Herman Kano (©Reuters)
Herman Kano (©Reuters)

Argentinci na Brazil s Mesijem, Lautarom, Alvarezom… ali bez svog najefikasnijeg napadača?!

Vreme čitanja: 4min | uto. 21.11.23. | 14:39

A, za njega možda niste ni čuli…

Nije to južnoamerički klasik, to je svetski – superklasik. Jer teško da u svetu fudbala postoje dve države koje izazivaju veću emociju od Argentine i Brazila, a baš će se te dve velesile danas sudariti na kultnoj Marakani u Rio de Žaneiru.

Argentinci meč dočekuju sa prvog mesta na tabeli južnoameričkih kvalifikacija za Mundijal, mada poljuljanog samopouzdanja posle poraza od 0:2 u sudaru sa Urguvajem na domaćem terenu. Međutim, Brazil je u mnogo većem problemu, jer je iz poslednja tri meča uzeo samo bod, protiv Venecuezel, zatim izgubio u Urugvaju i Kolumbiji.

Izabrane vesti

Neće to naravno uticati na sam plasman na Svetsko prvenstvo – od 10 ekipa šest ih se direktno kvalifikuje, sedmi ide u interkontinentalni baraž – ali južnoameričke ekipe se hrane pobedama, a njih trenutno nema. I čini se da ne postoji gori trenutak za okršaj sa Argentinom.

Strašnom Argentinom, sa Lionelom Mesijem, Lautarom Martinezom, Hulijanom Alvarezom… Prosto čovek ne zna od koga preti veća opasnost. Mada u delu Rija, više u šali, a možda malo i u zbilji, kaže da će Gaučoci ipak biti značajno oslabljeni, jer će ipak igrati bez svog najefikasije špica – Hermana Kana.

Ako slučajno niste čuli za njega, ne mari, to samo znači da retko ostajete budni posle ponoći da bi gledali južnoamerički fudbal, a i zato što Kano nikada nije ni igrao za reprezentaciju Argentine, niti se ikad oprobao u Evropi. Niti će. Kanu je već punih 35 godina – u januaru će biti i 36 – i on svoju karijeru polako privodi kraju. Ali ova za evropske standarde tvrdoglava starina odbija da ode pre no što 2024. godine odigra i Svetsko klupsko prvenstvo. Koje mu je donelo osvajanje Kopa Libertadores u kome se Kano i proslavio.

Verovali ili ne, Herman Kano zaista jeste trenutno najefikasniji napadač Argentine. Ove sezone postigao je čak 37 golova. Na planeti su efikasniji samo Erling Haland i Hari Kejn (po 48 golova), Kristijano Ronaldo (46), Kilijan Mbape (43) i – malo iznenađenje – Ferencvarošev Barnabas Varga (39). S tim da svi oni igraju i za reprezentaciju svoje zemlje, dok Kano ni da joj priđe.

Malo i zbog žestoke konkurencije, a malo i zbog toga što on nikada nije bio vrhunski špic. Bar ne na planetarnom nivou, mada su Kolumbijci hteli da mu daju državljanstvo, jer je tamo igrao od 2011. do 2019. i ostao upamćen kao najbolji strelac u istoriji Independijente Medeljina (129 golova).

Ceo proces se izjalovio kada je Kano prešao u Vasko, a onda decembra 2021. i u Fluminense u kome je i stekao "svetsku slavu" ili bar kontinentalnu. Za ovih godinu i po dana, Herman Kano je sebi obezbedio mitski status među navijačima tog brazilskog kluba. U 2022. godini je postigao 44 gola. Sve skupa od januara 2022. čak 81. Mesi je recimo u tom periodu stao na 63, Lautaro na 60, Alvarez na 49, Nikolas Gonzales na 30, Paulo Dibala na 28… Niko ni da priđe Kanu.

Doduše, ako u jednačinu ubacimo i asistencije – a i tu Kano odlično stoji sa njih 10 – Mesi će ga ipak preskočiti, jer ih je imao čak 42.

Herman Kano (©Reuters)Herman Kano (©Reuters)

I nije to zato što je on igrao nekakav rekreativni fudbal, mada je jasno da prvenstvo Brazila nije kvalitetno kao prvenstva po Starom kontinentu. Ali Kano je rešetao i pohodu Fluminensea na pehar Kopa Libertadores. Bio je najbolji strelac takmičenja sa 13 golova. Poređenja radi, cela ekipa Boke Juniors, za koju je Kano kao dečak i navijao, do finala je stigla sa 12 golova.

Kano je pogađao u oba četvrtfinala, oba polufinala i u meču za titulu! Pa ipak, pored pomenutih aždaja nikada nije bio ni u vidokrugu argentinskih selektora. I mada ga saigrači iz Fluminensea – poput čuvenog Marsela – konstantno guraju putem društvenih mreža izvesno je da nikada neće ni osetiti kako je to igrati reprezentativni fudbal. Ni Brazil nije opcija, jer bi po pravilima uslov ispunio tek kada bi u toj zemlji ostao barem do 2025.

Ima i to Svetsko klupsko prvenstvo, a Kano je već izrazio želju za protivnika u finalu – Mančester Siti. Lepo je kad čovek ne odustaje od snova.

KVALIFIKACIJE ZA SVETSKO PRVENSTVO (JUŽNA AMERIKA) – 6. KOLO

Utorak

23.55: (3,45) Paragvaj (3,25) Kolumbija (2,35)

Sreda

00.30: (1,60) Ekvador (3,70) Čile (7,75)

00.30: (1,08) Urugvaj (13,0) Bolivija (45,0)

01.30: (2,65) Brazil (3,15) Argentina (3,00)

03.00: (2,55) Peru (3,15) Venecuela (3,20)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Herman KanoFluminensefudbalska reprezentacija ArgentineFudbalska reprezentacija Brazila

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara