Rodžer Šmit (©Reuters)
Rodžer Šmit (©Reuters)

Benfika drugi put u istoriji dovela Nemca za trenera: Dogovor sa Rodžerom Šmitom na dve godine

Vreme čitanja: 2min | sre. 18.05.22. | 19:39

Prvi je bio Jup Hajnkens, koji nije ostao u lepom sećanju navijačima

Trudi se Rui Košta od kada je prošle jeseni ustoličen na mesto predsednika Benfike da popravi stvari u klubu iz Lisabona, a veruje nekadašnji vezista da bi Rodžer Šmit mogao da mu pomogne u tome.

Nemac je od ove srede i zvanično novi trener Benfike, s kojom je potpisao dvogodišnji ugovor. Primaran cilj biće povratak titule, poslednji put osvojene 2019. godine.

Izabrane vesti

Porto je preuzeo primat s dve titule u poslednje tri sezone, a bolji od lisabonskih Orlova bio je i gradski rival Sporting.

Minulu sezonu Benfika je završila na trećem mestu sa velikih 17 bodova zaostatka za prvoplasiranim Portom, ali se može pohvaliti da je stigla do četvrtfinala Lige šampiona. Tamo ju je zaustavio finalista Liverpul.

Doskorašnji trener PSV Ajndhovena, s kojim je osvojio holandski kup i dugo parirao šampionu Ajaksu u trci za tron, pokušaće da vrati pobednički sjaj na crvenu stranu Lisabona i osvoji svoju drugu nacionalnu titulu u karijeri (prva je sa Red Bul Salcburgom u sezoni 2013/2014).

Šmit će biti drugi Nemac na klupi slavnog portugalskog kluba. Pre njega ekipu Benfike trenirao je Jup Hajnkens od jula 1999. do septembra 2000. godine, ali nije ostao u lepom sećanju navijačima. Pod njegovim vođstvom Orlovi su završili kao treći u Primeiri, a pamti se bolna eliminacija od Selte u trećem kolu UEFA kupa, ukupnim rezultatom 1:8. Tim iz Viga prvi meč dobio je čak 7:0. Iste sezone Benfika je ispala i u osmini finala portugalskog kupa, dok je Hajnkens ljutnju navijača navukao i odlukom da stavi na transfer listu kapitena Žoaa Pinta, koji je potom kao slobodan igrač potpisao za gradskog rivala Sporting.

Očekuje se da će 55-godišnji strateg iz Kirspea, mesta nedaleko od Kelna, imati bolje rezultate.


tagovi

BenfikaRodžer ŠmitJup Hajkens

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara