Pokojni Emilijano Sala na poslednjem meču sa Bastijom 2017. godine je bio igrač utakmice (©AFP)
Pokojni Emilijano Sala na poslednjem meču sa Bastijom 2017. godine je bio igrač utakmice (©AFP)

Bastijin povratak na veliku scenu, okršaj sa Nantom posle pet godina i sećanje na Emilijana Salu

Vreme čitanja: 3min | čet. 10.02.22. | 11:39

Drugoligaš sa Korzike će gostovati Kanarincima u četvrtak od 21.00 časova, u poslednjem meču četvrtfinala Kupa Francuske

Sećate li se Bastije? Dugogodišnji francuski prvoligaš, koji je 2017. godine zbog finansijskih problema izbačen direktno u petu ligu, sada se polako vraća na staze stare slave. Trenutno je u drugom rangu, ali mnogo više pažnje javnosti privlači zbog rezultata u Kupu Francuske. Tamo će u četvrtak da se bori protiv Nanta (21.00 časova) za plasman u polufinale.

Tim sa Korzike je posle izbacivanja u amaterski rang svake godine uspevao da se popne za po jednu lestvicu. Od ove sezone je u Ligi 2, ali za mesto u eliti mu je još prerano. Zapravo, svi u Bastiji će da budu zadovoljni ukoliko se izbegne ispadanje iz lige, pošto su posle remija sa Pauom (1:1) za vikend tek 17. na tabeli. Imaju samo tri boda više od Grenobla koji zauzima poziciju koja vodi u plej-aut.

Izabrane vesti

Međutim, pre nastavka prvenstva i duela sa Le Avrom, Bastiju očekuje duel sa prvoligašom Nantom u Kupu Francuske. Tamo su Plavci u osmini finala već slavili na jednom gostovanju timu iz Lige 1, protiv Remsa sa 2:1, ali to nije bio jedini prvoligaš kojeg su ove godine eliminisali. Rundu pre toga su bili bolji i od Klermona sa 2:0.

Nant je naravno apsolutni favorit večeras. U osmini finala je eliminisao Brest (2:0), a danas mu je samo u mislima kako da se priključi Monaku, Nici i niželigašu Versaju u samoj završnici nacionalnog kupa.

21.00: (1,75) Nant (3,50) Bastija (5,10)

Za vikend su Kanarinci doživeli jedan bolan poraz, od Strazbura (1:0), koji im je značajno umanjio šanse da se kroz prvenstvo domognu mesta u Evropi. Naravno, ima još mnogo da se igra u ligi, ali možda je i realnije za Nant da se za međunarodnu scenu izbori kroz Kup Francuske.

Kroz istoriju ga je osvojio tri puta do sada, 1979, 1999. i 2000. godine. S tim što i njegov današnji rival Bastija ima uspeha u tom takmičenju. Jedini trofej je klub sa Korzike osvojio baš u Kupu Francuske, davne 1981. godine. Posle toga je još jednom igrao u finalu, 2002, kada ga je pobedio Lorijan.

Danas će i Nant i Bastija imati određenih nedostataka u kadru. Kanarinci su bez povređenog Mutusamija, bolesnog Lafonta, kao i Kulibalija i Mbembe, koji su dobili priliku da se odmore. S druge strane, za Bastiju zbog povreda neće igrati Vinsensini, Bokonjano, Sila i Sadi.

Poslednji duel Bastije i Nanta smo gledali u martu 2017. godine. Tada je na Korzici bilo 2:2, domaćin je vodio sa 2:0, ali je Nant stigao do boda u 92. minutu. Tada je u heroja izrastao pokojni Emiliano Sala, Argentinac koji je poginuo u avionskoj nesreći dve godine kasnije je prvo postigao gol u 78. minutu, a zatim je i asistirao Dijegu Karlosu za konačan rezultat.

KUP FRANCUSKE - ČETVRTFINALE

Utorak

Monako - Amijen 2:0 (1:0)

/Čuameni 5, Voland 54/

Sreda

Beržerak - Versaj 1:1 (0:1), penalima 4:5

/Tresen 89 - Dirasuba 14/

Nica - Marselj 4:1 (2:1)

/Guiri 10, Klajvert 29, 49, Delor 61 - Bard 3ag/

Četvrtak

21.00: (1,75) Nant (3,50) Bastija (5,10)

*** kvote su podložne promenama


tagovi

Kup FrancuskeNantEmilijano SalaBastija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara