Kosanović i Samardžić (© FK Vojvodina)
Kosanović i Samardžić (© FK Vojvodina)

Atipično za srpski fudbal, Kosanović javno predstavio plan razvoja Vojvodine: Star je svako ko ima više od 19 godina

Vreme čitanja: 3min | pet. 08.01.21. | 14:23

Novi sportski direktor planira da konslutuje Mihu, Krasu, Laneta, Kačara...

Dobila je Vojvodina ono je tražila mesecima. U fotelju upražnjenu letošnjim odlaskom Nikole Lazetića seo je Milan Kosanović i odmah predstavio ambiciozni plan povratka Lala korenima.

Novi sportski direktor novosadskog superligaša, promovisan na drugi dan Božića, istakao je kao jednu od glavnih ambicija da „Karađorđe“ postane rasadnik talenata, mesto gde će stasavati fudbaleri ogromnog potencijala.

Izabrane vesti

Poslednjih godina se izgubio protok igrača iz omladinske škole ka prvom timu, po čemu je Vojvodina bila prepoznatljiva. Iz tog razloga sa zadovoljstvom sam prihvatio priliku da kao sportski direktor utičem na razvoj Vojvodine u narednom periodu. Naravno, u saradnji sa šefom stručnog štaba. Pre godinu i po dana, ljudi iz kluba su me pitali za predlog u vezi sa novim trenerom i rekao sam već tada da je Nenad Lalatović trenutno najbolje rešenje za Vojvodinu, što se ispostavilo kao tačno“, rekao je Kosanović u prvom obraćanju javnosti kao funkcioner.

Donedavno je bio vezan usko za teren. Tri i po sezone je sarađivao sa Vladanom Milojevićem, od čega dve i po u Crvenoj zvezdi i još jednu u saudijskom Al Ahliju, ali je vođen idejom da uradi nešto u rodnom gradu radi prihvatio poziv da reformiše Vošu, čiji je deo bio sedam godina. Prvi korak je već napravio. Atipično za srpske fudbalske prilike – javno.

Mimo svih očekivanja, a vrlo pohvalno, jer pojedine njegove kolege u drugim klubovima večito nešto kriju, petljaju i na kraju obično bude „smuti, pa prospi“, Kosanović je predstavio dokument pod nazovom Plan razvoja sportskog sektora FK Vojvodina. Skiciran na šest strana A4 formata, detaljno je preciziran način selekcije talenata, obuke, praćenja kroz moderne analitičke platforme, širenje skaut službe, unapređenje trenera...

Jedna od glavnih namera Milana Kosanovića je da obori prosek starosti seniorske ekipe.

U prvih šest meseci filozofija kluba u odnosu na prvi tim će se odnositi na postepeno podmlađivanje kadra, selektiranje igrača koji bi se uklopili u zahteve modernog fudbala i savremenog tržišta. Ako pogledamo da je na utakmici kvalifikacija za UEFA Ligu Evrope protiv belgijskog Standarda prosek godina našeg tima bio 29,4, a da je tog dana Vojvodina bila najstariji u takmičenju, jasno je da je to negativan podatak. Glavni cilj je da u bliskoj budućnosti promenimo negativni trend, razvojem mladih igrača iz sopstvenog pogona i promenom kriterijuma selekcije stvorimo tim koji će biti u skladu sa savremenim evropskim trendovima i potrebama savremenog fudbalskog tržišta“, pojasnio je Kosanović na stranicama Plana.

Vojvodina će menjati starosnu strukturu tima (© Star sport)Vojvodina će menjati starosnu strukturu tima (© Star sport)

Takmičarske amibicije i dalje ostaju prioritet, ali klub mora od nečega da živi, a teško će uspeti da proda momke iz sadašnjeg sastava za ozbiljan novac. Zato...

Moramo napomenuti važnu činjenicu da se starosna granica na tržištu mladih igrača znatno pomerila, da su iz našeg regiona trenutno konkurentni igrači rođeni 2001. i mlađi. Stariji od 19 godina već se smatraju starim za proces adaptacije na zahteve vrhunskog nivoa, samim tim njihova cena na tržištu je niža, kao i potražnja za igračima tog uzrasta“, primetio je Kosanović, koji je kao trener omladinaca Vojvodine dvaput bio prvak u Omladinskoj ligi Srbije, mnogi od njih ostvarili su velike iskorake na kontinentlanoj sceni, a petorica osvojila Mundijalito 2015. na Novom Zelandu (Vanja Milinković Savić, Sergej Milinković Savić, Mijat Gaćinović, Srđan Babić, Radovan Pankov).

Namerava Kosanović da u cilju podizanja sportskog sektora Vojvodine uključi, kao konsultante, bivše perjanice kluba. Navodi imena Siniše Mihajlovića, Dušana Tadića, Sergeja Milinkovića Savića, Mijata Gaćinovića, Milana Jovanovića, Miloša Krasića, Gojka Kačara i ostalih u želji da prikupi što više informacija korisnih za unapređenje kluba na svim nivoima.

Sami rukovodioci su zadovoljni što konačno imaju sponu sa terenom.

Čekali smo da postavimo novog sportskog direktora, u želji da definišemo politiku kluba i napravimo plan razvoja u naredne tri godine. Tek kada smo to uradili, okrenuli smo se profilu direktora koji će plan uspešno sprovesti u delo. Prošle godine smo napravili dobar rezultat, između ostalog zahvaljujući angažmanu trenera Nenada Lalatovića i dobroj selekciji igrača. Naš cilj je da tako nastavimo, ali da uporedo pravimo mesta i za naše mlade fudbalere“, pojasnio je Dragoljub Samardžić, predsednik Vojvodine.


tagovi

FK VojvodinaDragoljub SamardžićMilan Kosanović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara