Australijski supertalenat stiže u Bajern: Irankunda za 3.000.000 evra! Opljačkani smo

Vreme čitanja: 3min | pon. 13.11.23. | 19:05

Mediji i komentatori na Petom kontinentu kukaju da su Nemci uzeli veliki talenat za siću

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Sidneja)

Još pre šest meseci u australijskim medijima se stidljivo najavljivalo da bi 17-godišnji napadač Adelajd junajteda Nestori Irankunda mogao u slavni Bajern iz Minhena. Letos se to nije dogodilo, ali po svemu sudeći transfer bi mogao da bude realizovan uskoro.

Izabrane vesti

Tako javlja poznati transfer novinar Fabricio Romano, koji važi za izuzetno dobro obaveštenog o zbivanjima na evropskom tržištu.

Italijan je naveo i da će obeštećenje Adelajd Junajtedu iznositi 3.000.000 funti plus bonusi.

Informaciju je ubrzo potvdio i nemački sportski list Kiker, koji je objavio da Irankunda ostaje u Adelajdu do kraja sezone, a u junu postaje igrač Bajerna. Razlog za to je što propisi FIFA dozvoljavaju transfere u Evropu iz Kanade, SAD, Južne Koreje, Japana, Novog Zelanda i Australije tek nakon navršenog punoletstva, a Nestori će napuniti 18 u februaru.

Brzonogi krilni napadač se u tekstu nemačkog lista opisuje kao „Bajernov zalog za budućnost“.

Dok Kristof Frojnd, Tomas Tuhel i kompanija u Bajernu rade na jačanju tima tokom zime za ništa manje intenzivnu drugu polovinu sezone, razmišlja se i o budućnosti. Nestori Irankunda bi trebalo da se preseli iz Adelajd Junajteda u Minhen u leto 2024. za obeštećenje od tri miliona“, navodi Kiker.

Australijski mediji i fudbalski komentatori burno su reagovali na ovu vest, tvrdeći da Bajern dobija vanserijskog talenta „za siću“, a da australijska liga gubi mnogo što tako kvalitetan mladi igrač odlazi u inostranstvo na pragu punoletstva.

Ovo je pljačka! Nestori je strahovito napredovao u poslednjih godinu dana, to je ništa za njegovu klasu“, jedan je od upečatljivih komentara na Iksu.

Neki predviđaju da bi Irankunda mogao da krene stopama Alfonsa Dejvisa, koji je odlično skautiran i angažovan 2018. za minimalnu sumu novca, kao totalni anonimus iz Kanade.

„Bajern pokazuje da njegovi skauti rade svoj posao, može se očekivati sličan ishod kao u slučaju Dejvisa. Tri miliona nije ništa za takvog igrača. Siguran sam da će ovaj transfer biti pun pogodak“, napisao je fudbalski novinar Kai Iliev.

Neki, pak, misle da bi Irankunda koštao 20 puta više da je Brazilac ili Argentinac.

Ovaj mladi fudbaler igra na poziciji desnog krila i impresionirao je u A ligi brzinom, dinamičnom igrom i razornom desnicom.

Debitovao je za prvi tim Adelajd junajteda u prvenstvu sa samo 15 godina i drugi je najmlađi strelac gola u istoriji A lige.

Nagrada za sjajne igre u proteklih godinu i po, stigla je u martu, u vidu poziva selektora Australije Grema Arnolda. Istina, Irankunda je pozvan na okupljanje kao igrač kojem se pre svega daje prilika da trenira s državnim timom i nije debitovao u prijateljskom dvomeču protiv Ekvadora.

Sada je usledio novi poziv istog karaktera, ali i najava selektora Arnolda da ne isključuje mogućnost da Irankunda zaigra, pogotovo u drugom meču kvalifikacija protiv Palestine u Kuvajtu, 21. novembra.

Irankunda je poreklom iz Burundija, a rođen je u Tanzaniji, u izbegličkom kampu gde je njegova porodica pobegla od građanskog rata u svojoj zemlji. Sa samo tri meseca Nestori se s porodicom doselio u Australiju, u Adelajd, gde je i napravio prve fudbalske korake.

U dresu Adelajd junajteda odlično se slaže s godinu dana starijim australijskim Srbinom Lukom Jovanovićem, koji takođe igra u napadu. Njih dvojica su bili otkrovenja prošle sezone i deo talasa mladih igrača koji počinju da vode sve važniju reč u ekipi Karla Verta.

Ko zna, možda se iduće sezone u Bajernu tako dobro skapira s još jednim talentovanim Srbinom, 19-godišnjim Aleksandrom Pavlovićem, koji je ove jeseni počeo ozbiljno da se nameće u prvom timu bavarskog giganta.

Piše: Branko CVETOJEVIĆ


tagovi

Bajern MinhenNestori IrakundaNestori Irankunda

Obaveštavaj me

Bajern

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara