Slavlje Katalonaca (© AFP)
Slavlje Katalonaca (© AFP)

Barsa peva i kad joj se plače

Vreme čitanja: 3min | sub. 04.11.23. | 23:05

Ter Štegen spasavao španskog prvaka, Arauho u nadoknadi kaznio Sosijedad za promašaje – 1:0

Opasan je San Sebastijan brdima, ima i jednu tvrđavu. Samo što ona nije sačuvala Sosijedad, već – Barselonu. Po uzoru na taj bedem, raširio je ruke Mark Andre ter Štegen i kao na desetine puta u dosadašnjoj karijeri opet izrastao u junaka španskog prvaka, koji je derbi učesnika Lige šampiona doslovce preživeo, jer je sve vreme bio u podređenom položaju, te iz Baskije u Kataloniju nosi nezasluženu pobedu, izvijevanu tek u nadoknadi – 1:0.

Strelac je Ronald Arauho, ali je suštinski junak Ter Štegen, zasluženo proglašen najboljim pojedincem završnog susreta subotnjeg programa 12. kola Primere, u kome je gledao kako se saigrači muče u napadu, deluju tromo u veznom redu i dekoncentrisano u odbrani. Srećom po Ćavija, Nemac se razbranio i skupio šest intervencija, dovoljnih da produži Barsinu seriju bez poraza na Anoeti započetu još 2016. Posle toga nije izgubila, a ovoga puta je proslavila četvrtu vezanu pobedu, iako je trebalo da izgubi.

Izabrane vesti

Od 25. sekunde – kad je ukrotio udarac Andera Beraneće – sve do kraja, Ter Štegen je bio najsnažnija karika gostiju. Jeste imao jedan kiks, kad je ispustio lopti posle udaraca krilnog napadača domaćeg sastava, ali se brzo i iskupio, a sve ostalo je bilo za desetku. Probao je i Brais Mendes, pa Takefusa Kubo, samo u prvih 15 minuta nemački golman je morao triput da interveniše i delovalo je da se šampion davi u problemima, jer ga je ekipa Imanola Algvasila naterala da dejstvuje daleko od gola. Ponajviše uticajem Martina Subimendija, koji je podsetio sve glasnije kritičare da jeste kalibar za veliki klub i aktuelizovao pređašnje interesovanje baš Ćavija.

Čak 35 minuta Barselona je imala velikih problema da organizuje smislen napad. Dotad ne bi uspevala da veže pet pasova, jer su Merino, Subimendi i Mendes odradili sjajan posao u vezi i „pojeili“ gostujuću sredinu, ugušivši Iklaja Gundokana do te mere da nijedna lopta vredna pomena nije stigla do Roberta Levandovskog. Njegov kolega u napadu Žoao Feliks se vratio u ritam u kome je bio u Atletiku i sve što je uradio svelo se na pokušaj da iznudi jedanaesterac posle duela sa Ajenom Munjosom. Tipično za Barsu.

Njena sreća je da tako loša, a takva je sedmicama, ima Ter Štegena da je čuva. Opet je Barenećea pretio u drugom delu, Kubo ispalio nekoliko hitaca, pokušavao i kapiten Mikel Ojarsabal... Izgledalo je da je jedan od najatraktivnijih timova Primere spreman za podvig, želja Sosijedada da najzad kod kuće sruši Katalonce izbijala je iz svake travke terena Anoete, a onda je iz nje, malo ulevo od penaltika, izronio Ronald Arauho u nadoknadi, reagovao na centaršut Ilkaja Gundogana, probacio kroz noge Aleksu Remiru i nije mogao odmah da se raduje, jer je inicijalno pokazan ofsajd.

Potom je Barsi vraćeno ono što joj je u Granadi oduzeto – prema oceni mnogih nepravedno – uključio se VAR i signalizirao da urguvajski štoper nije bio u nedozvoljenoj poziciji. Kakav se samo krik u tom trenuku prolomio delom tribina, gde su gostujuće pristalice, kako se samo promenio izraz Ćavijevog lica, jer umesto šest koraka za Đirinom zaostaje podnošljivih četiri.

Ali, kako igra, nije ni ova pobeda razlog za euforiju. Sreća, čista sreća. I Ter Štegen među stativama.

ŠPANIJA 1 – 12. KOLO

Petak

Las Palmas - Atletiko Madrid 2:1 (0:0)

/Kirijan 51, Ramirez 75 - Morata 83/

Subota

Osasuna - Đirona 2:4 (1:1)

/Budimir 25, 55 - Martin 16, Dovbik 71, Ciganokov 80, Garsija 90/

Betis – Majorka 2:0 (1:0)

/Vilinjan Žoze 7, Peres 65/

Selta – Sevilja 1:1 (1:0)

/Starfelt 22 – En Nesiri 84/

Sosijedad - Barselona 0:1 (0:0)

/Arauho 90+2/

Nedelja

14.00: (1,80) Alaves (3,70) Almerija (5,00)

16.15: (1,62) Valensija (3,80) Granada (5,80)

18.30: (3,10) Viljareal (3,50) Atletik Bilbao (2,40)

21.00: (1,30) Real Madrid (5,80) Rajo Valjekano (9,00)

Ponedeljak

21.00: (1,95) Hetafe (3,30) Kadiz (4,20)

***kvote su podložne promenama




tagovi

BarselonaReal SosijedadSosijedadRonald ArauhoMark Andre Ter Štegen

Obaveštavaj me

Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara