El Fardu Ben (©Starsport)
El Fardu Ben (©Starsport)

Ben kao Pipo, Zvezda mora još brže, ali ima špica za Evropu

Vreme čitanja: 4min | uto. 18.08.20. | 22:47

Het-trik napadača sa Komora i dva pogotka Mirka Ivanića u rutinskom slavlju nad šampionom Gibraltara – 5:0

Jedan od prioriteta Dejana Stankovića od početka leta bilo je dovođenje klasične devetke, ali od večeras je jasno da nikakva žurba po tom pitanju nije potrebna, jer se Mohamed El Fardu Ben odlično snalazi na poziciji najisturenijeg igrača Crvne zvezde. Napadač sa Komorskih Ostrva postigao je het-trik protiv Evrope sa Gibraltara, pride upisao i asistenciju i povukao srpskog šampiona u drugo kolo kvalifikacija za Ligu šampiona gde ga očekuje bolji iz okršaja Dinamo Tbilisi - Tirana. Crveno-beli će za ozbiljnije protivnike morati dodatno da ubrzaju igru, da povećaju pritisak i odlučnost na protivničkoj polovini. Ovo večeras bilo sasvim dovoljno da se probije led u Evropi - 5:0 (2:0).

Sudeći po onome što smo videli večeras, Ben bi mogao da postane Zvezdin Pipo Inzagi, pošto se sjajno snalazi na malom prostoru i ničije lopte, da ne kažemo otpatke, šalje u protivničku mrežu bez problema. Prvo je odlično reagovao, doduše iz ofsajd pozicije, kod spuštene lopte Mirka Ivanića u 35. minutu, a potom još bolje devet minuta kasnije, nakon udaraca Miloša Degeneka. Gosti su se ozbiljno žalili na pomoćnog sudiju kraj zapadne tribine, ali su bili u pravu samo kod prve situacije.

Izabrane vesti

Sve je bilo gotovo u 52. minutu, kada su najveći deo posla uradili Nemanja Milunović i Srđan Spiridonović. Bio je divan pas štopera crveno-belih, Spiridonović izleteo kao ispaljen iz topa, otresao čuvara i onda servirao kao na tacni za junaka Bena i njegov het-trik. Od Bena je potom štafetu preuzeo Mirko Ivanić zapečativši sudbinu gostiju sa Gibraltara pogocima u 78. u 87. minutu.

Jesu se crveno-beli malo mučili na početku. Prve utakmice u Evropi umeju da budu teške, a to što se o svemu odlučuje u 90 minuta i što pravo na grešku ne postoji nije unelo samo dozu opreza kod Beograđana, već i nervozu. Pride, nije šampion Gibraltara fudbalski nepismena ekipa. Linije tima nisu bile potpuno povučene, ali je od starta bilo jasno da se samo čeka da koncentracija gostima popusti. Toga je bio svestan i kapiten crveno-belih Milan Borjan, koji je posle desetak minuta praznog hoda svog tima uzviknuo sa gol linije: „Polako, ne žurite. Otvoriće se prilika”.



I prilika je došla praktično u sledećem napadu. Mirko Ivanić je lagano okrenuo svog čuvara na levom boku, ugledao odlično postavljenog Bena na drugoj stativi, a ovaj promašio bliži ugao iz nesposredne blizine.

Krenula je Zvezda da dodaje gas. U kratkom vremnskom periodu okušali su se Ivanić, pa Spiridonović, a onda je goste umalo prevario centaršut Milunovića. Ipak, crveno-beli su u 27. minutu umalo doživeli ozbiljan šok. Posle nekoliko odbitaka i previše nodlučnih reakcija Zvezdinih defanzivaca, lopta je došla pred noge iskusnom Adrijanu Galjardu, a ovaj je poslao prilično neprijatan udarac tik preko prečke Borajnovog gola.

Ispostavilo se da su gosti u toj situaciji najozbiljnije pripretili. Tako blizu golu više nisu prišli, a Zvezda je polako počela da povezuje svoje linije. Benov gol najviše je značio za samopouzdanje crveno-belih. Pas je postao sigurniji i brži, Beograđani jači i odlučniji u duelima. Sa svakim sledećim pogotkom Stankovićeveva četa delovala je poletnije, svežije, osećala se komotnije. Pre svega kreativci Katai i Ivanić. Njihove akcije najčešće su parale gostujuću defazivnu mrežu.

Povoljan rezultat kasnije je omogućio crveno-belima da se u potpusti opuste i igraju bez pritiska, a Dejanu Stankoviću da isproba još neke opcije na terenu. Tako je Spiridonovića zamenio Tomane, Vulić je ušao umesto Sanoga, Ivanić je u finišu meča dobio šansu da se raspuca i kad se podvuče crta: za prvi korak je to bilo sasvim dobro. Mada će za nastavak kvalifikacija morati još bolje.

I biće, jer iako je Stanković je do kraja meča na terenu držao Kangu, iako je Gabonac još daleko od idealne forme, videlo se da njemu nedostaje utakmica u nogama. Nema ipak nikakve dileme da će temperamentni vezista doneti lucidnost i dodatnu ideju Zvezdinom manevru, što bi moglo da bude ključno u ovim kvalifikacijama kao što je bilo i 2017. godine kada je projektil s početka prvog poluvremena završio u mreži golmana Krasnodara Andreja Sinicina.

CRVENA ZVEZDA - EVROPA 5:0

/Ben 35, 44, 52, Ivanić 78, 87/

Beograd

Stadion: Rajko Mitić

Sudija: Volen Činkov (Bugarska)

Crvena zvezda (4-1-4-1): Borjan - Gobeljić, Milunović, Degenek, Rodić (od 46. Gajić) - Sanogo (od 74. Vulić) - Spiridonović (od 76. Tomane), Kanga, Ivanić, Katai - Ben.

Evropa (4-4-2): Munjoz - Badr, Kasado, Aviles, Olivero - Voker, Marko Rosa, Alvarez Kortes (do 69. Kiljo), Galjego (od 64. Alvarez) - Galjardo Valdez (od 60. Arbelo), Riko Domingez. 


tagovi

El Fardu BenMirko Ivanić

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara