©Reuters
©Reuters

Atletiko mogao da uništi Dortmund, a sad mora da brani polufinale u paklu Vestfalena (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | sre. 10.04.24. | 22:59

Sebastijan Ale golom u 81. minutu vratio Milionerima nadu da mogu u predvorje velikog finala - 2:1

Kada Liga šampiona stigne do četvrtfinala, onda i one najmanje razlike između klubova prave razliku, a one velike odlučuju prolazak u polufinale. Odbrana Borusije Dortmund večeras je u Madridu napravila dve kardinalne greške, koju je navala Atletiko Madrida umela surovo da kazni i napravi korak ka samoj završnici Lige šampiona. Taj korak je vrlo lako mogao da postane nedostižan za popularne Milonere, s obzirom na to da su Jorgandžije imale dva gola prednosti i nekoliko šansi da razreši pitanje plasmana u narednu fazu takičenja, ali se sastav Edina Terzića podigao iz pepela i golom Sebastijana Alea u 81. minutu utakmice u potpunosti promenio utisak, ali i startne pozicije pred revanš na užarenom Vestfalenu - 2:1 (2:0).

Sastav Dijega Simeonea propustio je priliku da postavi jasnu liniju razgraničenja između tima na najvišem fudbalskom nivou i onog koji teži da to postane. Sa ovakvim greškama koje je večera napravio u Madridu, sastav Edina Terzića je nagoveštavao je da mu je ova faza takmičenja u aktuelnom trenutku maksimalan domet. Ipak, Dortmund je pokazao i svojevrsnu vrstu transformacije, koja upravo predstavlja odliku vrhunskih timova. Nemački klub se zadržao na svojim nogama, iako je bio u nokdaunu, a onda počeo da uzvraća protivniku razornim udarcima.

Izabrane vesti

Metropolitano je ostao skamenjen u 87. minut, kada se posle udarca Džejmija Bajno Gitensa uzdrmala prečka gola ispred kojeg je stajao sjajni Jan Oblak.

Atletiko je i taktički i psihološki bio savršeno pripremljen za početak utakmice, pa Dortmund sve do isteka pola časa igre bukvalno nije mogao da dođe do svežeg vazduha. Rodrigo de Pol je bio taj koji je uticao da noge bukvalno počnu da klecaju protivničkim defanzivcima. Mnogo neozbiljno su kod oba gola reagovali gostujući defanzivci, daleko ispod nivoa takmičenja u kom igraju.

Gregor Kobel je u 75. minutu skinuo zicer Samuelu Linu i ostavio svoj tim u životu, ali je 70 minuta ranije ragovao na katastrofalan način ispred svog gola. Golman Milionera je bio nonšalantan sa loptom u petom minutu, zakasnio je sa dodavanjem, pa je u problem uveo svog levog beka. Ipak, Matsel je takođe odigrao nerezonski, odigrao je spoljim delom kopačke i poslao loptu u opasnu zonu, gde ju je presekao Argentinac i doveo sastav Dijega Simeonea u vođstvo.

Atletiko je presingom, u kojem su ogroman doprinos davali i Antoan Grizman, Alvaro Morata i Koke, bukvalno uništavao domaće defanzivce. Mats Humels i Niko Šloterbeg su u u 32. minutu pritisnuli dugme za samouništenje. Njih dvojicu je zbunio aut koji je izveo Molina, lopta se nezgodno odbila, pa je usledio mat u tri poteza. Morata-Grizman-Samuela Lino i lopta je ponovo bila iza Kobelovih leđa.

Ipak, Terzić je napravio oprave izmene i uspešno tansformisao svoj sastav uvođenjem Alea, Julijana Branta i Bajnoa Gitensa. Atletikova odbrana je sve do 81. minuta igrala gotovo savršeno, ali je onda Nauel Molina zakazao, nije uspeo da izbije loptu iz svog kaznenog prostora, što je umeo da kazni Ale i u korenu promeni odnos snaga pred revanš 16. aprila.

Iako je bio izuzetno koncentrisan na samom početku utakmice, Atletiko Marid je došao do toga da upadne u potpunu konfuziju u samoj završnici. Ipak, ta završnica je mogla da bude potpuno drugačija da se lopta makar još jednom našla iza Kobelovih leđa. U prvom poluvremenu samo je Džejdon Sančo s vremena na vreme pripretio golu koncentrisanog Jana Oblaka, ali je u nastavku Terzić uspeo da obogati arsenal napadačkog oružja u svojim redovima. Da bi moglo da se zakuva najavio je Julijan Brant u 73. minutu utakmice, posle čijeg slobodnog udarca je lopta prohujala preko prečke domaćeg gola. Motivisani vezista gostujućeg tima je silno želeo da postigne gol, a najbliži tome bio je u šestom minutu, kada je umesto mreže uzdrmao prečku Atletikovog gola.

Prečka je spasila domaćina, ali je predstavljala jasnu najavu ozbiljno uzbudljivog revanša u Dortmundu. Jasno je da je Atletiko generalno na višem nivo po pitanju kvaliteta, ali isto tako i da Borusija u svojim redovima ima pojedince koji plasman u polufinale iz ovog četvrtfinalnog para mogu da učine izuzetno neizvesnim.

LIGA ŠAMPIONA - ČETVRTFINALE

Sreda

Pari Sen Žermen - Barselona 2:3 (0:1)

/Dembele 48, Vitinja 50 - Rafinja 37, 62, Kristensen 77/

Atletiko Madrid - Borusija Dortmund 2:1 (2:0)

/De Pol 4, Lino 32 - Ale 81/


tagovi

Sebastijan AleDijego SimeoneEdin Terzić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara