Maki Banjak (© Star sport)
Maki Banjak (© Star sport)

Banjak je štoper u telu veziste

Vreme čitanja: 3min | sre. 12.08.20. | 10:38

Darko Lemajić, napadač RFS-a, o šansama Letonaca i prvom Partizanovom evropskom rivalu ove sezone

Partizanova publika još nije uživo videla Franka Makija Banjaka. Posmatrala ga je u dva televizijska prenosa (pola sata generalne probe protiv novosadskog Proletera, triput više na zvaničnom debiju sa Javorom), pitanje je kad će moći sa tribina da donese sud o Kameruncu, ali uveravanja da je Savo Milošević pogodio angažovanjem doskorašnjeg fudbalera Olimpije stižu iz Rige.

Kompetentan da oceni mogućnosti 25-godišnjeg defanzivca, jer je protiv njega vojevao dvaput prošlog leta, Darko Lemajić kratkim podsećanjem na prošlogodišnji direktan duel nagoveštava prednosti Afrikanca.

Izabrane vesti

Odličan igrač! Moderan štoper, dodao bih, u telu veziste. Nije preterano visok, ali zna s loptom, što paše Partizanovom stilu. Pri svakom kontaktu s loptom primetno je da je prošao Barseloninu La Masiju. Dejstvuje sa dosta samopouzdanja, kao da je fudbaler sredine terena, a ne štoper. Crno-belima je upravo takav potreban, da dominira u polju, gradi akcije iz poslednje linije. Nadam se da će u Humskoj ispuniti očekivanja“, opisuje Banjaka srpski napadač iz RFS-a, prvog rivala Parnog valjka na putu ka Ligi Evrope.

Uz napomenu da Banjaku 27. avgusta želi manje sreće nego lane, kad se u dresu Ljubljančana radovao prolazu baš protiv letonskog sastava. Stefan Savić je u drugom minutu revanša pogodio za 2:0 i izbacio autsajdera uprkos senzacionanoj na „Stožicama“, najavljenoj baš Lemajićevim pogotkom.

Igrao je Banjak tad obe utakmice, zapao mi za oko, videlo se da je kvalitetan... Jednom sam ga nadmudrio, ali nas je manjak iskustva koštao da napravimo podvig i preko Olimpije zakažemo duel sa Malatijom“.

Nada se nekadašnji špic Inđije i Napretka da bi u tek drugom izlasku na UEFA scenu njegov tim mogao da bude uspešniji.

Naša prednost mogla bi da bude što nemamo individualce od kojih zavisimo. Složna smo grupa, jak kolektiv, ne čeka se potez određenog igrača da reši utakmicu. Dosta polažemo na fajt, timsku igru... Mana bi mogla da nam bude što nam je ovo tek drugo učešće u kvalifikacijama za Ligu Evrope. Pošten da budem, nisam ni ja na tom planu iskusniji od saigrača. Većina ih nije osetila značaj velikih utakmica. Iako imamo veliki broj letonskih reprezentativaca, nije to kvalitet dovoljan da se preti bilo kome. Posebno ne Partizanu“.

Darko Lemajić (21) iz vremena kad je igrao za Napredak (© Star sport)Darko Lemajić (21) iz vremena kad je igrao za Napredak (© Star sport)

Posao RFS-u otežan je i saznanjem da su crno-belih od ukidanja sankcija uvek prolazili početno kolo evropskih kvalifikacija, osim 2016. kad ih je izbacilo Zagleblje.

Možda je ovo godina kad će opet da kiksnu, ha-ha-ha... Šalim se, naravno. Tim iz Humke je veliki favorit, ton mu daju stranci, dobri su i naši igrači. Slobodana Uroševića znam iz Napretka, ali bi bilo glupo da mu pretim, pogotovo ne javno, nbe bih posle mogao da živim od Čakijevih pošalica. Sa terena poznajem još Miletića, eventualno sam negde „zakačio“ i Ostojića. Radujem se dolasku u Beograd“.

Razlog nije samo sportske prirode.

„Zbog pandemije virusa korona mesecima nisam bio kući, video najmlije. Nadam se da će UEFA ostati pri prvobitnoj šemi da se meč igra u Humskoj, kako bih mogao makar na dva dana sa razmenim direktne utiske sa porodicom i prijateljima. Žao mi je što neće biti publike, da se moje kolege uvere koliko Srbi vole fudbal i u njega se razumeju. Letonci su zaluđeni košarkom i hokejom, fudbal jedva da prate, kad je RFS na Instagramu izbacio da igramo sa Partizanom u roku od samo nekoliko sati na profilu je osvanulo oko 1.000 poruka Partizanovih navihača. Moji nisu mogli da veruju koliko je kod nas fudbal bitan faktor života. Ostali su u čudu“.

Čudo se priželjkuje...

Dominiramo u prvenstvu Letonije, dajemo veliki broj golova, novi trener forsira napadački stil, meni kao špicu to odgovara, mada ćemo verovatno morati da menjamo taktiku za gostovanje u Beogradu. Ipak je Partizan daleko iznad nas po kvalutetu. Opet, jedna je utakmica na programu, moderni fudbal pokazuje svakodnevno da su se razlike između velikih i malih drastično smanjile. Na kraju krajeva, niko u nas nije verovao prošle godine, a umalo da izbacimo Olimpiju“, ističe Darko Lemajić, koji je u prethodnom klubu, Rigi, osvojio dva prvenstva i jedan kup, a dvaput bio i najbolji strelac lige.



tagovi

kvalifikacije za Ligu EvropeRFSMaki BanjakFK PartizanDarko Lemajić

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara