(©Reuters)
(©Reuters)

Belgija ima novo čudo, Antverpen ide Unionovim stopama i opasno ugrožava šampiona

Vreme čitanja: 2min | ned. 02.10.22. | 14:35

Tim Marka van Bomela trijumfovao je u svim utakmicama Župiler Pro lige, ima najbolju odbranu, a od danas bi mogao da bude i najraspucaniji

Kada se maleni Union Sen Žiluaz – maleni u modernom fudbalu, ali i te kako sa bogatom istorijom – protekle sezone vratio u Župiler Pro ligu i počeo da zavodi red, Belgija je bila omađijana. Najveći belgijski klub u međuratnom periodu rušio je stereotipe, delio lekcije favoritima i, ipak, ostao bez titule. A, bio je tako blizu. „Lesterovski“ scenario sprečio je Klub Briž, sačuvao je krunu i pokvario bajku. Ove sezone opet je dobio nenadanog izazivača.

Ono što je pre godinu dana činio Union Sen Žiluaz, sada čini Antverpen. Od senzacionalnog uspona na tron je daleko, ima još mnogo da se igra i mnogo važnije će biti kakve će rezultate klubovi ostvarivati u plej-ofu, ali na početku sezone Belgija treperi kada igra Antverpen. Niko mu ništa ne može, nepobediv je. Na devet mečeva nije izgubio niti jedan bod, a savršenu formu želi da potvrdi i na gostovanju Kortrajku (18.30).

Izabrane vesti

Funkcioniše Antverpen kao švajcarski sat, namestio ga je Mark van Bomel iako je bio dosta skeptika kakve će rezultate beležiti, jer u Volfsburgu nisu bili sjajni. Najblaže rečeno. Zato su u belgiji vrhunski. Devet utakmica – devet pobeda. Antverpen bi danas mogao da postane najefikasniji tim lige – dao tri gola manje od Klub Briža – a već ima najčvršću odbranu. Jaka je kao granit, praktično neprobojna. Kapitulirala je samo šest puta.

Napravljen je u zanimljiv miks u Antverpenu, velika imena i mladi igrači se međusobno ne guše. Tobi Aldervejreld, Radža Najngolan, Vinsent Jansen, Viktor Fišer i Mihalel Frej, koji je prethodne sezone dao 24 gola u Župiler Pro ligi, idealno su kliknuli sa golobradim momcima od koji se jedno ime izdvaja – Antoni Valensija. Ekvadorac je stigao iz Independijente del Valjea, koji je noas drugi put u poslednej tri godine osvojio Kopa Sudamerikanu. Postigao je prvenac, minutaža mu raste – za sada skromna, sakupio 170 minuta – i i koristi i minimalan prostor.

Svaku grešku rivala kaznio je Antverpen u tekućoj sezoni, Kortrajk za koga nastupa srpski defazivac Aleksandar Radovanović – treća sezona kako je u klubu – nema prava na prazan hod i pad koncentracije. Pogreši li – biće surovo kažnjen. Kao i svi njegovi pretnodnici. Već su nastradali Gent, Union, Leven...

BELGIJA 1 - 10. KOLO

Petak

Standard - Seren 0:2 (0:1)

/Mbov 9, Poati 54/

Subota

Leven - Union Sen Žiloaz 0:3 (0:2)

/Burges 12, Kandus 20, Vanzeir 68/

Ostende - Genk 1:2 (1:1)

/Hornbi 3 - Onuaču 25, Munoz 88/

Vesterlo - Varegem 2:0 (1:0)

/Šadli 10, Foster 47/

Klub Briž - Mehelen 3:0 (1:0)

/Hutgla 37, Sobol 53, Bučanan 86/

Nedelja

13.30: (1,63) Anderleht (3,90) Šarlroa (5,50)

16.00: (1,65) Gent (3,80) Serkl Briž (5,50)

18.30: (4,80) Kortrajk (3,60) Antverpen (1,77)

20.45: (1,80) Sint Trojden (3,50) Epen (4,70)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

KortrajkAntverpenŽupiler Pro ligaBelgija 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara