Arhitekta kome su potrebni izvođači radova

Vreme čitanja: 4min | pet. 20.09.19. | 11:30

Bibras Natho oduševio na premijeri u Ligi Evrope

Da je Bugarin, zvali bi ga „bratko“, navijači su mu avansno smislili nadimak „tatko“, a on samo dobro igra fudbal i zove se Bibras Natho.

Sve čini suptilno, prirodno, kao da je celu godinu u Partizanu, a ne samo mesec dana koliko je prošlo od potpisa, uz opšti utisak da je to radi na tako visokom nivou da je u korenu sasekao sve alibi priče za koje se igrači i(li) treneri hvataju kad im ne ide. Njemu nije potreban period navikavanja, čovek izađe na teren i igra fudbal. Bez obzira da li je preko puta Molde, TSC, Proleter ili AZ. Kao da je u parku sa drugarima. Bez grča na licu, bez klecanja nogu, a sa dosta autoriteta, smisla, pažnje, svrsishodnosti da mu svaki ljubitelj ove igre, bez obzira na navijačku pripadnost, mora skinuti kapu za učinak na premijeri Lige Evrope.

Izabrane vesti

Na stranu golovi, Bibras Natho je oduševio pregledom igre, guranjem bubamare napred, proigravanjem kolega, kao da više uživa u tome njima da podeli pas nego sam da okonča akciju. Uostalom, prema zvaničnim podacima UEFA, Partizan je u četvrtak veče ostvario 590 dodavanja, od kojih je čak 528 bio precizan! Glavni arhitekta tog visokog procenta uspešnosti (89%) je baš Izraelac od koga su polazile sve akcije i to ne protiv nekog superligaškog, već evropskog tima, a znamo koliko Holanđani insistiraju na posedu. Doduše, uz igrača više, ali opet, kapa dole. Zaličio je u pojedinim trenucima na projektanta na gradilištu, činilo se kako drži olovku i papir, crta šeme i gleda u budućnost. Da je imao smirenije, preciznije i(li) stabilnije „izvođače radova“ deluje da bi se crno-beli umesto na prvi popeli na treći sprat Grupe L i sa vrha gledali konurenciju. 

Ovako, uzeli su samo bod i 170.000 evra, ali su dobili projektanta čije ideje bi morali da iskoriste na nekom drugom gradilištu. Za šta i te kako imaju vremena. Jer, Bibras Natho je tek došao u Srbiju, u najzrelijem je igračkom dobu (31 godina) za poziciju koju pokriva, ne oseća se pri njegovim kontaktima s loptom ni trunka egoizma, samo ideja da koristi ekipi. Pritom, ugovor mu važi tri godine, što bi moglo da znači da je, posle dugog traganja, Partizan dugoročno rešio pitanje organizatora igre. U Nathovom slučaju deluje da neće biti, bar ne skorog, odlaska sa Topčiderskog brda kao što su to činili miljenici Grobara minulih sezona (Leonardo, Đurđević, Tavamba, Rikardo), naročito ako se zna da mu finansijski motiv nije bio presudan ni kad je dolazio, niti je hteo da ide u arpski svet, odakle su ga zvali. Čovek je živeo u metropolama poput Moskve i Atine, naigrao se ozbiljnog fudbala u dresovima CSKA i Olimpijakosa i sad može mirne duše u još jednom velikom gradu da „tera loptu“ za svoj groš. Upisao je decu u školu, pa i taj detalj pokazuje da planove vezuje za Humsku, da neće otići na prvu ponudu – a kako igra sigurno će ih biti već na zimu – kao što su činili stranci koji su Srbiju i Partizan posmatrali kao usputnu stanicu do zveketa novca sa Bliskog istoka. Što je, takođe, legitimno.

Da bi učinak Bibrasa Natha dobio na težini, a Parni valjak počeo da melje i skuplja bodove, moraće saigrači da ga prate i podignu nivou koncentracije za koju procenat. Naročito se to odnosi na kolege mu iz ofanzivne linije, jer je UEFA detektovala čak 20 udaraca na golu Marka Bizoa, od toga čak sedam u okvir, plus stativa, tako da je, kao što je i Savo Milošević primetio, realizacija morala da bude bolja. Spremio je Natho zicere Asanu (triput), Sadiku, Lazaru Markoviću, imao je savršenu priliku i Suma. Niko od njih nije pogodio cilj. U ovakvoj utakmici i sa ovakvim ideologom – morao je.

Među navijačima Partizana provejava mišljenje da bi se tek videlo kakva je klasa, za naše uslove, Bibras Natho da u špicu ima fudbalera sposobnog da poentira iz jedne šanse. Ili da ima makar centarfora kakav je lane bio Rikardo Gomeš. Ovako, ostaju Bibrasu kao opcije Umar Sadik i Takuma Asano, a vidljivo je golom oko da niko od njih dvojice nije gol igrač.

Ili će Nigerijac i Japanac demantovati Grobare već za dva dana kad je na programu možda važnija utakmica od ove sa AZ Alkmarom.

Foto: Starsport


Pogledajte novu epizodu Ekipizze.

 


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara