Andrea Anjeli©AFP
Andrea Anjeli©AFP

Anjeli čeka Evropski sud pravde: Trenutni sistem UEFA ne nudi budućnost Ajaksu, Anderlehtu, Seltiku i Crvenoj zvezdi

Vreme čitanja: 5min | sub. 25.02.23. | 12:49

Bivši gazda Juventusa nema nameru da odustane od promena u evropskom klupskom fudbalu

Sada već bivši predsednik Juventusa, Andrea Anjeli, nema nameru da odustane od fudbala, niti od projekta Evropske Superlige, koji je nedavno ponovo oživeo odlukom Višeg suda u Madridu, a koji je vezao ruke UEFA i FIFA u pokušaju da blokiraju paralelno takmičenje, pa se sada čeka konačna presuda Evropskog suda pravde.

Anjeli je intervjuu za ugledni holandski Telegraf poručio da je Superliga od vitalnog značaja za brojne evropske klubuve, među kojima je pomenuo i Crvenu zvezdu, kao i da sadašnji monopol UEFA pruža doprinos samo evropskoj kući fudbala.

Izabrane vesti

Ono što je prema njemu neophodno jeste da klubovi moraju da imaju stabilne finansije i da imaju garancije da neće doživeti krah ukoliko se jednom ne kvalifikuju za evropske takmičenja.

"To je problem za svaki klub. Sa takvom neizvesnošću nije moguće donositi održive, zdrave i dugoročne odluke. Zato se zalažem za ligaški sistem u vrhunskom evropskom fudbalu, sa većim finansijskim i sportskim mogućnostima za svaki klub", rekao je Anjeli za Telegraf.

Bivši gazda Stare torinske dame kaže da je 2019. godine imao dogovor sa Aleksandrom Čeferinom i članovima Udruženja evropskih profesionalnih klubova o novom formatu, ali da je prvi čovek UEFA potom odustao.

"Klubovi srednje veličine, rukovodioci velikih liga i neki nacionalni savezi novi format su videli kao pretnju i zbog toga se Čeferin povukao. Kada se UEFA odlučila da blokira projekat, rađeni su projekti van UEFA za organizovanje novog takmičenja sa svim ECA klubovima. Mogućnost da projekat krene zavisiće od Evropskog suda pravde... Zašto se nisam iznutra borio za promene? Unutra je to je rat u kojem nisam mogao da dobijem. Čak i znajući da sadašnji sistem ne nudi budućnost Ajaksu, Anderlehtu, Seltiku, Benfiki, Panatinaikosu, Crvenoj zvezdi i mnogim drugima. Sada ne stojimo u mestu, već idemo drugim putevima da stignemo tamo gde želimo sa evropskim klupskim fudbalom. Pored nedostatka finansijske stabilnosti, na mnogim takmičenjima, domaćim i međunarodnim, pobednici su unapred poznati. Uglavnom zbog prihoda koje klubovi ostvaruju sa domaćeg tržišta. Engledska prednjači u tom pogledu i možete videti koliko je Premijer liga velikodušno zaustupljena u završnim fazama evropskih takmičenja. Španija je blizu, a tu su i Pari Sen Žermen i Bajern".

Prema Anjeliju je važno vratiti mogućnost i drugima da se ravnopravno takmiče za trofeje.

"Ali u sportskom takmičenju je važno da svaki učesnik ima šansu da pobedi, pa tako i Ajaks, Fajenord i Juventus. Kao ljubitelj fudbala snažno podržavam ovakvo međunarodno takmičenje. Međunarodne federacije se ne obaziru na probleme klubova, vladari hoće da ostane sve kako jeste. Oni se protive svakoj promeni. Superliga je neophodna, jer ako sve ostane predvidivo kao u ovom trenutku, javnost će se okrenuti od fudbala. Da li će navijači nastaviti da prate međunarodni fudbal u Holandi ako Ajaks, Fajenord ili PSV nikada ne budu imali priliku da nešto osvoje ili da probaju da to učine. Otuda ideja o evropskom šampionatu sa različitim sistemom promocije i ispadanja".

Organizacija Evropskih profesionalnih klubova (ECA) za sada nema sluha za ovaj poduhvat.

"Imam mnogo kontakata sa klubovima i mnogo su za drugačiji fudbalski pejzaš. Ali ako razgovarate sa mnom, slažete se sa mnom ili me podržavate, UEFA će vas zabraniti. Klubovi ne vole otvoreno oglašavanje o tome da li želite bolji i pravedniji model evropske lige. Tako klubovi brane svoju poziciju i prilagođavaju se UEFA. Moj naslednik u ECA je Naser Al Kelaifi, predsednik Pari Sen Žermena. Fin momak, nije pratio Superligu. Podržao je UEFA jer još jedno prvenstvo nije u njihovom interesu. Od njega se ne može očekivati promena, ali ispod postoji dovoljno entuzijazma za nove ligaške inicijative među mnogim klubovima, ali i igračima, javnosti, televizijskim kućama, investitorima. Samo UEFA ima monopol i sve koči, dokle god Evropski sud pravde to dozvoli. Presuda se očekuje na proleće, veoma me zanima da li će Sud potvrditi monopolski položaj UEFA na slobodnom evropskom tržištu. Ako je tako, Sud neće uvažiti fudbalsku industriju, sa godišnjim prometom od oko 50.000.000.000 evra i 700.000 radnih mesta, kao ekonomsku aktivnost, već kao malu igru zasnovanu na volonterima koji igraju fudbalsku utakmicu pola radnog vremena".

Prema Anjelijevim rečima, novo takmičenje ne bi obezvredilo nacionalna prvenstva.

"Ako bi Superliga ugledala svetlo, klubovi bi ostali verni nacionalnim ligama. Naravno, Ajaks, Fajenord i PSV su potrebni Erediviziji i obratno. Kroz nacionalnu ligu je potrebno plasirati se u Superligu. Snažno i ravnopravno nacionalno prvenstvo je u interesu svih. Ako uporedite sa Evropom možete videti tendenciju da domaće lige postaju sve manje popularne u sadašnjem sistemu. Emocija nedostaje, šampioni su namešteni. Kolika je vrednost francuskog šampionata sa PSŽ-om kao večnim šampionom? Italijanska, čak i nemačka i španska liga su u padu. Samo Premijer liga ima snage da raste, godišnje prikupi oko četiri milijarde, Španija polovinu, Nemačka oko 1,5 milijardi, a Holandija 100 miliona evra. Engleska dominacija ugrožava evropski fudbal, u Ligi šampiona počevši od četvrtfinala, sve se vrti oko engleskih klubova i još tri-četiri tima Real Madrida, Barselone, PSŽ-a i Bajerna, sa povremenim autsajderima potut Ajaksa 2019. godine. Ova predvidivost je smrt za svaku ligu. S druge strane, potrebno je stvoriti ekonoimske i finansijske uslove za klubove posle loše sezone, kako u jednom naletu ne bi izgubili sav prihod. Premijer liga u tu svrhu koristi 'padobranski' istem, gde ispali klubovi dobijaju novčanu nadoknadu nekoliko godina".

Anjeli je potom svima jasno stavio do znanja da nema nameru da ustukne.

"Imam 47 godina i premlad sam da ne radim ništa. Kako posvećeni Evropljanin ima puno poverenje u sud, ali ne želim da spekulišem o ishodnu, iako se nadam da će odluka promeniti status kvo. Znate, ovo je fudbal i Juventusov moto je da ide 'do kraja'. Drugim rečima, moramo da sačekamo Sud pre nego što završimo posao na novom modelu evropskog šampionata. U našim planovima su interesi svih zainteresovanih strana - klubova, navijača, igrača - na prvom mestu. Ne kao sada gde je UEFA u svemu na prvom mestu. Klubovi su ti koji brinu o samoj organizaciji utakmica, oni rade sav posao. Milim da rešenje za projekat iz 2019. godine, u kojem su klubovi i UEFA izjednačeni, nije moguće sa Čeferinom i njegovim ljudima na čelu. Takođe, zar nije čudno da postoji samo jedan kandidat za predsednika UEFA i FIFA? Da li je to zdrava stvar? Mogu li se očekivati promene od tih ljudi? Čeferin i Infantino će učiniti sve da ostanu u centru moći. Da osiguraju svoje privilegije. Jeste li videli šta je Čeferin nedavno izjavio - kao predsednik UEFA oseća se moćno kao kralj i govori kao premijer o organizaciji takmičenja", dodao je Anjeli.


tagovi

Andrea AnjeliEvropska Superliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara