Strahinja Eraković i Radoslav Batak (©Starsport)
Strahinja Eraković i Radoslav Batak (©Starsport)

Batak podržao Erakovića pred Rusima: Strahinja je mlad i do sada nije igrao u tako brzoj ligi

Vreme čitanja: 3min | ned. 22.10.23. | 09:55

Srpski reprezentativac će se naći na terenu ove nedelje od 15.30 časova, kada će njegov Zenit u derbiju 12. kola Premijer lige da ugosti Krilja Sovjetov

Srpski fudbalski reprezentativac Strahinja Eraković ponovo se našao u žiži ruskih medija. Bio je centralna tema pred derbi 12. kola tamošnje Premijer lige, između njegovog Zenita i Krilja Sovjetova u Sankt Peterburgu (nedelja, 15.30), delom i zbog toga što i sa njim u startnoj postavi aktuelni šampion beleži loše rezultate i trenutno je četvrti na tabeli.

Ne može nikako da se svali krivica za to na pleća 22-godišnjeg Beograđanina. Izabranici Sergeja Semaka su generalno na neprepoznatljivom nivou, teško osvajaju bodove i za to su krivi ofanzivci podjednako kao i defanzivci.

Izabrane vesti

Ipak, iz ugla da je Zenit letos platio Crvenoj zvezdi 8.000.000 za Erakovića, te da je on bio jedan od samo 22 fudbalera iz čitave ruske lige koji su u prethodnih desetak dana igrali za reprezentaciju (ne računajući Ruse), jasno je zašto je on pod posebnom lupom.

Uostalom, svaki veliki fudbaler i mora da prođe kroz taj period „odrastanja“. Da oseti i pozitivne i negativne strane kritike. Samo ako iz toga izađe još bolji, Eraković će moći da „puca“ ka najboljim evropskim klubovima. Potencijal svakako ima.

15.30: (1,55) Zenit (4,10) Krilja Sovjetov (6,00)

Dobio je Eraković i podršku, ruski mediji su redom preneli izjavu Vojvodine i Radničkog iz Niša, Radoslava Bataka za ruski Sport.

Strahinji je potrebno još vremena da se adaptira. On je mlad fudbaler, prvi put igra u inostranstvu. U Rusiji je fudbal mnogo brži nego u Srbiji, na daleko većem nivou. Crvena zvezda ima tri-četiri derbija godišnje, dok je u ruskoj Premijer ligi svaka utakmica derbi, svaki protivnik je jak. Setite se kada je Vidić prešao iz Spartaka u Englesku, da mu je trebalo godinu i po dana da se potpuno adaptira i oseća da tamo pripada“, kazao je nekadašnji fudbaler moskovskog Dinama.

Zenit je u prošlom kolu protiv Sočija (2:0) prvi put sačuvao svoj gol posle četiri uzastopna meča na koja mu se barem po jednom zatresla mreža. Iako je Eraković pokazao određenu nesigurnost na toj utakmici, sigurno da će mu prijati što je zadatak ispunjen.

Uliva optimizam u redove tima iz Sankt Peterburga i to što je trenutni lider Krasnodar u subotu kiksnuo na gostovanju u Kalinjingradu, odigrao je samo 2:2 sa Baltikom. Zenit ima priliku da pobedom priđe na pet poena zaostatka, s tim da ga ne čeka danas nimalo lak zadatak.

Krilja Sovjetov je uz Krasnodar najprijatnije iznenađenje u ligi, drugi je na tabeli sa 21 poenom. Jednim više od Zenita. Bila je ta razlika i veća, međutim tim iz Samare je u prošlom kolu izgubio od Nižnjeg Novgoroda sa 2:0.

U prethodnih godinu dana Zenit i Krilja Sovjetov su se sastali tri puta i sva tri meča pripala su sadašnjem Erakovićevom timu. U oktobru prošle godine je bilo 2:1, u aprilu 5:1, a u prvom njihovom ovosezonskom susretu sredinom avgusta 1:0. Taj meč je odigran u Samari u okviru Kupa Rusije, a Eraković je odigrao svih 90 minuta. Zenit i Krilja Sovjetov će ponovo odmeriti snage u tom takmičenju već 31. oktobra, mada taj meč neće imati nikakav takmičarski značaj, pošto je šampion Rusije već obezbedio plasman u nokaut fazu, dok je njegov rival ostao bez šanse da prođe dalje.

RUSIJA 1 – 12. KOLO

Subota

Orenburg - Fakel 1:2 (0:1)

/Vorobjev 76 - Alšin 35, Motpan 90+2/

Rubin - CSKA Moskva 0:0

Lokomotiva Moskva - Dinamo Moskva 0:0

Baltika - Krasnodar 2:2 (2:1)

/Kuzmin 23, Enrikez 36 - Kordoba 17, Spertsjan 61p/

Nedelja

11.00: (2,00) Ural (3,40) Soči (3,90)

13.00: (1,70) Spartak Moskva (3,60) Nižnji Novgorod (5,30)

15.30: (1,55) Zenit (4,10) Krilja Sovjetov (6,00)

18.00: (2,25) Rostov (3,40) Ahmat (3,20)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Rusija 1ZenitKrilja SovjetovKrila SovjetovStrahinja ErakovićRadoslav Batak

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara