FOTO: AFP/Reuters
FOTO: AFP/Reuters

Baksuz najplaćenijeg u istoriji, Orlov dušman dočekao dernek posle osam godina

Vreme čitanja: 3min | ned. 03.03.24. | 19:03

Vrela predigra na ulicama turske metropole i autogol najskupljeg pojačanja doneli Galati prvi trijumf na novom stadionu omraženog rivala

Od kada je prešao na novi stadion 2016. godine, dičio se Bešiktaš činjenicom da je iz godine u godinu tukao Galatasaraj na svim frontovima u svom savremenom domu. Na devet međusobnih utakmica imali su istanbulski crno-beli sjajan učinak od šest pobeda i tri remija protiv omraženog rivala, a u kakvoj god da su formi bili, redovno bi maltretirali najtrofejniji klub u zemlji u prethodnih osam godina. Nažalost navijača Bešiktaša, trijumfovi nad Galatom bile su samo mrvice, dok su ono glavno - trofeje, uglavnom sakupljali žuto-crveni, decenijama posmatrani kao dušmani Crnih Orlova.

Baš su rešili Galatini navijači da oskrnave novi stadion Bešiktaša i sruše orlovo gnezdo u 355. duelu. Masovne tuče oko impozantne građevine obeležile su poslednje sate pred utakmicu, a onda su i na samom stadionu nekoliko puta navijači gostiju pokušavali da koliko-toliko oštete taj "fensi" izgled stadiona. Veliki broj sitnijih incidenata u toku trajanja utakmice zasenio je libijski defanzivac Al Musrati. Pre nepunih mesec dana, postao je igrač sa severa Afrike najskuplje pojačanje u istoriji Bešiktaša, plaćen je Bragi čak 11.000.000 evra, a sada je rešio derbi već u drugom minutu autogolom posle kornera, za ispostavilo se konačnih 1:0. Pod pritiskom Maura Ikardija koji mu je bio na leđima, usplahirio se Musrati, traljavo reagovao i ispostavilo se obezbedio Galatasaraju ostanak na prvom mestu Superlige i dva boda prednsosti u odnosu na drugoplasirani Fenerbahče.

Izabrane vesti

Od početka januara i dolaska Fernanda Santoša na mesto trenera, zadnja linija Bešiktaša značajno je očvrsnula. Pred veliki okršaj, nisu crno-beli primili gol na četiri prvenstvene utakmice zaredom, a dolazak Al Musratija poboljšao je vezu između odbrane i ofanzivno orjentisanih veznih igrača. Igrao je stameni 28-godišnjak odlično sve do danas, ali je pao na prvom većem ispitu, ne toliko zvog igračkog nekvaliteta, koliko zbog spleta nesrećnih okolnosti.

Portugalski trenerski vuk preuzeo je kormilo Bešiktaša pre oko dva meseca, a mane njegovog tima nisu se videle u susretima protiv slabijih takmca, koliko je to slučaj bio ove večeri. Veliki broj prilika propustila je Galata, igrala maksimalno ofanzivno i pri vođstvu, a Bešiktaš nije umeo da kazni jedinu izglednu priliku da zatrese mrežu Fernanda Muslere. Isprečio se vremešni Urugavajac pu 61. minutu i odbranio udarac Rašida Gezala sa oko deset metara.

Kontrolisala je Galata dešavanja na terenu u završnih tridesetak minuta, a dodatne varnice viđene su pred nadoknadu vremena. Omar Koli je pogibeljno startovao, a interesantno, tek posle komunikacije sa VAR sobom, glavni arbitar Halil Umut Meler pokazao je Gambijcu put u svlačionicu.

Ide Galati očajno na svim frontovima. Eliminisan je od praške Sparte u šesnaestini finala Lige Evrope, deklasirana je ranije tokom sedmice u četvrtfinalu kupa od Fatih Karagumruka, ali je sada dosta toga "ispeglao" jednom od najvažnijih pobeda u sezoni.

TURSKA 1 – 28. KOLO

Petak

Kasimpaša – Sivas 0:0

Subota

Ankaragudžu - Istanbul 1:1 (0:1)

/Basogog 53 - Lošaj 45+8/

Rize - Kajseri 3:0 (0:0)

/Šelvi 62, Zećiri 81, Verešanović 90/

Hataj - Fenerbahče 0:2 (0:2)

/Osaji-Samuel 25, Under 40/

Nedelja

Bašakšehir – Samsun 1:0 (0:0)

/Aleksić 51/

Pendik – Konja 0:2 (0:1)

/Čikaleši 12pen, Etemi 74/

Bešiktaš - Galatasaraj 0:1 (0:0)

/Al Musrati ag 2/

Ponedeljak

15.00: (2,30) Adana Demir (3,45) Karagumruk (3,05)

18.00: (2,95) Alanja (3,40) Trabzon (2,40)

18.00: (1,85) Antalija (3,50) Gazijantep (4,40)

***kvote su podložne promenama



tagovi

BešiktašGalatasarajTurska 1Al Musrati

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara