Stuani, Suarez, Depaj (©Reuters, ©AFP)
Stuani, Suarez, Depaj (©Reuters, ©AFP)

Barsa oterala istorijski dobrog špica, sad traži novu devetku: Lautaro, Depaj, Stuani… Ili opet neki Brajtvajt?

Vreme čitanja: 3min | čet. 24.09.20. | 11:06

Luis Suarez je bivši, traži se novi napadač…

Đozep Marija Bartomeu je izgubio kompas i za 6.000.000 evra – koje će dobiti samo ako Atletiko aktivira sve premije – suštinski oterao jednog od najboljeg špica koje ja Barselona imala u evo sad će 121 godina dugoj istoriji. Ronald Kuman je već odlučio: najistureniji igrač Barselone u narednoj sezoni biće Lionel Mesi, Antoan Grizman će na krilo. Treću devetku Barselona jednostavno nema, ako ne računamo tu Martina Brajtvajta, paničnu januarsku kupovinu, koja ničim nije pokazala da bi mogla da bude udarna pesnica kluba koji, čak i u ovakvoj situaciji, pikira na sve moguće trofeje.

Dakle, konkurs je raspisan, traži se nova “devetka”. Ko?

Izabrane vesti

Prvo ime koje se pominje je ono aktuelno još od proleća: Interov Lautaro Martinez. Međutim, iako je Bartomeu uspeo da se ratosilja već nekolicine igrača na koje Kuman ne računa – pored Suareza otiši su i Ivan Rakitić, Arturo Vidal, Musa Vage i Nelson Semedo, dok je Artur suštinski u trampi otišao za Miralema Pjanića i 12.000.000 evra profita – u klupsku kasu nije ušlo dovoljno novca da bi se napao napadač sa izlaznom klauzulom od 111.000.000 evra.

Rakitić je otišao za 1.500.000 evra, Vage na pozajmicu, Vidal za 1.000.000 i tu isključivo u premijama, samo je Semedo uneo ozbiljan novac (30.000.000), ali će se sa tim parama krenuti po Ajaksovog desnog Seržinja Desta. Istina, ima Barsa opciju da kao i Čelsi sada krene u veliku kupovinu pa da se “prišteka” sledećeg leta – jer Uefa je za ovu godinu olabavila sa finansijskim fer-plejom zbog korona krize – ali kako bi sledećeg juna mogla da bez obeštećenja ostane i bez Lionela Mesija teško da će se odlučiti na takav rizik. Pride, novca u klupskoj kasi prosto nema i čini se da je Lautaro nerealna opcija, posebno zato što je Inter odustao od dovođenja Edina Džeka ili nekog proverenog napadača, već je samo vratio Andreu Pinamontija da bude podrška Martinezu i Romeluu Lukakuu.

Stoga se čini da je najrealnija opcija 26-godišnji Memfis Depaj, iako on u Lionu igra krilo, ali ga Kuman vidi kao lutajuću devetku. Na kraju krajeva, mogao bi bar da oslobodi prostor da Grizman ponekad ode u špic. Ugovor mu ističe juna 2021. i ne bi bio preterano skup. Pominjalo se obeštećenje od skromnih 30.000.000 evra. Pitanje je samo da li bi Holanđanin pristao da bude tek jedan od igrača u rotaciji, jer pored Mesija, Grizmana, Felipea Kutinja i Ansua Fatija čini se da ne bi imao zagarantovano mesto u startnih 11. S druge strane, jedan od Kumanovih ciljeva i jeste da u ekipu vrati konkurenciju, jer se prethodnih sezona maltene unapred znalo ko će da igra od prvog minuta. Sada su tu i Pjanić, Trinkao, Pedri, nada se Kuman da će biti i Dest i Depaj i starteri bi trebalo da budu pod većim opterećenjem.

Na kraju, tu je i večita rezervna opcija: Kristijan Stuani. Urugvajac odlično igra u Đironi i večito je na spisku potencijalnih kandidata. Prošle zime je bio vrlo aktuelan, ali se na kraju Barsa odlučila za Brajtvajta pošto je Stuani po oceni sportskog sektora bio previše sličan Suarezu. Brajtvajta su videli kao drugačijeg napadača i platili ga 18.000.000 evra.

Brajtvajt je u dresu Barselone dao jedan gol, Stuani je od tog Martinovog februarskog debija za Blaugranu postigao sedam za Đironu. U celoj sezoni ukupno 31.

Reklo bi se, još jedna loša procena Katalonaca. I ko bi se onda iznenadio kad bi se ponovila i sada?


tagovi

Luis SuarezMemfis DepajLautaro MartinezKristijan StuaniLetnji prelazni rok 2020

Obaveštavaj me

Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara