Barsin napad može da pokori Evropu, ali tu je odbrana da joj zagorča život

Vreme čitanja: 4min | uto. 12.03.24. | 22:59

Katalonci mogli da unište Napoli na Monžuiku, ali su propustili veliki broj šansi, što je moglo da skupo da ih košta - 3:1

Barselona je u četvrtfinalu Lige šampiona. To je bilo očekivano, to je i apsolutno pravedno nakon 180 minuta okršaja sa Napolijem. Katalonci su večeras na Monžuiku jasno prezentovali sve segmente svoje ige. Napad koji je u stanju da pokori Evropu, nadmudri bilo kog protivnika na Starom kontinentu, ali i odbranu koja je sklona velikim propustima, kiksevima koji će ekipu Ćavija Ernandeza vrlo verovatno sputati na putu ka velikom finalu. Napadački kvalitet u revanšu osmine finala protiv Napolija je bio dovoljno veliki da se pitanje plasmana u četvrtfinale ne dovede u pitanje - 3:1 (2:1).

Utisak nakon uvodnih dvadesetak minuta igre na Monžuiku mogao je da glasi - ovaj tim će osvojiti Ligu šampiona ove sezone. Ipak, taj utisak je poprilično varirao tokom utakmice, kada su Napolitanci preuzimali primat, bili na korak i da se u potpunosti vrate, ne samo u meč, već i kada je plasman u četvrtfinale u puitanju. Međutim, preovladao je kvalitet domaćina i sposobnost Ćavijeve ekipe da postigne gol više od svog protivnika.

Izabrane vesti

Barselona je na fantastičan način ušla u utakmicu i počela da melje šampiona Italije od samog starta. Dve brzopotezne akcije uticale su na to da Katalonci već u 17. minutu imaju dva gola prednosti. Glavni kreator je bio nezadrživi Rafinja, koji je prvo na tacni ostavio loptu Ferminu Lopezu u 15. minutu, a potom dva minuta kasnije pogodio stativu iz fantastičnog kontranapada koji je povukao nezaustavljivi Lamin Jamal. Ipak, akciju je odlično ispratio Žoao Kanselo i odbitak poslao iza leđa Aleksa Mereta.

Ipak, onda kada je mogla da razreši svako pitanje plasmana u narednu fazu takmičenja, Barselona je počela da demonstira slabosti. Napolitanci su došli do poseda i kontrole igre, a onda su u 34. minutu utakmice prekopirali Barsine akcije i preko Amira Rahmanija uspeli da se vrate u život.

Taj gol, ali i generalan odnos snaga na terenu, uticali se utakmica u drugom poluvremnu potpuno otvori. Sastav Frančeska Kalcone je drugi deo igre započeo odličnim prilikama Hviče Kvarchelije i Viktora Osimena, dok je u 55, minutu Rafinja mogao konačno do zasluženog gola, ali je još jednom zablistao Meret.

Nakon uvodnog naleta Napolitanaca, Barselona je ponovo počela da napada i ređa prilike. U kratkom vremenskom periodu pretili su Serđi Roberto, Gundogan, Levandovski i Rafinja, dok je Jamalu poništen gol zbog ofajda. Sve to je samo bio uvod ui najbolju akciju na utakmici, koja je prezentovala svu lepotu Barsine igre. Razmenili su domaći seriju dodavanja pred golom Napolija, a onda su se u ztavršnici našli Roberto i Levandovski. Kratak pas za poljaka i udarac u praznu mrežu. Monžuik je mogao da odahne, iako je samo nekoliko minuta ranije Lindstrom mogao da donese izjednačenje Napoliju.

Barselonin problem nisu defanzivci ponaosob, već timska odbrana, koja trenutno značajno umanjuje šanse Katalonaca u završnici elitnog takmičenja. Ipak, individualno se i te kako istakao mladi Pau Kubarsi, koji je imao stoprocentnu individualnu statistiku. Dobio je svih šest duela na terenu, po tri na zemlji i u vazduhu. Ipak, imao je i čak sedam izgubljenih poseda, što je previše za ovaj nivo takmičenja.

Napolitanci su koristili slobodan prostor da se zavuku domaćima između linija, umaknu svojim čuvarima i zaprete iz vrlo neugodnih situacija. Ipak, nisu imali dovoljno sreće, niti koncentacije da dođu i do tog drugog gola, iako su i nakon trećeg pogotka Barselone imali još nekoliko obećavajućih sitacija pred golom Mark Andrea ter Štegena.

Ćavi je pokazao hrabrost da ubaci igrača od 17 godina u ovako važnoj utakmici, možda donese klubu i igrača za duži vremenski period, ali da bi se ove sezone ostvario rezultat, Katalonci će morati da igraju zreliji fudbal. Da budu spremni za ozbiljna taktička nadmudrivanjima sa protivnicima koji će biti kvalitetniji od večerašnjeg, uz svaki respekt prema aktuelnom šampionu Italije. Ovakva igra na gol više, mogla bi skupo da košta Barselonu protiv nekog namazanog protivnika, sposobnog da surovije od Napolija kazni svaku defanzivnu grešku Ćavijevog tima.


BARSELONA - NAPOLI 3:1 (2:1), prvi meč 1:1

/Lopes 15, Kanselo 17, Levandovski 83 - Rahmani 30/

Barselona

Stadion: Monžuik

Sudija: Dani Makeli (Italija)

Žuti kartoni: Kristensen, Jamal (Barselona), Žezus, Traore, Olivera (Napoli)

BARSELONA (4-3-3): Ter Štegen - Kunde, Arauho, Kubarsi, Kanselo - Lopes (od 61' Roberto), Kristensen (od 61' Romeu), Gundogan - Jamal, Levandovski, Rafinja (od 81' Feliks).

NAPOLI (4-3-3): Meret - Di Lorenco, Rahmani, Žuan Žezus, Rui (od 65' Olivera) - Angisa, Lobotka, Traore (od 79' Raspadori) - Politano (od 65' Lindstrem), Osimen, Kvarachelija.


LIGA ŠAMPIONA - OSMINA FINALA, REVANŠI

Utorak

Arsenal - Porto (u toku), prvi meč 0:1

Barselona - Napoli 3:1 (2:1), prvi meč 1:1

/Lopes 15, Kanselo 17, Levandovski 83 - Rahmani 30/

Sreda

21.00: (2,95) Atletiko Madrid (3,30) Inter (2,60), prvi meč 0:1

21.00: (2,15) Dortmund (3,60) PSV (3,50), prvi meč 1:1

Utorak (05.3.)

Bajern - Lacio 3:0 (2:0), prvi meč 0:1

/Kejn 38, 66, Miler 45+2/

Sosijedad – PSŽ 1:2 (0:1), prvi meč: 0:2

/Merino 89 – Embape 15, 56/

Sreda (06.3.)

Mančester Siti - Kopenhagen 3:1 (3:1), prvi meč 3:1

/Akanđi 5, Alvarez 9, Haland 45+3 - Eljunusi 29/

Real Madrid - RB Lajpcig 1:1 (0:0), prvi meč 1:0

/Vinisijus 65 - Orban 68/

***kvote su podložne promenama



Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara