Tim sa utakmice protiv Jang Bojsa (©Starsport)
Tim sa utakmice protiv Jang Bojsa (©Starsport)

Barakova bitka za opstanak: Mnogo problema, jedan hrabri klinac i stranac krvavih kolena...

Vreme čitanja: 4min | sre. 25.10.23. | 09:03

Pitanje je samo hoće li Jovan Mijatović i Piter Olajinka dobiti šansu u večerašnjem duelu protiv Red Bul Lajpciga (21 čas, TV Arena)

Emotivna konferencija za medije trenera Crvene zvezde Baraka Bahara u Saksoniji imaće jak odjek na svim meridijanima. Nekako je to bila prva i osnovna misao posle monologa izraelskog stručnjaka veče pre trećeg kola kvalifikacija za Ligu šampiona. Govoreći o stvarima u otadžbini, iskusni stručnjak je znao da će njegove reči biti pažljivo i precizno prenete od Japana do Argentine, pokazavši da se svet, ili delovi sveta, bar u ovom trenutku ne vrte oko lopte. I sasvim je razumljivo, i bilo bi neprirodno i nepristojno, da je Baraku Baharu uspeh Crvene zvezde na Red Bul Areni u Lajpcigu ispred svega što se ovih dana dešava u pojasu Gaze i Izraelu.

Prilično psihički uzdrman sa suzama u očima Bahar je govorio da je njegova porodica morala da beži u sklonište i traži zaštitu, ujedno poslavši poruku i srpskoj javnosti da bude malo popustljivija prema njegovim trenerskim postulatima ili eksperimentima, jer trenutno postoje važnije stvari od teranje lopte... Sigurno će narednih dana Barak Bahar morati da dodatno govori o svojim životnim mukama, pošto je do gostovanja u Lajpcigu odlučio da ne govori za srpske medije dok traju ratna dejstva u Izraelu i pojasu Gaze. Međutim, znao je da su u Nemačkoj mikrofoni brojniji, i da je Liga šampiona poligon sa kojeg se čuje svaki šum...

Izabrane vesti

Kada bismo nefudbalske stvari stavili sa strane mada je to nemoguće – izraelski stručnjak bi ponovo bio u ozbiljnom problemu pre gostovanja ekipi Marka Rozea. I matematički i teoretski gledano, bivši strateg Makabija trenutno u rosteru ima osam problema, autoritativnog Mirka Ivanića, hrabrog klinca Jovana Mijatovića i stranca koji trenutno jedini krvari kolena, Pitera Olajinku.

Piter Olajinka (©Starsport)Piter Olajinka (©Starsport)

Za dvojicu od trojice nabrojanih veliko je pitanje da li će se naći na Lajpcigovom terenu. Male šanse imaju Olajinka i posebno tinejdžer iz Zvezdine omladinske škole da se nađu u startnoj postavi. Mada, Mijatović je dobio unapređenje, posle šest golova na tri fronta tokom oktobra, i pobedonosnog pogotka protiv Javora. Sa druge strane Pitar Olajinka je na prethodna dva takmičarska meča dao tri gola, jasno širokom auditorijumu delima stavio do znanja da je zaslužio mnogo veću šansu u najvažnijim mečevima jeseni. I kada je Piter Olajinka u pitanju nisu u pitanju samo golovi. Kada je većina Barakovog tima igrala fakultativnu odbranu u mečevima protiv Radničkog i Javora, Nigerijac je krvario kolena. Bio stalno u presingu i odnosom odudarao od ostatka ravnodušne ekipe sa Marakane. Takav trend je Olajinka i u pripremnom periodu i kupovao široki auditorijum, sve do trenutka kada je prebačen na klupu.

Bitku za opstanak Barak Bahar se odlučio da počne sa proverenim snagama, koje vrcaju od problema. Ima ih najmanje osam, jer iz te jednolične ocene o izgledu Crvene zvezde može da se izuzme samo Mirko Ivanić.

Faktografski to bi izgledalo ovako: Omri Glazer je statistički trenutno najbolji golman Lige šampiona, ali je u poslednja dva prvenstvena meča uhvatio tek dva ili tri šuta.

Forma Srđana Mijailovića je u padu u odnosu na početak sezone, kao i ostatku postave crveno-belih.

Kapiten Aleksandar Dragović nije na nivou iz pripremnog perioda, ili iz 2021. ili 2022. godine kada je bio štoper za Ligu šampiona.

Naser Điga je odlično počeo, ali je haotično nastavio.

Milan Rodić je ponovo kuburio sa povredom, radio je smanjenim intenzitetom tokom reprezentativne pauze.

Stefan Mitrović je preskočio poslednja dva meča, ali dugo traga za izgubljenim samopouzdanjem.

Hvan In Bom se povređen vratio iz Seula, još se nije pronašao sa saigračima, niti zna tačne zahteve, mada klasa nije sporna.

Marko Stamenić nešto kao Mitrović. Od modernog igrača za Evropu sada više podseća na superligaški nivo.

Osman Bukari bi bio kao Ivanić, ali je imao povredu.

Jovan Mijatović (©Starsport)Jovan Mijatović (©Starsport)

Šerif Endijaje oslicira i nekako deluje da će biti korisniji u Evropi.

Vladimir Lučić ima tendenciju uspona, ali mu fali statistika.

Žan Filip Kraso je igrač velike klase, ali profesionalac u koga ne možete da se pouzdate.

Uroš Spajić i Miloš Degenek su minimizirani u Barakovim zamislima.

Skup ovakvih igrača, ili u ovakvom momentu, ne garantuje ništa lepo velikom broju Srba na Red Bul Areni. Ali ima ono i da je Crvena zvezda klub iracionalnosti i čudesa. Možda će brojni minusi, doneti veliki plus i uticati da 24. oktobar 2023. godine bude novo crveno-slovo u kalendaru zvezdaša.

I za kraj još jedan problem sa kojim će se suočiti Barak Bahar. Poslednji gol protiv nemačkih klubova Crvena zvezda je postigla u decembru 2017. godine protiv Kelna preko Slavoljuba Srnića. Od tog dana dva puta je igrala sa Bajerom i Hofenhajmom.

Za početak bi bilo dobro pokazati da je Lajpcig ranjiv. I sa takvim predumišljajem i boljom formom dočekati meč u Beogradu.


tagovi

FK Crvena zvezda

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara