Đoan Laporta (©Reuters)
Đoan Laporta (©Reuters)

Barsa dobila novog predsednika, Laporta veruje Kumanu i poručuje Mesiju: Moraš da ostaneš

Vreme čitanja: 3min | sre. 17.03.21. | 19:41

Fudbalski klub iz Katalonije i zvanično je za predsednika kluba postavio Đoana Laportu

Na današnjoj inauguraciji, Đoan Laporta je ponovo postavljen na poziciju predsednika fudbalskog kluba Barselona. On je na tom mestu nasledio Đosepa Mariju Bartomeua, koji je prisustvovao svečanoj promociji. Laporta se na vernost Barsi obavezao do 2026. godine, a u zadnji čas je uspeo da prikupi garancije za 124.600.000 evra, što je bio poslednji korak ka preuzimanju kluba sa Kamp Noua.

Po drugi put je za predsednika katalonskog kluba izabran sedmog marta, dobio je 54 odsto glasova i ubedljivo porazio ostale kandidate Viktora Fonta i Tonija Freišu. Njegov prvi mandat trajao je od 2003. do 2010. godine, a u pomenutom periodu je Barsa uspela da osvoji i šest trofeja u jednoj sezoni (2009/10), dok je na klupi sedeo Pep Gvardiola.

Izabrane vesti

U poslednjim trenucima je nastao problem, jer je prema statutu kluba nova uprava dobila rok od 10 dana da prikupi garancije za 15 procenata godšnjeg budžeta kluba. U prošlosti je to bila puka formalnost, ali je Laporta ušao u poslednja 24 časa do isteka roka bez garancija. U zadnji čas mu je pomogao izvršni direkor MediaPro kompanije Džejms Rurs, koji je uplatio preostalih 30.000.000 dolara, prenosi Atletik.

Pred Laportom je veliki izazov, Barsa proživljava teške trenutke, a glavni zadaci novog predsednika biće finansijska stabilizacija i zadržavanje Lionela Mesija u klubu. Prethodne uprave koje su predvodili Sandro Rosel i Bartomeu ostavile su dug od čak 1.173.000.000 evra, dok će 600.000.000 od pomenute brojke morati da bude refinansirano do juna: što će, jasno, biti veliki izazov za novu upravu.

---------------------------------------------------------------------

*Mozzart je spremio veliko iznenađenje u vidu Bonusa dobrodošlice od 100% za sve novoregistrovane igrače. Informišite se o detajima OVDE.

---------------------------------------------------------------------

Bilo kako bilo, Laporta se danas i zvanično latio posla.

"Kakvo uzbuđenje. Hvala svima što ste ovde. Ovog jutra sam se setio Krojfove rečenice - Samo bog zna šta je bilo potrebno da dođem dovde", izjavio je novi predsednik Barselone.

Prokomentarisao je i finansijske probleme u kojima se velikan nalazi.

"Ekonomska situacija je zabrinjavajuća i prioritet kluba će biti da je stabilizuje. Nije zastrašujaća, ali iziskuje poštovanje. Moraćemo da donosimo hrabre odluke. Pred nama je veliki izazov i prihvatićemo ga sa najvećom mogućom odgovornošću. Vratićemo slavu Barseloni".

Istakao je i da će u Barsi biti mesta za svakoga kome je klub u srcu.

"U Barsi ima mesta za sve koji ga žele, ali mi smo katalonski klub i tako smo poznati širom sveta. Otvoreni smo prema svetu, jer smo globalni brend. Pokušaću da uključim sve ljude koji vole Barsu i svim silama ćemo braniti takav način razmišljanja".

Đoan Laporta i Lionel Mesi (©Reuters)Đoan Laporta i Lionel Mesi (©Reuters)


Ima poruku i za trenera Ronalda Kumana.

"Ronalde, znaš da imaš podršku nove uprave. Bićemo uz tebe kako god da bude".

Sa Mesijem se srdačno zagrlio pre nego što je stao na pozornicu, a onda mu je poručio da mora da ostane.

"Pokušaćemo da ubedimo Lea da ostane u klubu. Moraš da ostaneš, izvini što tako kažem, ali volim te i ti to znaš. Svi te volimo".

Najavio je i da će se ubuduće mnogo ozbiljnije gledati ka Masiji, što nije bio slučaj prethodnih godina.

"Jedan od stubova će biti Masija. Želimo da nastavimo da pravimo fudbalere. Pre par dana sam slušao Ilaiša Moribu kako objašnjava proces kroz koji se formirao. Rečima Đoana Gampera - Naša srca kucaju pod štitom".



tagovi

Đoan LaportaRonald KumanLionel MesiĐosep Marija Bartomeu

Obaveštavaj me

Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara