Barsina jurnjava za devetkom: Verner i Obamejan prvi pikovi, trauma Boateng koči realizaciju

Vreme čitanja: 3min | uto. 21.01.20. | 09:56

Pedro i Dani Olmo otpali, Lautaro Martinez možda tek na leto

Januar je trebalo da bude miran mesec na stadionu “Kamp Nou”. Ali ni u najorganizovanijim klubovima sveta ne ide uvek sve po planu. Poraz od Atletika u Superkupu na Bliskom istoku primorao je Blaugraninu upravu da smeni Ernesta Valverdea i za šefa struke postavi Kikea Setjena što je samo po sebi uzrokovalo dosta promena. Međutim, tek je povreda Luisa Suareza i operacija od 12. januara izazvala blagu paniku u Kataloniji. Urugvajac će pauzirati četiri meseca i pitanje je da li će se uopšte vraćati na teren ove sezone. Barselona je krenula u akciju, devetka je neophodna već u januaru.

Pitanje je samo: ko? Eksperiment sa Kevinom Princom Boatengom prošle zime nije uspeo. Otišao je posle šest meseci bez gola u Barsinom dresu pa su sada Katalonci mnogo oprezniji. Ne želi Barselona ni da joj se ponovi Felipe Kutinjo, da plati previše za igrača koji je mnogo obećavao, ali se jednostavno nije uklopio. Međutim, svesni su svi na Kamp Nou da ni titulu u Primeri, a još manje Ligu šampiona, neće moći da napadnu ako ne budu imali ozbiljnog golgetera na raspolaganju, bez obzira na to što je pored Lionela Mesija tu i Antoan Grizman.

Izabrane vesti

Stoga će se ovog januara napasti dokazan špic, sa iskustvom, brojkama koje garantuju golove. Napašće se, vrišti lokalni Sport sa naslovne strane: Timo Verner! Mundo Deportivo s druge strane tvrdi da je favorit Pjer-Emerik Obamejan.

Neće biti lako. Barselona nije spremna da odmah izdvoji mnogo iznad 30.000.000 evra, a obojica bi bili značajno skuplji. Verner je letos mogao da ide za te pare, ali je potom potpisao novi ugovor sa Lajpcigom i sada je njegova izlazna klauzula 60.000.000. Niko ne zna koliko bi Arsenal mogao da traži za Obamejana, ali teško da bi bilo manje od toga.

Međutim, Barselona nema mnogo izbora, razmatrali su ovog januara Karlosa Velu, Kristijana Stuanija, Kšištofa Pjonteka, Paka Alkasera, Čimija Avilju, Gabrijela Barbosu, Rafaeala Leaoa… Nije to taj nivo. Poslednja dvojica koja su otpala sa spiska su Čelsijev Pedro i Dinamov Dani Olmo, koji uostalom i nije klasična devetka.

Sport dakle piše o Verneru, koji je sa 20 golova na 18 utakmica u Bundesligi izjednačen sa Bajernovim Robertom Levandovskim na čelu liste strelaca. U Evropi je samo Čiro Imobile ispred njih u trci za Zlatnu kopačku. Mundo kaže da je Obamejan favorit. Nezadovoljan je u Arsenalu, dobar prijatelj sa Samjuelom Umtitijem i Usmanom Dembeleom. Mikel Arteta ga svakako ne bi pustio, ali Barsa se nada da bi se možda situacija promenila ako bi Obamejan insistirao na odlasku… Mršave su šanse.

Valensijin Rodrigo, pa iskusni Fernando Ljorente ili čak i Olivije Žiru koji je na pragu transfera iz Čelsija u Inter mogle bi da predstavljaju jeftinije opcije. Žiru je ipak na pragu Nerazura, teško bi ga sad Barsa otela, Rodrigo ne bi bio jeftin, Ljorente nije garancija golova…

Barsa nije sasvim odustala ni od Lautara Martineza, ali u njegovom ugovoru sa Interom je izlazna klauzula od 111.000.000 evra (važi u prvih 15 dana jula) što Katalonci ni u ludilu neće da plate. Bar ne sada, možda na leto kada će Argentinac sigurno biti meta.

U stvari, Barsina ideja je da u januaru dovede nekog igrača od 30.000.000 evra, možda malo više, ili još bolje da se napadač dovede na pozajmicu sa pravom otkupa. Teško je ipak očekivati da će Lajpcig ili Arsenal pristati na tako nešto jer je sasvim jasno da je skoro nemoguće da bi u ovih preostalih 10 dana prelaznog roka pronašli adekvatne zamene.

A napadači sa cenom od 30.000.000 evra ipak ne donose ono što Barsa traži. Ozbiljan test za Barsin sportski sektor na čelu sa Erikom Abidalom.


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara