Mesi i Kurtoa (© Reuters)
Mesi i Kurtoa (© Reuters)

B produkcija holivudskog blokbastera: Trejleri mnogo bolji nego gluma (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | uto. 15.02.22. | 22:52

Pari Sen Žermen nadigrao Real, savladao ga tek u finišu golom Mbapea, iako je Kurtoa odbranio penal Mesiju – 1:0

Plakati glamurozni, scenografija skupocena, milioni potrošeni na reklame, trejleri obećavajući, čak su i specijalni efekti najavili spektakl, a gluma ispod svake kritike. Kao film projektovan za Oskara, a jedva vredan holivudske B produkcije, na to je ličio dugo čekani derbi osmine finala Lige šampiona. Toliko siromašan da su ljubitelji fudbala zakinuti za uživanje.

Sve do kraja. Kao što se i loš film pre ili kasnije iznedri zaplet pre odjavne špice, tako je prvi susret Pari Sen Žermena i Real Madrida rešen genijalnim pogotkom Kilijana Mbapea u četvrtom minutu nadoknade vremena, za zasluženo slavlje tima iz Pariza nad očajnim gostima iz Španije – 1:0.

Izabrane vesti

Kao pre neki dan u prvenstvenom susretu sa Renom, verovatno budući špic kraljevskog kluba je opravdao status prvog princa na Parku prinčeva, napravio smešnim Lukasa Vaskera i Edera Militaa i rešio meč u kome je bio za klasu iznad svih. Jedini na nivou takmičenja u domaćem timu, približio ga narednoj rundi uoči revanša 9. marta u kome će Sveci na „Santjago Bernabeu“ doći kao favoriti za prolaz.

Što se lider Lige 1 ka tom cilju nije primakao ranije, nego je morao da čeka završnicu, glavni krivac je najbolji fudbaler sveta. Zicer mu je servirao baš Mpabe, pošto je toliko matretirao Danija Karvahala da ga je naterao da skrivi penal. U 62. minutu se Lionel Mesi latio lopte i sa 11 metara tako loše izveo kazneni udarac, omogućivši Tibu Kurtoi da uveća šanse za prolaz iako izdanjem u Francuskoj to nije nije zaslužio.

Neiskorišćeni jedanaesterac Mesija ne boli previše Parižane, jer imaju zvezdu kojoj kliču. Mbape će narednih dana biti slavljen, bez obzira kakva mu bude odluka vezana za budućnost karijere, jer je partijom potvrdio da je mislima u PSŽ-u, voljan da ga odvede daleko. Možda i na vrh Evrope. Pre pogotka propustio je dve velike šanse, jednu je imao Anhel di Marija, oslonio se domaćin i na inspirativni um Marka Veratija kad je trebalo razvijati napade, samo što nije imao egzekutora. Do konačnice.

Izgleda je to najveći nedostatak tima Maurisija Poketina, što nema na raspolaganju klasičnog špica, „ubicu“, čoveka koji bi iz poluprilike ubacio loptu u mrežu. Di Marija je klasično krilo, Mbape ipak više voli kad se zaleti sa strane nego da igra unutra – uostalom, i sa tog mesta bio je ubedljivo najbolji pojedinac, tako je i zatresao mrežu – dok je Mesi nekad mogao sve, pa čak i da bude „lažna devetka“.

Sad ga polako stiću godine, više nije domintatan kao ranije, samopouzdanje kao da mu je ostalo u Barseloni, što se videlo i prilikom jednog udarca sa distance koji je lako ukrotio Kurtoa. Penal je posebna priča. Kad ni njega Leo nije iskoristio delovalo je da Sveci kreću u rikverc, iako su pokušali uabacivanjem svežeg Nejmara, da bi im u trenutku kad je sekundara krenula u poslednji krug ukazao Kilijan Mbape.

I presudio Realu. Ako je neko večeras prvi put gledao Madriđane mogao bi opravdano da se zapita kako su prvi na tabeli Primere. Možda ima do opredeljenja Karla Ančelotija da svesno postavi igru na „nulu“, možda i do pritiska Pari Sen Žermena koji je češće pretio, a možda i do utiska da ovaj tim, ove sezone, nije baš spreman da ode do kraja u Ligi šampiona.

Mučio se i tokom grupne faze, da bi u Parizu ostao zarobljen. Koliko je loše igrao pokazuje podatak da je okončao meč bez udarca u okvir gola. Da, legimitno je postaviti dupli blok protiv jednog od najskupljih timova današnjice, ali je Real kao osvajač 13. titula prvaka Evrope na Parku prinčeva delovao kao neki provincijski tim. Sramno.

LIGA ŠAMPIONA - PRVA UTAKMICA OSMINE FINALA

PARI SEN ŽERMEN - REAL MADRID 1:0 (0:0)

/Mbape 90+4/

Stadion: Park Prinčeva

Sudija: Danijele Orsato (Italija)

Pari Sen Žermen (4-3-3): Donaruma - Hakimi, Markinjos, Kimpembe, Mendeš - Verati, Paredes, Danilo (od 87. Gej) - Di Marija (od 73. Nejmar), Mesi, Mbape.

Real Madird (4-3-3): Kurtoa - Karvahal (od 72. Lukas Vaskez), Militao, Alaba, Mendi - Kazemiro, Modrić (od 82 Valverde, Kros - Vinisijus (od 82. Azar), Asensio (od 72. Rodrigo), Benzema (od 87. Bejl).



tagovi

Kilijan EmbapeLionel MesiTibo KurtoaLiga šampiona

Obaveštavaj me

PSŽ
Real Madrid

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara