Skrinšot
Skrinšot

AUSTRALIJA: Melburn Siti odbranio trofej premijera, počinju bitke za šampionsku titulu

Vreme čitanja: 2min | pon. 09.05.22. | 16:38

Aktuelni prvak u poslednjem kolu pobedio Velington Feniks sa 2:1 i sačuvao tron. Siti će sa prve pozicije startovati u plej-ofu u kojem neće biti Sidneja

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Sidneja)

Fudbaleri Melburn Sitija odbranili su titulu premijera A-lige. U meču poslednjeg kola aktuelni šampioni Australije savladali su Velington Feniks sa 2:1 (2:0) i ponovili uspeh od prošle godine, kada su prvi put u istoriji postali pobednici ligaškog takmičenja jedine profesionalne lige u Australiji.

Izabrane vesti

Melburn Siti je tako postao tek drugi klub u istoriji A-lige, posle Sidneja (2017. i 2018), koji je uspeo da osvoji titulu premijera dve godine zaredom.

U kom smeru ide utakmica bilo je jasno već posle deset minuta igre. Najpre u trećem, a zatim u desetom minutu viđene su dve skoro preslikane situacije - korner s leve strane gol glavom sa peterca. Prvo je to učinio Sem Saton koji je pogodio sopstvenu mrežu, a zatim i prvi strelac Australije Džejmi Meklaren, kojem je ostalo samo da overi dobar skok i šut glavom Endrjua Nabuta.

Do kraja je Velington uspeo da smanji preko Vejna u 54. minutu, ali to je bilo sve od gostiju sa Novog Zelanda. Feniks je inače na ovom meču igrao prilično oslabljen, jer je trener Ufuk Talaj odmarao neke od ključnih igrača, pošto bez obzira na rezultat meča sa Sitijem, Velington ne bi mogao da napreduje sa šestog mesta.

Stoga je Talaj već usmerio misli svojih igrača na prvo kolo plej-ofa, u kojem će Velington igrati kao gost ekipi Vestern Junajteda. Dobra stvar za igrače Feniksa je što narednih dana ostaju u Melburnu i izbegavaju ne samo bolno putovanje kući na Novi Zeland od 2.000 kilometara, već i gostovanje nekoj od ekipa iz drugih australijskih gradova.

S druge strane, Melburn Siti je osvajanjem "tacne" obezbedio povlašćen položaj u doigravanju. Siti će u odbranu titule šampiona krenuti s prve startne pozicije, što znači da će biti slobodni u prvom kolu plej-ofa, a u polufinalu igraju protiv najslabije rangiranog kvalifikanta, što bi upravo mogao da bude Velington ako uspe da iznenadi Vestern Junajted.

Ekipa Viktorija, koja je bila tako blizu, a tako daleko od titule premijera, takođe je povlašćena i preskače prvu rundu. Drugim rečima, gotovo cela završnica A-lige biće odigrana u Melburnu, pošto je i Vestern Junajted domaćin na startu doigravanja, a jedini meč izvan glavnog grada Viktorije biće odigran u nedelju u Adelajdu, gde četvrtoplasirani Junajted dočekuje Marinerse sa Centralne obale.

Najveće razočaranje sezone je Sidnej, koji prvi put posle 2016. godine nije uspeo da se plasira u plej-of. Ekipa Miloša Ninkovića je posle prošlogodišnje borbe za titulu ove sezone završila na osmom mestu, pa će u poslednjem meču sezone, u utorak protiv Brizbejna igrati samo za čast, što će biti i jedini pokretač domaće ekipe koja je odavno izgubila šanse da bude makar i blizu doigravanja.

Piše: Branko CVETOJEVIĆ


tagovi

A ligaMelburn SitiAustralija 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara