(Reuters)
(Reuters)

Bella Italia! Niko do sada nije pokazao više, neka drhte Austrijanci i Ukrajinci

Vreme čitanja: 3min | ned. 20.06.21. | 19:51

Azuri savladali i Vels bez primljenog gola

Koga god Roberto Mančini pošalje na teren, Italija igra dobro i lepo. A nije baš bio čest slučaj u istoriji fudbala da su Azuri obraćali pažnju na estetske detalje u igri... Više ih je zanimalo da pobeđuju i osvajaju.

Italijani su danas sa pola gasa savladali Vels 1:0 i uz maksimalnih devet bodova i bez primljenog gola idu u osminu finala gde ih čekaju Austrija ili Ukrajina. U zavisnosti ko bude drugi u svojoj grupi. A dobro je prošao i Vels koji je osvojio drugo mesto u grupi i ide na Rusiju, Finsku ili Dansku u osmini.

Izabrane vesti

Iako su Azuri i pre današnjeg meča obezbedili plasman u nokaut fazu, a Velsu je bilo bitno da ne izgubi, potrudili su se da uzdignuta čela napuste teren kao apsolutni pobednici. Bod im je bio dovoljan za prvo mesto, bod bi mnogo značio i Velsu, ali Italijani nisu kalkulisali i igrali se sa ugledom dresa koji nose. Pride su izjednačili nacionalni rekord po broju mečeva bez poraza – 30.

Mančini je poslao na teren praktično rezervni sastav bez Imobilea, Insinjea, Berardija, Lokatelija, Barele, Spinacole, povređenih Florencija i Kjelinija... Bili su mu dovoljni Donaruma, Bonuči i Žoržinjo od startera. Plus je lansirao oporavljenog Veratija, a sa klupe uveo sjajne igrače poput Bastonija, Kjeze ili Belotija. Utisak je da je selektor dobio mnogo i da ima širok kadar u kojem može najozbiljnije da računa na praktično sve pozvane igrače. U tri utakmice je dao šansu svima! Čak 25 fudbalera su nastupili za Azure u grupnoj fazi. Jedino šansu nije dobio treći golman Meret.

Krenuli su Italijani furiozno od starta, pretili su Kjeza, Beloti, Bernardeski, Emerson, a Velšani su izbijali i sa gol linije... Azuri su dominirali u posedu i pasu, lako nalazili rešenja za agresivnost bezidejnih Velšana i kontrolisali utakmicu. Zasluženo su u 29. minutu poveli kada je Atalantin vezista Pesina dobro reagovao na centaršut Veratija i pogodio ugao. Tih 1:0 je bilo najmanje što su Italijani zaslužili na poluvremenu, Vels je bio bezopasan.

Nastavila je Italija u istom stilu i u drugom poluvremenu. Bernardeski je pogodio stativu iz slobodnjaka, a potom iznudio isključenje mladog Ampadua i sve je bilo gotovo. Beloti je propustio sjajnu šansu za 2:0 a sve što je Vels imao je bio Bejlov volej koji je iz dobre pozicije otišao preko gola.

Italija je pobedila sva tri meča u grupi, već 30 utakmica ne zna za poraz, a niz bez primljenog gola traje 1.054 minuta. Fali im još jedna utakmica bez primljenog gola da obore rekord iz 1974. kada je branio Dino Zof.

Italija je ostavila fenomenalan utisak u grupi. Pa i najbolji na celom prvenstvu. Igra sjajan fudbal, lako stvara šanse, a golove ne prima. Sada će pritisak u nokaut fazi biti veći ali se čini da su Azuri legitiman kandidat za evropsku titulu. Niko nije pokazao više od njih. Doduše, ni rivali im baš nisu bili krem evropskog fudbala ali se Mančiniju i izabranicima mora skinuti kapa za do sada prikazano. Praktično savršene tri utakmice.

Ova Italija je prelepa. Sad kreće ono pravo. U četvrtfinalu ih verovatno čeka Belgija ako sve prođe očekivano. Videćemo da li ova Italija ima u DNK kao ranije generacije da pobeđuje i kada ne mora da igra lepo.

Italija - Vels 1:0

/Pesina 39/

Stadion: Olimpiko (Rim). Sudija: Ovidiju Hacegan (Rumunija). Crveni karton: Ampadu (Vels) u 55. minutu

ITALIJA (4-3-3): Donaruma (od 89. Sirigu) - Toloi, Bonući (od 46. Aćerbi), Bastoni, Emerson - Pesina (od 87. Kastrovili), Žoržinjo (od 75. Kristante), Verati - Kjeza, Beloti, Bernardeski (od 75. Raspadori)

VELS (3-4-3): Vord - Gunter, Gordon, Ampadu - Roberts, Alen (od 86. Levit), Morel (od 60. Mur), Vilijams (od 86. Dejvis) - Bejl (od 86. Bruks), Remzi, Džejms (od 74. Vilson)

Grupa A:

Italija - Vels 1:0 (1:0)

/Pesina 39/

Švajcarska - Turska 3:1 (2:0)

/Seferović 6, Šaćiri 26, 68 - Kaveči 62/



tagovi

fudbalska reprezentacija ItalijeEURO 2020EURO 2021

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara