Džon Stons (©Reuters)
Džon Stons (©Reuters)

Bekenbauer iz Barnslija vodi Siti ka triploj kruni

Vreme čitanja: 3min | pon. 22.05.23. | 14:11

Džon Stons otkrio kako ga je španski trener spremio za promenu pozicije

Pep Gvardiola je tokom karijere napravio mnoge taktičke promene koje su mu često donosile velike uspehe. Kada se činilo da ove sezone ne ide, izvukao je nove promene iz rukava. Premestio je Džona Stonsa na sredinu terena, tik uz Rodrija i tako započeo seriju sjajnih rezultata koja im je donela novu premijerligašku titulu i finala FA kupa i Lige šampiona.

Otkako se Stons u martu vratio iz pauze, usled povrede zadnje lože, Mančester Siti ne zna za poraz u svim takmičenjima. U čak 17 utakmica, 15 pobeda i samo dva remija. Neverovatne brojke koje se poklapaju sa odličnim igrama 28-godišnjeg Engleza na neprirodnoj poziciji.

Izabrane vesti

Prebacio ga je Gvardiola u vezni red, ali čini se da bi Stons mogao da igra po celom terenu. Ima ga svuda, pleni tehnikom i puca od samopouzdanja. Mnoge je podsetio stilom igre na nemačku legendu Franca Bekenbauera pa ga u Mančesteru već uveliko zovu: Bekenbauer iz Barsnlija. U jednom trenutku može da izblokira ključan udarac i napravi važan start pred svojim golom, a u drugom da iznese loptu bez imalo nervoze i možda čak postigne i gol. To pokazuju tri gola i tri asistencije ove sezone, sasvim solidno za igrača koji nije bio poznat po napadačkom arsenalu.

Objasnio je Stons nakon osvajanja Premijer lige koliko je važno igrati u kontinuitetu.

"U prethodne tri sezone sam pokušao da poradim na konstantnosti, ključno je naći pravi ritam i uvek biti spreman“ , rekao je engleski reprezentativac.

Stons je govorio nešto više o tome koji su mu zadaci na novoj poziciji i kako se spremao ne bi li odgovorio zahtevima Pepa Gvardiole.

"To je veoma jedinstvena uloga u kojoj morate da budete svesni prostora u kome se nalazite. Naučio sam i adaptirao se kako bih znao kada mogu preuzmem loptu. Uživao sam, dobio novi pogled na pozicioniranje. Pokreti tela i tajming su zaista specifični na tom mestu. Trener mi je sve to pojednostavio, na meni je da primenim ono što me je naučio“.

Kada je bivši igrač Evertona došao u Mančester za ogromnih 55.000.000 evra malo ko je očekivao da će opravdati očekivanja tada mladi štoper. Mediji su kao hijene napadali čelnike Sitija kako su ga preplatili. Nisu igre Stounsa u Evertonu ubedile javnost da Englez zaslužuje etiketu jednog od najskupljih defanzivaca u istoriji.

Međutim, odmah je postalo jasno da mu Gvardiola veruje i od tog momenta se nije osvrtao. Istrpeo je sve greške i verovao u njega, što se Kataloncu i isplatilo. Odigrao je prvu zvaničnu utakmicu u mandatu bivšeg trenera Barselone i Bajerna i osvojio pet titula Premijer lige u kojima je Stons bio važan faktor.

Ni u Ligi šampiona partije Džona Stonsa nisu izostale. Na Etihadu je i protiv Bajerna i Reala iz Madrida zabranio prilaze golu Edersona i znatno pomogao ekipi da dominantno dođe do finala u Istanbulu. Protiv Bajerna je čak zabeležio asistenciju za gol Erlinga Halanda, pokazao je da i na elitnom nivou može da odigra na jednoj od najosetljivijih pozicija na terenu.

Bekenbauer iz Barnslija već gleda u budućnost. Građane očekuje finale FA kupa sa Mančester Junajtedom i finale Lige šampiona sa milanskim Interom.

"Veoma je važno da svi budu zdravi za finale FA kupa, specijalno finale koje nas čeka protiv naših rivala, a onda možemo sav fokus da prebacimo na finale Lige šampiona“ , dodao je Stons.

Dva finala koja bi mogla da potvrde najuspešniju sezonu Mančester Sitija i donesu triplu krunu, pehar Lige šampiona, Kup i domaće prvenstvo. Tako bi Građani postali osma ekipa kojoj je ovo pošlo za rukom u evropskim takmičenjima. Nema sumnje da bi Džon Stons bio jedan od najzaslužnijih za najveći uspeh u istoriji kluba i tako kruniše najbolju sezonu u karijeri. 


tagovi

Džon StounsMančester Siti

Obaveštavaj me

Man. Siti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara