Fudbaleri Dinama (©  Reuters)
Fudbaleri Dinama (© Reuters)

Balkansko bure baruta: Škupi bi senzaciju decenije, Dinamo da sve reši pre penala

Vreme čitanja: 3min | uto. 26.07.22. | 13:17

Fudbalska groznica trese Skoplje

(Od dopsinika Mozzart Sporta iz Skoplja)

Poleteli su Golubovi u Zagrebu visoko i nadmašili sami sebe. Škupi je remizirao protiv Dinama (2:2) u prvom susretu drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona i na svom terenu ima šansu da napravi najveću senzaciju u istoriji i ostvari najveći klupski uspeh.

Izabrane vesti

Nikad Škupi nije igrao protiv tako velikog kluba kakav je Dinamo i nikad pre nije postigao tako dobar rezultat. Remi na Maksimiru je najupečatljivije evropsko ostvarenje za tim iz Čaira, a eventualna pobeda domaćina na Areni „Todora Proeskog“ u Skoplju biće ravna fudbalskoj senzaciji, kao kad je Vardar preko Fenerbahčea 2017. ušao u grupe Lige Evrope.

Makedonski šampion odigrao je hrabro u Zagrebu. Nije se uplašio rivala i kaznio je dve defanzivne greške, prvu štopera, drugu golmana Livakovića. Kueven i Čefas su bili džokeri trenera Sedloskog koji je iznenadio klub čiji je dres nosio sedam godina, a za meč u Skoplju smišlja novu taktiku i želi iznenađenje koje bi odjeknulo u Evropi.

"Posle utakmice u Zagrebu imamo povoljan rezultat. Predstoji nam težak meč, ne sme da nas zavara nerešen rezultat (2:2), preneo sam igračima da imamo ozbiljnog protivnika kao što je Dinamo. Svake godine igra Dinamo u Evropi, pobeđivao je velikane. Na treninzima su mi igrači ulili pozitivan naboj, nadu da će pokazati kvalitetnu igru, a neka pobedi bolji, ko stvarno zaslužuje“, rekao je Sedloski.

Škupi neće moći da računa na krilnog vezistu Danfa, koji se požalio na povredu na poslednjem treningu. Ostali su spremni. Ante Čačić je na drugoj strani sačuvao snagu prvotimcima, ali su i pored toga Modri deklasirali Slaven Belupo (5:1) pred meč u glavnom gradu Makedonije. Ostaje dilemma kad su u pitanju starteri zagrebačkog Dinama, pod vođstvom Čačića nikad nije bilo istih 11 na terenu. Česte su rotacije, a glavni problem ekipe je što je u poslednja tri meča brzo primila gol i morala da kreće iz minusa.

„Prihvatamo ulogu favorita, ali Dinamo poštuje Škupi. Pokušaćemo da budemo bolji nego u prvoj utakmici. Znamo da protivnik želi veliko iznenađenje, ali spremni smo da opravdamo status favorita. Škupi je kaznio svaku našu neopreznost u prvoj utakmici, ali, Dinamo ima više iskustva u Evropi, došli smo u Makedoniju bistrom glavom i mirnog srca, očekujemo dobru utakmicu i povoljan rezultat. Želim da se sve reši u 90 minuta, uz dužno poštovanje Škupiju. Nadam se da ni u ovom meču nećemo morati da se izvlačimo iz minusa“, rekao je Čačić.

Hrvatski gigant je poznat u regionu kad su u pitanju učešća u evropskim takmičenjima. Samo jednom u poslednjih 15 sezona nije igrao u grupnoj fazi Lige šampiona ili Lige Evrope (u sezoni 2017/18. kad ga je zaustavio albanski Skenderbeg u plej-ofu Lige Evrope). Pobednik ovog dvomeča igraće protiv bugarskog Ludogoreca i imaće zagarantovanu evropsku jesen, jer treće kolo kvalifikacija za Ligu šampiona donosi barem grupnu fazu u Ligi konferencije.

PIŠE: Martin TANASKOVSKI


tagovi

Dinamo ZagrebŠkupikvalifikacije za Ligu šampionafudbal MakedonijaMakedonijaMakedonija 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara