Stadioni Gvadalahare Čivasa i Almerije i Veljko Paunović (©AFP, ©Wikipedia/Almju)
Stadioni Gvadalahare Čivasa i Almerije i Veljko Paunović (©AFP, ©Wikipedia/Almju)

Bekstvo sa jahte koja tone na barku prepunu rupa

Vreme čitanja: 6min | pet. 06.10.23. | 11:05

Almerija je najbušnija od svih španskih prvoligaša, a pre promocije srpskog trenera Veljka Paunovića u još veću dubinu će probati da je pošalje Atletik Bilbao (petak, 21)

Kada je trup broda pocepan i voda nezaustavljivo prodire kroz njega, a krma vuče ka dnu, prvi instinkt svakog živog bića je da pobegne sa njega. Na jednom takvom brodu zvanom Gvadalahara Čivas, blistave spoljašnosti, ali veoma trule konstrukcije, nalazi se trenutno srpski fudbalski trener Veljko Paunović. Pred njega se najednom kao spasonosni čamac pojavila Almerija, španski klub za koji je već na prvi pogled lako utvrditi da je možda i bušniji od meksičkog prvoligaša. Da li uskočiti na njega?

To je verovatno pitanje koje ovih dana postavlja pred sebe 46-godišnji strateg rodom iz Strumica. Almerija ima svojih vrlina – nalazi se u Evropi, klub je iz jedne od najboljih liga na svetu – ali sam kvalitet tima je veoma upitan. Daleko je veća šansa da će ta barka potonuti u Segundu, ko god bio za njenim kormilom. Da li zaista Paunović želi da mu to bude prvo iskustvo u Ligama petice?

Izabrane vesti

Ako žele da privole srpskog stratega u Almeriju, Lukas Robortone, Serhio Akime i njihovi saigrači moraju da se pokažu dobro ovog petka od 21.00 čas na San Mamesu protiv Atletik Bilbaa, na otvaranju 9. kola Primere. Neophodno im je da pokažu barem neke od kvaliteta zbog kojih bi Paunović doneo zaključak da vredi da se kladi na njih i lati kofe kako bi ispraznio vodu iz poroznog čamca.

Almerija nije blistala ni pod palicom Rubija, ali je prošle sezone ipak izborila opstanak sa bodom više od Valjadolida. I pored toga, Rubi je otišao sa klupe, na nju je seo Visente Moreno, što nije bilo dobro rešenje. Posle sedam kola Almerija je osvojila samo dva boda, posle čega je 48-godišnjem strategu uručen otkaz. Bez šefa stručnog štaba Andalužani su u prošlom kolu odigrali 3:3 sa Granadom. Ispustili su vođstvo od 3:0, ostali su zbog toga na poslednjoj poziciji u Primeri. I što je još gore, Luis Suarez, koji je postigao tri gola na tom meču je doživeo tešku povredu zbog koje neće igrati barem šest meseci.

21.00: (1,40) Atletik Bilbao (4,80) Almerija (7,75)

Najlakše je reći da je Moreno kriv za loše stanje u Almeriji, ali nije istina baš tako crna i bela. Činjenica je da mu je klub tokom leta prodao neke od najboljih igrača iz prethodne sezone. El Bilal Ture je otišao u Atalantu za 28.000.000 evra, Srđan Babić u Spartak iz Moskve, Kristijan Oliveira u Los Anđeles FK, Rodrigo Eli u Gremio, a Samu Kosta u Majorku. Čak je i Nikola Maraš, koji je na pozajmici u Alavesu bio standardan do povrede kolena, prodat u taj klub za 1.500.000 evra.

Almerija je ostala bez nosilaca igre, ali ne sa ciljem da bi zaradila nešto. Iako je stigao prihod od 43.100.000 evra, samo na obeštećenja za novajlije je potrošeno 52.000.000. Sesar Montes, Luis Suarez, Ibrahima Kone, Dion Lopi, Serhio Aribas, Mark Pubil, Edgar Gonzalez, Luis Maksimilijano i Idrisu Baba… Na sve njih je uložen veliki novac, a zasad ne pokazuju na terenu taj potencijal. Nadaju se u Almeiriji da će sa novim trenerom sve da legne na svoje mesto.

Paunović im je logičan izbor, 2008. godine je već bio u tom klubu kao igrač, a u Španiji je živeo duže od jedne decenije. Dobro zna jezik, dešavanja u ligi, a uz to je dokazan strateg, ne samo sa omladinskom reprezentacijom Srbije, sa kojom je osvojio Mundijalito 2015. godine, već i sa Čikago Fajerom, Redingom, pa i Gvadalahara Čivasom posle toga.

Almerija je barka spram Čivasa, koji je za severnoameričke uslove prava jahta. Klub postoji 117 godina, drugi je najtrofejniji u Meksiku sa 12 titula i dve osvojene KONKAKAF Lige šampiona. Kada je Fernando Jero došao na poziciju sportskog direktora krajem prošle godine, lično je angažovao Paunovića i stavio mu kapetansku kapu na glavu. Znao je da, ako pogreši sa trenerom, ni on se neće dugo zadržati u fotelji. I nije pogrešio…

Fudbaleri Čivasa (©AFP)Fudbaleri Čivasa (©AFP)

Paunović je, kao i tokom većeg dela trenerske karijere, pružio šansu nekim mlađim fudbalerima, zbog čega je bilo oscilacija u rezultatima. Ipak, kada je bilo najvažnije, u plej-ofu Klausure, Čivas je zaigrao sjajno i došao do samog finala. U njemu je ipak posustao, nije Paunović uspeo da stigne do drugog trofeja u trenerskoj karijeri i da vrati Čivasu titulu na koju se čeka od 2017. godine.

I pored toga, navijači su ga obožavali. Čekali su ga ispred hotela i skandirali mu ime kada je u okviru nove sezone Čivas otvorio Aperturu sa tri pobede. Verovalo se da je ovo TA sezona.

Međutim, između trećeg i četvrtog kola u prvenstvu Meksika se napravila pauza od mesec dana. Svi meksički klubovi su otišli u Sjedinjene Američke Države, kako bi igrali protiv ekipa iz MLS u KONKAKAF Liga kupu. Naizgled nebitno takmičenje, koje samo donosi jedno mesto u Ligi šampiona, ali maksimalno ispromovisano zbog dolaska Lionela Mesija u Inter iz Majamija.

-------------

Sve utakmice španske Primere možete da gledate uživo na sajtu mozzartbet.com. Dovoljno je da budete registrovani, a registracija je besplatna.

-------------

Nešto je se desilo sa ekipom tokom turneje u SAD, a šta tačno znaju samo u Gvadalahari. Po povratku na domaću scenu ekipa više nije igrala onako koherentno, vezala je šest mečeva bez pobede (dva remija i četiri poraza), među kojima je bio i debakl od najvećeg rivala Klub Amerike (0:4).

Ušao je Paunović u sukob sa pojedinim fudbalerima, a trojicu prvotimaca je izbacio ekipe. Među njima i prvu zvezdu tima Aleksisa Vegu, zajedno sa Čikoteom Kalderonom i Raulom Martinezom. Zvanično, zbog nediscipline.

Moraćete da mi oprostite, ali zbog svega što se izdešavalo ove nedelje osećam se razočarano i možda ova konferencija za medije neće biti baš prijatna. Koliko god imali jasnu strukturu u klubu, svaki individualac je odgovoran za svoja dela i postupke. Jasno iznosim svoje stavove, ponavljam ih i držim zapisane na vidljivim mestima. Imamo svoja interna pravila. Ja sam uvek na vrhu, a ako niste spremni da slušate i poštujete ta pravila, morate da trpite posledice“, kazao je Paunović noćas pred gradski derbi sa Atlasom (nedelja, 03.00).

Na istoj toj konferenciji u dva navrata je upitan o tome da li je istina da pregovara sa Almerijom, ali nije bio spreman da pruži konkretan odgovor.

Danas sam ovde samo da bih odgovarao na pitanja u vezi Klasika Tapatija i ne želim da razgovaram o drugim stvarima“, kratak je bio Paunović.

Španski mediji tvrde da Almerija ni ne razmišlja o drugim opcijama, samo o Srbinu i da će novi strateg biti promovisan po povratku ekipe iz Bilbaa. Meksički mediji najavljuju da će Paunoviću derbi između Atlasa i Čivasa da bude poslednji u Gvadalahari, kako god se on završio. Fernando Jero ne želi da traži novog trenera, ali kada se podvuče crta, možda bi za srpskog fudbalera Marka Milovanovića idealno bilo kada bi Paunović pristao da se vrati u Španiju.

Bivši napadač Partizana je od leta 2022. godine član Almerije, crno-beli su na njemu zaradili 3.500.000 evra. Ipak, 20-godišnji centarfor je ove sezone odigrao samo sedam minuta u Primeri, nije bio u prvom planu kod Morena. Paunović je poznat kao trener koji voli da pruža šansu mladim fudbalerima, a posebno je blag prema Srbima. Tako je uopstalom i forsirao Đorđa Mihailovića u Čikagu, a kasnije Dejana Teteka u Redingu. Milovanović bi mogao da bude novi veliki projekat nekadašnjeg selektora Orlića, ako se on radom na treninzima nametne, ali da sačekamo prvo da prođe ovaj vikend i da sačekamo konačne odgovore kapetana Čivasa na pitanja sa početka ovog teksta.

--------------------

Igraj novog Prognozzera - osvoji do 100.000 dnevno sa NULA dinara uloga.

-------------------

ŠPANIJA 1 – 9. KOLO

Petak

21.00: (1,40) Atletik Bilbao (4,80) Almerija (7,75)

Subota

14.00: (3,20) Kadiz (3,40) Đirona (2,25)

16.15: (1,30) Real Madrid (5,50) Osasuna (10,0)

18.30: (2,50) Majorka (3,20) Valensija (3,20)

21.00: (1,90) Sevilja (3,60) Rajo Valjekano (4,50)

Nedelja

14.00: (1,65) Viljareal (4,00) Las Palmas (6,00)

16.15: (1,95) Atletiko Madrid (3,50) Real Sosijedad (4,40)

18.30: (2,90) Alaves (3,00) Betis (2,70)

18.30: (2,15) Selta (3,25) Hetafe (3,90)

21.00: (7,75) Granada (4,80) Barselona (1,40)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

AlmerijaVeljko PaunovićPrimeraČivas GvadalaharaAtletik Bilbao

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara