Belgija zasluženo ide na Italiju, vreme je bilo da neko skine te Portugalce (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | ned. 27.06.21. | 22:53

Crveni đavoli skinuli evropskog prvaka sa trona

Evropa dobija novog prvaka pošto je stari zasluženo poslat kući. Ovo što su Portugalci igrali na ovom evropskom prvenstvu nije vredno još jedne srećne titule kao pre pet godina. Večeras im Belgija nije dozvolila da se provuku kao što to umeju. Istina, nisu ni Crveni đavoli blistali kako umeju ali su zaslužili plasman u četvrtfinale gde ih čeka Italija.

Torgan Azar je bio strelac jedinog gola za pobedu Crvenih đavola – 1:0.

Izabrane vesti

Belgijanci su pokazali da ne moraju uvek da igraju spektakularan fudbal da bi napravili rezultat. Baš ono što im je prethodnih godina bila najveća mana. Čini se da su porasli za najveće domete. Ako je mogla ona Portugalija pre pet godina, može i ova Belgija. Već protiv Italije imaju šansu za još jedan korak napred i da pošalju još jednog direktnog rivala kući.

Odlučio se Roberto Martinez da proverene i iskusne snage suprostavi Ronaldu, Žoti i Bernardu. Štopersku trojku su formirali veterani Vermalen, Vertongen i Aldervajreld. Vitsel se vratio u srce veznog reda, Menije i Torgan Azar su dobili zadatke po bokovima, a De Brujne u Eden Azar kao nekad da budu podrška najisturenijem Lukakuu. Bila je evidentna želja španskog stručnjaka da njegova ekipa dominira u posedu zbog čega nije bilo Mertensa ili Karaska u startnih 11.

Sa druge strane, Fernando Santoš se odlučio da opet pošalje Bruna Fernandeša na klupu a iznenađenje je i da su obojica zadnjih veznih Danilo i Karvaljo ostali van startne postave. Renato Sančes, iskusni Mutinjo i džoker Paljinja su bili Santošove opcije za vezu večeras. Posebno iznenađenje je bila odluka selektora na desnom beku krene Diogo Dalot umesto Semeda koji se nije proslavio protiv Nemačke i Francuske. Strahovao je Santoš da bi Torgan Azar mogao da napravi Semedu probleme kao nedavno Gosens.

Belgijanci su sigurnije otvorili meč, držali više loptu i pleli mrežu ali je utisak da je Portugalija baš to i tražila. I čekala svoje omiljeno oružje – kontru…

Renato Sančes i Paljinja su radili ogroman posao u prekidima belgijskih akcija. Pogotovo Renato koji je stizao i napred da se uključi i bio je jedan od najagilnijih u portugalskom timu. Paljinja je imao i sreće jer nije kažnjen žutim kartonom kada je vukao Lukakua u kontri iako belgijski napadač nije pao u toj situaciji jer se trudio da ostane na nogama. To što nije pao, ne amnestira Feliksa Briha za još jednu u nizu grešaka i zaista je apsurdno koliko ovaj Nemac ima kredita u UEFA. Na kraju poluvremena je Paljinja napokon požuteo kada je grubo startovao na De Brujnea i izbacio ga iz igre jer vezista Mančester Sitija nije mogao da izdrži ni dva minuta u drugom poluvremenu zbog te povrede.

Dugo su Belgijanci tražili rupu u portugalskoj odbrani koju će iskorsititi i na kraju se Martinezu vratilo poverenje u spoljne igrače. Menije je dodao na 20 metara Torgana Azaru, a ovaj strašnim udarcem uz spoljni felš probušio Rui Patrisija. Možda je golman Portugalaca i mogao bolje, ali je to bio zaista strašan šut…

Pogodak u 44. minutu je bio idealan scenario za Portugalce koji su do tada imali samo solidan pokušaj Žote i bombu Kristijana Ronalda iz slobodnjaka koju je ukrotio Kurtoa. Istina, nisu ni Belgijanci imali zicere ali su bolje igrali i zaslužili to vođstvo.

Primljeni gol je naterao Portugalce na promenu plana u drugom poluvremenu i da se otvore. Još kada su videli da De Brujne ne može da nastavi… Santoš je uveo Fernandeša i Feliksa i krenuo je pritisak. Portugalci su osvajali teren, preuzimali kontrolu i sve češće bilo u poslednjoj trećini. Feliks i Žota su šansama najavili portugalsku ofanzivu. Eden Azar kojem je ovo bio možda i najbolji meč u poslednje dve godine je uz Lukakua bio opasnost zbog koje Portugalci nisu smeli da hrle napred. Kada je Andre Silva u 70. minutu zamenio Žotu, postalo je jasno da Portugalci idu na sve ili ništa.

Sve belgijske oči su tada bile uprte u Kurtou a on je sjajnom odbranom Dijasu opravdao očekivanja. Potom je imao i sreće kada je Gereiro pogodio stativu sa distance, a na kraju je sjajno ušao u šut i Silvi što je bila poslednja velika šansa Portugalaca. 

BELGIJA - PORTUGALIJA 1:0

/T. Azar 42/

Stadion: Olimpijski u Sevilji. Gledalaca: oko 20.000. Sudija: Feliks Brih (Nemačka)

Žuti kartoni: Vermalen, Aldervejreld (Belgija), Palinja, Dalot, Pepe (Portugal)

BELGIJA (3-4-3): Kurtoa - Aldervejreld, Vertongen, Vermalen - Menije, Tiljemans, Vitsel, T. Azar (90+5. Dendonker) - De Brujne (47. Mertens), Lukaku, E. Azar (87. Karasko)

PORTUGALIJA (4-3-3): Patrisio - Dalot, Dijas, Pepe, Gereiro - Mutinjo (56. Feliks), Palinja (78. Danilo), Sančez (78. Oliveira) - Silva (56. Fernandes), Ronaldo, Žota (70. Silva)


tagovi

Fudbalska reprezentacija Belgijereprezentacija PortugalaEURO 2020EURO 2021

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara