(Reuters)
(Reuters)

Arsenal se zaleteo da samelje Totenhem, ali nije uspeo ni uz pomoć “samoubice” Romera

Vreme čitanja: 4min | ned. 24.09.23. | 17:12

Sjajan fudbal u Severnom Londonu i remi koji nikome ne odgovara

Odavno se derbi Severnog Londona ovako nije iščekivao. Sa ovoliko euforije, tenzije i snova. Sjajan početak sezone lokalnih rivala je rasplamsao nade do nebesa.

Arsenal se još prošle sezone preporodio i postao legitiman kandidat za titulu, ali Totenhem je iznad svih očekivanja potpuno ovog leta procvetao dolaskom grčko-australijskog stručnjaka Ejndža Postekoglua. Oba tima su igrala sjajan fudbal u prvih pet kola, pratili Mančester Siti i bez poraza dočekali međusobni okršaj.

Izabrane vesti

Derbi je ispunio očekivanja ljubitelja fudbala jer se igrao fenomenalan fudbal. Ali ne baš i navijača londonskih klubova jer je završen podelom plena – 2:2. Konkurencija im je odmakla ovog vikenda. Ali ono što je viđeno na Emiratima je bio premijerligaški fudbal u najboljem izdanju. Nije bilo praznih minuta.

Mikel Arteta je imao problem na levom krilu sa povredama Martinelija i Trosara pa je morao da pomeri Gabrijela Žezusa na stranu, a Enketija je krenuo u špicu. Raja je zadržao prednost u odnosu na Ramzdejla na golu dok je iznenađenje bio Fabio Vijeira u vezi umesto Haverca. Ispostavilo se kasnije da Arteta nije bio baš najzadovoljniji ovim koktelom. Na drugoj strani, Posetkoglu nije mnogo menjao. Osim što je najskuplje pojačanje Brenan Džonson dobio šansu za prvi start u Premijer ligi umesto Solomona koji je bio odličan do sada.

Totenhemov lep fudbal iz prethodnih mečeva je ugušen i rasparčan u prvih pola sata pred stravičnim pritiskom Arsenala. Ludački tempo su nabili Artetini momci i dali naznaku da mogu da igraju ono što Siti igra kod Gvadriole. Samo što nisu tako ubitačni u završnici kao Građani. Totenhem skoro 30 minuta nije uspevao ljudski da iznese loptu i napravi pristojnu akciju. Za prvih 15 minuta je golman Vikario u dva navrata morao da spasava Spurse pred naletima Tobdžija i još jednom se pokazao kao fenomenalno pojačanje.

Arsenalov pritisak je krunisan u 26. minutu na prilično srećan način. Romero je centaršut Sake nespretnom intervencijom zakucao u svoju mrežu. Ali svemu je prethodila i loša procena Udogija da ostavi toliko prostora Saki. Mogao je Arsenal ubrzo do 2:0 kada je Žezus “opljačkao” Medisona u šesnaestercu i poslao zicer preko gola. Totenhem se borio za vazduh…

I izborio se.

Prvo je Raja čudesnom paradom sprečio Džonsona da izjednači. Tri minuta kasnije mu je odbranio još jedan šut ali je u nastavku akcije Medison prošao praktično uz gol aut-liniju i povratnom našao Sona na petercu koji je između trojice majstorski reagovao i vratio Totenhem u život. Duže od pola sata je Totenhem krvario pred strašnim pritiskom gradskog rivala ali je uspeo da se uzvuče.

Koliko je Arteta bio nezadovoljan što dominacija nije krunisana, pokazao je na poluvremenu. Vijeira i Rajs su ostali u svlačionici, Žoržinjo i Haverc ušli. Postekoglu ništa nije dirao…

Opet je Arsenal krenuo u pritisak i opet ga je Romero častio. Argentinac je imao košmarno popodne. Nakon autogola, skrivio je i penal zbog blokiranja šuta rukom. Saka je bio siguran sa 11 metara.

Ali jedna od Totenhemovih novih vrlina je da ne pada posle primljenog gola, da ne paniči i na predaje se. Videli smo tu o prošlom kolu protiv Šefilda. Ili kada je prvi primio gol od Barnlija. Postekoglu im je doneo neku dozu smirenosti i vere u sebe. Dok je Arteta aplaudirao golu Sake, Totenhem je istrčao presing, Medison oteo loptu neopreznom Žoržinju i sevnula je munjevita kontra koju je opet završio kapiten Son. Malo je reći da su Tobdžije bile u šoku, a Spursi u delirijumu…

Poslednjih pola sata se igralo spuštenih gardova i prsa u prsa. Oba tima su išla na pobedu jer niko nije bio hteo da brani bod. Treneri su uveli sve ofanzivne adute koje su imali sa klupe ali niko nije imao čarobnu šifru da otključa pobedu. Najbolje šanse do kraja su imali Saka na jednoj i Rišarlison na drugoj.

Niko nije zaslužio da izgubi danas, šteta je što su izgubili po dva boda u trci sa Sitijem i Liverpulom.


PREMIJER LIGA - 6. KOLO

Subota

Kristal Palas - Fulam 0:0

Luton - Vulverhempton 1:1 (0:0)

/Moris 65p - Neto 50/

Mančester Siti - Notingem Forest 2:0 (2:0)

/Foden 7, Haland 14/

Brentford - Everton 1:3 (1:1)

/Jensen 28 - Dukure 6, Tarkovski 67, Kalvert Luin 71/

Barnli - Mančester Junajted 0:1 (0:1)

/Bruno Fernandes 45/

Nedelja

Arsenal - Totenhem 2:2 (1:1)

/Romero ag 26, Saka 54 - Son 42, 55/

Brajton - Bornmut 3:1 (1:1)

/Kerkez ag 45+2, Mitoma 46, 77 - Solanke 25/

Čelsi - Aston Vila 0:1 (0:0)

/Votkins 73/

Liverpul - Vest Hem 3:1 (1:1)

/Salah pen 16, Nunjez 60, Žota 85 - Bouven 42/

17.30: (7,00) Šefild Junajted (4,30) Njukasl (1,48)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Hjong-Min SonBukajo SakaKristijan Romero

Obaveštavaj me

Totenhem
Arsenal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara