Barsina nemoguća misija u Parizu, Sveci strahuju od ponavljanja istorije

Vreme čitanja: 5min | sre. 10.03.21. | 10:49

Nejmar, arhitekta Blaugraninog preokreta 2017. godine, sada je sa suprotne strane, ali neće moći da pomogne Pari Sen Žermenu na Parku prinčeva

Barselona je na pragu eliminacije iz Lige šampiona, na prvu bi se moglo reći da je Pari Sen Žermen pobedom od 4:1 na Nou Kampu završio posao i da je revanš na Parku prinčeva formalnost (21.00). Ali pamte Sveci antologijski okršaj od pre četiri godine kada je Blaugrana nadoknadila 0:4, slavila u Španiji sa 6:1 i prošla u četvrtfinale.

U podsvesti Parižana je taj čuveni duel, pratiće ih sve dok ne skinu prokletstvo i Barselona definitivno ne bude na kolenima. Mnogo toga se promenilo od one noći na Nou Kampu, koja budi strepnju u Pri Sen Žermenu. Barselona više nije imperija koja nezadrživo jurca iz sezone u sezonu na osvajanje Lige šampiona. Sveci su napravili važan korak, trijumfovali su na Nou Kampu tek iz šestog pokušaja. Blaugrana je obrukana, novi kralj svetskog fudbala, Kilijan Mbape, bacio je u senku sve ostale zvezde. Najavio je početak njegove vladavine.

Izabrane vesti

I ponovo će biti u centru pažnje. Naročito sada kad na terenu neće biti Nejmara. Brazilac propušta I drugi susret protiv bivšeg tima, a na Parižanima je da sruže još jednu nepovoljnu tradiciju po njih. Pari Sen Žermen nije uspeo da prođe dalje od osmine finale Lige šampiona bez Brazilca. Prošli su Sveci period odrastanja, preležali su sve dečje bolesti i vreme je da konačno izađu uzdignute glave iz dvomeča sa Barselonom.

Stvoreno je moderno rivalstvo. Jedna imperija je na zalasku i spremna za potpunu rekonstrukciju kako bi povratila stari sjaj, koji polako gubi. Druga se rađa, očekuje se potvrda u vidu osvajanja Lige šampiona, a Sveci će za početak morati da zadaju Blaugrani završni udarac i označe krah jedne generacije. Pripremaju se u Barseloni da udare nove temelje i krenu u građenje tima koji će uspostaviti dominaciju, ne dolaze bez borbenog duha, ali su svesni koliko će biti teško napraviti podvig i senzaciju poput one od pre četiri godine.

21.00: (2.70) PSŽ (3.30) Barselona (2.70)

Maurisija Poketina ne zavarava velika prednost sa Nou Kampa. Usadio je u glavu svojim izabranicima da počinju od nule.

"Znamo da je Barselona sjajan tim. Važno je dobro započeti meč. Kako za nas, tako i za njih. Barselona ima sjajan tim, sjajnog trenera. Poštujemo ih i znamo da će biti teška utakmica. Ima još 90 minuta igre i u tom vremenu moramo dobro da se snađemo. Za nas meč počinje rezultatom 0:0", rekao je strateg Parižana.

Izostanak Nejmara je hendikep, ali Brazilca nije bilo ni za prvi susret. Pari Sen Žermen može da bude superioran i bez Nejmara. Na Parku prinčeva nisu želeli da se kockaju i pogoršaju njegovu povredu. Veruju da će uspeti da izađu na kraj sa Blaugranom.

"Neigranje Nejmara nije odluka, već stvarnost koju nam nameću okolnosti, s obzirom na njegovu povredu. Tužno je što ne igra, ali Nejmar strastveno pomaže timu da postigne ciljeve. Nejmaru su još potrebni dani da se oporavi, ali se nadamo da će uskoro biti spreman".

Dugo se špekuliše da će naredna destinacija Lionelu Mesiju biti Pariz. Dolaskom Đoana Laporte na mesto predsednika, na Nou Kampu se nadaju da će Argentinac, ipak, potpisati novi ugovor.

“Laporta? Čestitam Laporti, on je neko koga izuzetno poštujem. Upoznao sam ga dok sam bio trener u Espanjolu. U fudbalu je važan optimizam. Da li će Laporta zaustaviti Mesija da se preseli u Pariz? Ne mogu da odgovorim na to pitanje, jer to nije moja specijalnost. Znamo samo da igramo utakmicu protiv Barse i da će biti teško. Ostale stvari nisu važne", zaključio je Poketino.

21.00: (2.65) Liverpul (3.25) RB Lajpcig (2.70)

Svesni su u Barselonu da više ne zavisi isključivo sve od njih. Ipak, nada provejava. Uzdaće se Ronald Kuman u Lionela Mesija, iščekivaće trenutke genijalnosti, a Blaugrana bi mogla, kao i na nekim prethodnim mečevima u Španiji, da zaigra u formaciji 3-5-2. Ta formacija donela je Kumanovoj četi preokret u polufinalu Kupa kralja protiv Sevilje, a zanimljivost je da se Luis Enrike te 2017. godine u trijumfu od 6:1, takođe, opredelio da zaigra sa trojicom pozadi.

''Pokušaćemo zakomplikovati stvari PSŽ-u, ali to zavisi od naše učinkovitosti. Mi smo ekipa koja diktira igru i kreira puno šansi. Ako će biti naš dan, ništa nije nemoguće. Ako je Mesi spreman da pruži jednu od svojih najboljih utakmica, sve je moguće. On može rešiti susret u bilo kojem trenutku. Međutim, ne treba vršiti pritisak na njega. Svi moraju odigrati utakmicu na najvišem nivou'', rekao je Holanđanin.

U dobroj je formi Barselona, rezultati se kreću nabolje. Ponovo je Blaugrana u trci za šampionsku titulu iako je bila otpisana. Ronald Kuman cele sezone ne može da računa na sve igrače, večito mu neko fali. Za meč na Parku prinčeva lišen je usluga Đerara Pikea, Ansua Fatija, Serhija Roberta, Felipe Kutinja i Ronalda Arauha.

''Na prvoj utakmici imali smo dobre trenutke. Susret u Kupu kralja doneo nam je mnogo samopouzdanja, ali ne možemo upoređivati 0:2 i 1:4. U vrlo smo komplikovanoj situaciji, a PSŽ ima nameru da se bori za sve trofeje ove sezone. Moramo odigrati perfektnu utakmicu. Ne mislim da nas se PSŽ plaši. Poznajem njihovog trenera vrlo dobro i svestan sam da će ekipu pripremiti na najbolji mogući način'', rekao je Kuman i dodao:

''Moramo dati sve od sebe i pobediti. Ako se utakmica završi, a mi nismo dali svoj maksimum, to je najgora stvar koja se može dogoditi. Ništa nije nemoguće, verujemo u sebe i spremni smo pobediti s ovim mentalitetom''.

Nastup Ronalda Arauha i Žuniora Firpa bio je pod znakom pitanja, a samo je Firpo dobio zeleno svetlo za revanš meč.

''Ronald Arauho? Pričao sam s njim. Analizirali smo poslednje dve nedelje njegovih treninga. Mislim da smo previše forsirali s njegovim povratkom i zato se bol vratio. Ne želimo da ga forsiramo sada jer mu je potrebno još grupnih treninga. Ako sve pođe po planu, biće spreman za ponedeljak'', zaključio je Kuman.

PARI SEN ŽERMEN - BARSELONA

(ARENA SPORT, 21.00)

Prva utakmica: 4:1

Stadion: Park prinčeva

Sudija: Entoni Tejlor

Mogući sastavi

Pari Sen Žermen: Navas - Florenci, Kimpembe, Markinjos, Kurzava - Paredes, Gej, Verati - Di Marija, Mbape, Ikardi.

Barselona: Ter Štegen - Mingueza, Umtiti, Lengle - Dest, Alba, Buskets, De Jong, Pedri - Dembele, Mesi.

LIGA ŠAMPIONA - OSMINA FINALA

(REVANŠ UTAKMICE)

Utorak

Dortmund - Sevilja 2:2 (1:0) /prvi meč 3:2/

/Haland 35, 54pen - En Nesiri 68, 90+5/

Juventus - Porto 3:2 (3:2, 2:1, 0:1) /prvi meč 1:2/

/Kjeza 48, 63, Rabio 117 - Oliveira 19pen, 115/

Sreda

21.00 (2,60) Liverpul (3,30) Lajpcig (2,70) /prvi meč 2:0/

21.00 (2,30) Pari Sen Žermen (3,45) Barselona (3,05) /prvi meč 4:1/

*** kvote su podložne promenama


tagovi

Ronald KumanMaurisio PoketinoNejmarLionel Mesi

Obaveštavaj me

Barselona
PSŽ

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara