio - 50.000.000 norveških kruna što je oko 4.500.000 evra. Baš zbog te sume, koja bi potencijalno predstavljala rekord Valerenge (najskuplja prodaja Odina Tijaga Holma Seltiku za 3.000.000 evra na leto 2023. godine), još nema zvaničnih ponuda na adresi novopečenog norveškog drugoligaša, tvrdi tamošnji, renomirani TV2. Nekolicina klubova se raspitivala, među njima su francuski prvoligaši Lil i Tuluz, postoji veliko interesovanje iz MLS-a, a šampion Bodo/Glimt bi želeo da zadrži Andeja u Norveškoj.

Izabrane vesti

"Ne mogu da obećam da će Ilić početi prvu rundu protiv Sondala, ali je vrlo moguće da će se to desiti. Situacija nije takva da moramo, ili treba da ga prodamo, ali u slučaju prave ponude, mogao bi da ode", rekao je sportski direktor Valerenge Joakim Jonson.

Moguće da je operativac kluba iz prestonice ovakvom izjavom pokuašao da umiri duhove među navijačima, ali deluje da njegove reči nemaju čvrstu potporu. Makar prvi deo o igranju u drugom rangu norveškog fudbala.

U velikom intervjuu za Mozzart Sport, Andrej je nedavno pričao o svojoj situaciji u klubu nakon ispadanja iz elite: "I njima i meni je u najvećem interesu da ja odem. Verujem da mogu dobro da zarade, a verovatno i bez mene mogu da se vrate iz druge u prvu ligu.”

Međutim, da Andrejeva budućnost nije u Oslu pokazuje i izjava njegovog menadžera Nenada Asanovića za norveški TV2.

"Andrej neće igrati u drugoj ligi Norveške. Upravo sedim sa njegovim ocem i to je naša konačna odluka. Ovo je pravi trenutak za klub da ga proda. Moraju da ga prodaju u narednih 15 dana", rekao je agent aludirajući na to da je za nešto više od dve nedelje kraj januarskog prelaznog roka za većinu evropskih klubova.

"Već sam obavestio Valerengu da neće igrati u drugom rangu. Šanse za to su ravne nuli", podvukao je Asanović uprkos činjenici da su pred Ilićem još tri i po godine ugovora. To je otvorilo pitanje da li će Ilić odbiti da igra ako ga klub ne proda?

"Ne mogu da kažem sa sigurnošću, ali i dalje možemo da pronađemo najbolje moguće rešenje za sve strane. Znamo da ima ugovor, pa ako žele da ostane, moraćemo da pribegnemo nekim drugim sredstvima. Niko ne profitira od igrača koji nije srećan. Valerenga mora da razume da on ne može da igra u drugoj ligi. Vrlo mi je žao zbog situacije u kojoj se klub nalazi. Poštujem ih. Čak sam i pokušao da ubacimo izlaznu klauzulu u slučaju da klub ispadne iz lige, ali je Valerenga odbila", objasnio je Ilićev agent i nastavio: "Nećete ga prepoznati ako bude igrao u drugoj ligi. Poznajem ga. Pričam sa njim svaki dan poslednjih osam godina. Znam kako razmišlja. Nema svrhe imati u timu Andreja koji nije srećan. Verujte mi. Neće to biti isti igrač."

Prema Asanovićevim rečima, jedan klub je nudio oko 2.500.000 (30.000.000 kruna) i procente od naredne prodaje, ali Valerenga nije htela ni da čuje iako bi zaradila duplo više novca u odnosu na uloženo.

"Da je Valerenga ostala u ligi, ne bi bilo problema. Mogao je da ostane još jednu sezonu. Ali ovako je ostanak nemoguć. Situacija je noćna mora za Andreja i nas. Nismo mogli ni da zamislimo ovakav scenario. Napredovao je u Valerengi, zahvalni smo na tome, ali mora da nastavi svoj razvoj", zaključio je Asanović.


tagovi

Andrej IlićValerenga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara