Morton Dardai (© AFP)
Morton Dardai (© AFP)

Bajke postoje: Tata mu je legenda, danas slavi rođendan, projektilom lansirao Hertu ka opstanku (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | ned. 12.02.23. | 17:34

Golčina Mortona Dardaija u preokretu Herte nad Borusijom iz Menhengladbaha

Polako se Šalke oprašta, Štutgart koprca, a Herta – diše! Napokon. Dugo joj je trebalo da uhvati vazduh, a taman kad se činilo da je klinički mrtva, da joj nema spasa u život ju je vratio sin legende kluba. Morton Dardai, naslednik Pala Dardaija, nekada prepoznatljivog veziste, izrastao je u junaka utakmice, sačuvao posao treneru Sandru Šavarcu, još važnije, omogućio sastavu iz Berlina da lagodnije igra nastavak Bundeslige.

U uvodnoj utakmici nedeljnog programa njegov projektiv ispostavio se presudnim za obaranje favorizovane Borusije iz Menhengladbaha, koja jeste imala prednost i bolje šanse na Olimpijskom stadionu, da bi je 21-godišnji štoper primorao da potpiše kapitulaciju – 1:4.

Izabrane vesti

Da ovo popodne bude bajkovito u domu Dardaijevih svedoči podatak da je baš danas mladi reprezentativac Nemačke proslavio rođendan, a onda sam sebi zapakovao poklon, odapevši strelu početkom drugog poluvremena za preokret u glavnom gradu. Čak su se i pojedini fudbaleri plavo-belih i navijači uhvatili za glavu, dok su u neverici posmatrali kako lopta pogađa rašlje.

Taj efektni gol Dardaia oživeo je uspomene na neko za Hertu srećnije vreme, kad je Pal takođe pogađao sa distance tokom decenije i po provedene u Berlinu. Morton je maltene tek na početku karijere, mada bi moglo da se protumači kako će ga baš ovaj hitac lansirati u orbitu. Baš kao i Hertu ka opstanku. Razlog je u činjenici da je Herta pre ove utakmice spojila četiri poraza, na poslednje tri nije dala gol, na preseku posle 19. kola imala je naslabiji rezultat od sezone 2009/10, ali se podigla. Sad je, ako ništa drugo, na poziciji vrednoj baraž.

Mada, opet je Herta užasno otvirila meč, primila još jedan gol posle prekida (nalik onom u gradskom derbiju sa Unionom), sad ju je matirao Niko Elvedi posle kornera Luke Neca, već u sledećem napadu Jonas Hofman je mogao da poentira, a kad je preživela te kritične trenutke poravnala je na isteku pola sata zahvaljujući prvencu u sezoni Džesika Engankama.

I onda taj udarac Mortona Dardaia iz očaja, pravo pod prečku, gde Jonas Omlin nije mogao da dohvati loptu. Na suprotnoj strani, Borusija pritiskala, razvijala sjajne akcije, najbolju šansu propustila preko Markusa Tirama (sjajno intervenisao Oliver Kristensen), pa ju je u nadoknadi kaznio rezervista Deri Šerhant. I njemu je to prvi gol u karijeri za Hertu, da bi pred kraj sa penala najbolji strelac ekipe Dodi Lukebakio potvrdio ubedljivo slavlje.

BUNDESLIGA – 20. KOLO

Petak

Šalke - Volfsburg 0:0

Subota

Bajern - Bohum 3:0 (1:0)

/Miler 41, Koman 64, Gnabri 73pen/

Frajburg - Štutgart 2:1 (0:1)

/Grifo 60pen, 84 - Fihrih 30/

Hofenhajm - Leverkuzen 1:3 (0:1)

/Ensoki 77 - Andrih 6, Dijabi 47, Hloček 56/

Majnc - Augzburg 3:1 (2:1)

/Li Sung 21, 52, Onisivo 24 - Demirović 28pen/

Verder - Dortmund 0:2 (0:0)

/Bajno Gitens 67, Brant 85/

RB Lajpcig - Union Berlin 1:2 (1:0)

/Henrihs 24 - Haberer 61, Knohe 72pen/

Nedelja

Herta – Borusija Menhengladbah 4:1 (1:1)

/Engankam 30, Dardai 52, Šerhant 90+1, Lukebakuo 90+6 pen – Elvedi 17/

17.30: (2,95) Keln (3,40) Ajntraht Frankfurt (2,55)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

HertaPal DardaiMarton Dardai

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara