Mlade nade: Samardžić, Ilić i Eraković (©Starspor)
Mlade nade: Samardžić, Ilić i Eraković (©Starspor)

Belgija vs Srbija: Gde smo u odnosu na najbolje? I gde je tu Lazar Samardžić?

Vreme čitanja: 4min | sre. 15.11.23. | 11:29

Orlovi večeras u Leuvenu gostuju petoj ekipi na Fifinoj rang listi. Za očekivati je da vidimo i ponešto izmenjen sastav

Uvertira za ključan meč sa Bugarskom, mada to nije. Prosto, Belgija je, čak i u ovom procesu rekonstrukcije, toliko kvalitetniji i toliko drugačiji sastav da sigurno neće pomoći Srbiji da se pripremi za odlučujući okršaj u borbi za plasman na Evropsko prvenstvo, ali bi mogao da joj pomogne da shvati šta je čeka u samoj Nemačkoj.

Jer Belgija je peta na Fifinoj rang listi i mada ta lista ume često da bude konfuzna opet nešto govori. Sa rivalom ovakvog ranga nismo se odmerili od one utakmice sa Brazilom na Svetskom prvenstvu. Ako ćemo da budemo iskreni, a morali bismo jer bez samokritike nema napretka, nismo se mi ništa pitali u tom meču.

Izabrane vesti

U stvari, jedinu skoriju pobedu protiv sila približnog kvaliteta ostvarili smo protiv Portugalije u onom čuvenom lisabonskom preokretu za odlazak na Svetsko prvenstvo. U Kataru su nas onda, Brazil i Švajcarska podsetili kolika je u stvari razlika između onih zaista najboljih i većine kojoj je sam plasman na kontinentalnu smotru dovoljan razlog za veselje.

Na kraju krajeva, u toj grupi smo i sami, mada voljni da porvamo sa najboljima na bar još jednom velikom takmičenju pre no što Dušan Tadić sklizne u pozne godine igračke godine, a saudijski fudbal uspori ili iscrpi Aleksandra Mitrovića i Sergeja Milinković Savića.

Baš zato se sve više govori o smeni generacija. Nije ni samo pomenuti trio. Nemanja Gudelj, Filip Đuričić, Filip Mladenović, daleko su svi oni od kraja karijera, ali su zašli u četvrtu deceniju života i potrebno im je polako pripremati naslednike. Dušan Vlahović se recimo sam nametnuo kao udarna igla posle Mitrovića.

Ko umesto Tadića? To je već mnogo teže pitanje, ali i tu se nadamo da Srbija ima odgovor u liku Lazara Samardžića.

Momak koji je prošao sve mlađe reprezentativne kategorije u Nemačkoj u međuvremenu je prešao u Udineze i igrama u Seriji A privukao pažnju Intera i Juventusa. Što će reći da njegovo umeće nije zamišljeno samo u novinarskim glavama. S tim da ga selektor Dragan Stojković još ne vidi kao jednog od nosioca igre. I to je legitimno pravo.

Međutim, duel sa Belgijom možda bi mogao da bude šansa da Samardžić dobije malo više prostora da nas natera da se zaljubimo u njegov fudbalski um. Do sada je na četiri utakmice odigrao samo 79 minuta, svega 34 ako isključimo onih 45 protiv Jordana u potpuno nevažnoj prijateljskoj utakmici. A i ta 34 je sakupio u dva meča sa Litvanijom i jednom sa Crnom Gorom, svaki put u trenucima kada je pobednik već bio odlučen.

U Udinezeu je već standardan i možda je red da vidimo koliko zaista može. Jer ma koliki da je Belgija izazov, Bugarska je mnogo važnija i za nju će nam biti potreban onaj pravi Dušan Tadić. Sasvim odmoran, posebno sada kada u timu nema povređenog Sergeja Milinković Savića.

Možda bismo dalje mogli da vidimo i Ivana Ilića sa nešto bitnijom ulogom, a možda i Strahinja Eraković dobije koji minut više, mada je uvreženo mišljenje da se poslednja linija ne dira dok svi ne nauče kako drugi dišu. Za špic standardna dilema Mitrović ili Vlahović... ako je Mitar prvi špic, valjaće nam spreman za Bugarsku.

A kad već pomenusmo Belgiju, i kod njih mnogo dilema oko sastava, jer i Domeniko Tedesko još traži dobitnu kombinaciju. Igraju 4-2-3-1, pa se prebace na 4-4-2 ili 5-3-2, sada belgijski mediji očekuju 4-3-3. Sistem sa dvojicom napadača nije prošao u prvom poluvremenu meča sa Austrijom.

Uz Tedeska je na konferenciji za novinare bio Lois Openda, pa se pretpostavlja da će za njega biti mesta u timu. U kombinaciji sa rečenicom iznad to bi značilo da bi Romelu Lukaku mogao da ostane na klupi. Iza napadača Leandro Trosar, blista u Arsenalu, na levom krilu Janik Fereira Karasko, jedan od retkih preostalih iz one nikad sasvim ostvarene zlatne generacije. Rekosmo već, i Belgija se traži, pa se spekuliše da bi Srbija mogla da bude utakmica protiv koje će Tedesko da testira Verderovog vezistu Oilivijea Demana na poziciji levog beka. Amadu Onana nije spreman, kao ni Aleksis Salemarkers, pa će i u centralnom delu veze biti promene.

Pa da vidimo ko je bolji. I da li nam pozadi i dalje škripi kada udarimo na one što zaista znaju te lopte.

BELGIJA – SRBIJA

(RTS 1, TV Arena Premium 1, 20.45)

Stadion: Leven

Sudija: Marijan Bardu (Rumunija)

Belgija (4-3-3): Kastels – Kastanj, Faes, Teate, Deman – Tilemans, Trosar, Mangala – Bakajoko, Openda, Karasko.

Srbija (3-4-2-1): Milinković Savić – Milenković, Veljković, Pavlović – Živković, Gudelj, Lukić, Mladenović – Samaradžić, Ilić – Vlahović.


tagovi

fudbalska reprezentacija SrbijeLazar SamardžićFudbalska reprezentacija Belgije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara