Asistencija De Brujena Torganu Azaru (© Reuters)
Asistencija De Brujena Torganu Azaru (© Reuters)

Belgija cveta kad igra najbolji bledoliki vezista sveta: Kevin de Brujne okrenuo Dance (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | čet. 17.06.21. | 19:52

Preokret na Parkenu

Jedan igrač menja sve. Davno smo ga krstili najboljim bledolikim vezistom planete. S razlogom. Klasu demonstriranu na premijerigaškim i terenima Lige šampiona, Kevin de Brujne preneo je na Prvenstvo Evrope i minijaturama isto tako blede Belgijance pretvorio u moćan tim, poguravši elekciju Roberta Martineza preko Danske na lidersku poziciju Grupe B, osiguranog plasmana u osminu finala – 2:1.

Na premijeri sa Rusijom ga nije bilo. U Kopenhagenu ga je selektor držao na klupi prvo poluvreme u kome je domaćin gospodario igrom i zaslužio da vodi više od gola razlike. A onda su dva genijalna poteza asa Mančester Sitija promenila sliku na Parken stadionu i pokazala zašto Crveni đavoli slove za jednog od favorita za titulu ovog leta.

Izabrane vesti

Neko će reći da u potezu iz 55. minuta utakmice nema lucidnosti Lionela Mesija ili kreacije Luke Modrićadva poslednja osvajača Zlatne lopte – ali vizija igre, kontrola lopte, smisao za asistenciju potvrđuje zbog čega je De Brujne toliko cenjen u očima fudbalskih fanatika. Polukontru koji je povukao Romelu Lukaku (i to baš na dodavanje rezerviste), da bi unutar kaznenog prostora De Brujne nasamario Danijela Vasa, servirao zicer Torganu Azaru, a član Borusije iz Dortmunda prvu pravu priliku za Crvene đavole pretvorio u pogodak dovoljan da rashladi uzavrelu atmosferu na tribinama.

Nekoliko minuta posle izjednačenja Martinez je povukao još dva poteza vredna pažnje. Uveo je u igru Aksela Vitsela da uspostavi ravnotežu na sredini terena, jer je sve dotad svaka „ničija“ lopta završavala u nogama Danaca, da bi napad pojačao Edenom Azarom, a čak i kad nije na maksimalnom broju obrtaja fudbaler Real Madrida sposoban je da pojavom uznemiri protivnika. U 71. minutu Eden je kombinovao sa bratom Torganom, uposlio Kevina de Brujnea, da bi lider tima sa 20-ak metara pogodio cilj i uradio ono što njegovi saigrači nisu mogli u prvom delu, jer ni šansu nisu stvorili.

Kakvog igrača imaju Belgijanci vidi se po podatku da je jedini Evropljani koji je asistirao na poslednja četiri velika takmičenja (po dva evropska i svetska prvenstva), kao i da je, kad mu se obračuna učinak na klupskom i reprezentativnom nivou, u sezoni 2020/21 dao 21 i namestio 13 golova na 41 utakmici.

Blago!


---------------------------------------------------

PRVENSTVO EVROPE, GRUPA B, DRUGO KOLO

DANSKA - BELGIJA 1:2 (1:0)

/Poulsen 2 - T. Azar 55, De Brujne 71/

Kopenhagen

Stadion: Parken

Sudija: Bjorn Kujpers (Holandija)

Žuti kartoni: Vas, Damsgard (Danska), T. Azar (Belgija)

Danska (3-4-3): Šmajhel - Kristensen, Kjer, Vesergard ( od 84. Skov Olsen) - Vas (od 62. Larsen), Hojbjerg, Dilejni (od 72. Jensen), Mele - Poulsen (od 62. Norgard), Brajtvajt, Damsgard (od 72.Kornelijus)

Belgija (3-4-3): Kurtoa - Aldervejreld, Denajer, Vertongen - Menije, Tiljemans, Dendonker (od 59. Vitsel), T. Azar (od 90+4 Vermelen) - Mertens (od 46. de Brujne), Lukaku, Karasko (od 59. E.Azar)

-------------------------------------------------

Ovim rezulatom Belgija je obezbedila prolaz u osminu finala. Makar je u završnom kolu grupne faze Finska iznenadila u Sankt Peterburgu. Danci su praktično pred eliminacijom i tek se sad vidi koliko ih je koštao poraz na premijeri.

Za razliku od duela sa autsajderom, kad su izgledali tromo, protiv jednog od glavnih favorita su leteli terenom u prvom poluvremenu. Kad se od njih očekivalo da lako savladaju debitanta, poklekli su, verovatno pod utiskom borbe za život Kristijana Eriksena, a kad su mnogi pomislili da će ih zdravstveno stanje najboljeg igrača psihološki poremetiti situacija se promenila iz korena, pa su u Kopenhagenu samleli Belgiju tokom prvih 45 minuta.

Nošeni sjajnom energijom sa tribina, verovatno u želji da igraju za Eriksena, domaćini su se razleteli terenom. Poveli su već u drugom minutu tako što je veliku grešku Džejsona Denajera iskoristio Jusuf Poulsen i drugim najbržim pogotkom otkako se igra EURO (99 sekundi) pokazao šta selekcija Kaspera Hjumlanda može.


Štaviše, Tomas Dilejni, Martin Brajtvajt (da, čak i napadač Barselone igra pristojno kad obuče dres reprezentacije) i mladi Mikel Damsgrad mučili su odbranu protivnika, zaslužili još koji put da savladaju Tiba Kurtou, a onda im je u nastavku ponestalo snage, pa su pred naletima Kevina de Brujnea podigli belu zastavu. Iako je finišu Brajtvajt uzdrmao prečku, a Olsen opalio sa distance.

Niko od njih, ipak, nije klasa De Brujnea.

GRUPA B

Sreda

Finska - Rusija 0:1 (0:1)

/Aleksej Mirančuk 45+2/

Četvrtak

Danska - Belgija 1:2 (1:0)

/Poulsen 2 - T. Azar 55, De Brujne 71/



tagovi

Euro2020Kevin de BrujneJusuf Poulsenreprezentacija DanskeFudbalska reprezentacija Belgije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara