Ilustracija (©MOZZART Sport)
Ilustracija (©MOZZART Sport)

Arsenal bez Evrope? Nije nezamislivo

Vreme čitanja: 3min | sub. 01.08.20. | 10:41

Plasmanom u Ligu šampiona Čelsi je ispunio glavni cilj, ali želi da kruniše sezonu osvajanjem FA kupa i tako saplete Tobdžije koje tačno četvrt veka konstantno uspevaju da izađu na međunarodnu scenu

Plasman u Ligu šampiona bio je glavni cilj i Čelsiju, i Arsenalu. Međutim, to što su jednima ambicije ostvarene, a drugima nisu, ne znači da će prvopomenuti biti manje motivisani u finalu FA kupa (18.30, Vembli). Večerašnje finale najstarijeg fudbalskog takmičenja na svetu, 139. po redu, biće istorijsko, ali ne na način kakav bi neko želeo. Prazan Vembli nema magiju...

Plavci su uspeli da ispune zacrtano, završivši prvenstvo na četvrtoj poziciji, u čemu su jednaku ulogu imali, kako njihovi dobri rezultati u finišu, tako i Lesterov drastičan pad forme. Pritom, momci Frenka Lamparda u teoriji i dalje mogu da osvoje ovosezonsko izdanje najelitnijeg takmičenja na starom kontinentu, ali malo je verovatno da će u revanšu osmine finala Lige šampiona uspeti da nadoknade poraz od 3:0 koji su doživeli od Bajerna na Stamford Bridžu, još u februaru.

Izabrane vesti

S druge strane, pobeda u ovom svelondonskom finalu jedina je šansa za fudbalere Arsenala da izbegnu sudbinu generacije iz 1995. godine, poslednje koja nije izborila izlazak na međunarodnu scenu. Tobdžije su u prvenstvu bile tek osme, a sa aktuelnim izdanjem Lige Evrope oprostile su se još pre COVID-19 pandemije, kada su ispale od Olimpijakosa.

Izabranici Mikela Artete, koji je ekipu preuzeo krajem decembra, loše su nastavili posle pauze, ali su od kraja juna zabeležili nekoliko odličnih rezultata, od kojih je najveće iznenađenje bila pobeda nad Mančester Sitijem u polufinalu FA kupa. I Čelsi je u prethodnoj rundi dugog puta ka završnoj predstavi bio bolji od kluba iz Mančestera, ali iako je Junajted bio u sjajnoj formi, njegovo slavlje nad Crvenim đavolima nije bio toliki šok kao eliminacija Građana, koji su branili trofej.

Ovo finale biće svojevrsna repriza onog iz sezone 2016/2017. Tada je Arsenal slavio sa 2:1, međutim, sada uloga favorita pripada Čelsiju, koji će dati sve od sebe da ne ponovi nedavnu Sitijevu grešku i potceni rivala. Zanimljivo je da će ovo biti tek treći put da se ove ekipe sastaju u odlučujućoj utakmici za pehar FA kupa, iako su i jedni, i drugi imali dosta uspeha u njemu – Arsenal je FA kup osvojio rekordnih 13, a Čelsi osam puta. Prvi takav okršaj bio je pre 18 godina, kada su Tobdžije trijumfovale rezultatom 2:0.

Arteta ima malo više kadrovskih problema. Golman Bernd Leno i dalje je povređen, kao i Gabrijel Martineli, Škodran Mustafi, Pablo Mari i Kalum Čejmbers, dok se spremnost nekih igrača još procenjuje. Lampard neće moći da računa na Vilijana i Bilija Gilmura, a upitan je nastup i Ngoloa Kantea.

Kako Čelsi i Arsenal, tako će se nadmetati Frenk Lampard i Mikel Arteta. Šes struke Plavaca Lampard na dan utakmice ima 42 godine i 42 dana, a njegov kolega iz tabora velikog londonskog rivala Arteta 38 godina 128 dana, i to su dva najmlađa kormilara u Premijer ligi. A, opet, uprkos godinama, obojica imaju veliki trofej pred sobom na kraju prve sezone u svojim klubovima. U nadrealnom okruženju prvog finala FA kupa iza zatvorenih vrata...

ENGLESKA, FA KUP, FINALE

Subota

18.30: (2,25) Čelsi (3,35) Arsenal (3,20)

*** kvote su podložne promenama


tagovi

ArsenalČelsiFA kup

Obaveštavaj me

Arsenal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara