Karim Benzema, Tibo Kurtoa i Kevin De Brujne (©Reuters)
Karim Benzema, Tibo Kurtoa i Kevin De Brujne (©Reuters)

Benzema, Kurtoa i De Brujne u trci za titulu najboljeg igrača Evrope, visoko kotiran i Filip Kostić

Vreme čitanja: 3min | pet. 12.08.22. | 18:34

U konkurenciji trenera nominovani Karlo Ančeloti, Pep Gvardiola i Jirgen Klop

UEFA tradicionalno pred početak grupne faze Lige šampiona dodeljuje nagrade najboljima iz prethodne sezone. Tako će 25. avgusta proglasiti najboljeg igrača i trenera za takmičarsku godinu 2021/22, a danas je objavljen spisak nominovanih.

Za titulu najboljeg igrača u konkurenciji su Karim Benzema i Tibo Kurtoa iz Real Madrida, kao i vezista Mančester Sitija Kevin De Brujne. Kada su treneri u pitanju, izbor je takođe sveden na tri imena. Nagradu će primiti Karlo Ančeloti, Pep Gvardiola ili Jirgen Klop.

Izabrane vesti

Očekivano, Real Madrid posle osvojene Lige šampiona i titule u Španiji ima tri predstavnika u finalnom krugu za prestižne nagrade. Trener Ančeloti je napravio sjajan uspeh, ali je jasno da on ne bi bio moguć bez fantastičnog Kurtoe i nezaustavljivog Benzeme.

Belgijski čuvar mreže je briljirao tokom čitave sezone. Upisao je 52 nastupa u četiri takmičenja, primio 46 golova i u 22 navrata sačuvao mrežu netaknutom.

Benzema je imao istorijsku sezonu. Odigrao je 46 utakmica u tri takmičenja (nije nastupao u Kupu kralja), postigao čak 44 pogotka i ubeležio 15 asistencija. Jasan je favorit za prestižno priznanje.

Pored kraljevskog tandema nagradi s pravom može da se nada još samo De Brujne. Upisao je 45 nastupa u minuloj sezoni, postigao 19 golova i ubeležio 14 asistencija. Učvrstio mesto među najboljim fudbalerima planete u ovom trenutku.

UEFA je obelodanila i ostalih 12 igrača koji su se našli u izboru, a među njima je bio i Filip Kostić. Novi fudbaler Juventusa je bio 12. sa sedam bodova, više od Lorenca Pelegrinija (Roma), Trenta Aleksander Arnolda i Fabinja (Liverpul). Isti broj bodova dobio je Bernardo Silva iz Sitija.

Sa Ančelotijem se za nagradu najboljeg evropskog trenera bore Gvardiola i Klop. Jasno, najveći adut Španca je osvajanje titule u Engleskoj. Nemac je Liverpul vodio do trofeja u Liga i FA kupu, drugog mesta u Premijer ligi sa samo bodom manje od Sitija i finala Lige šampiona gde je Real bio bolji (0:1).

Pomenute nagrade minule sezone su pokupili vezista Čelsija Žoržinjo i njegov trener Tomas Tuhel. Plavci su 2021. osvojili Ligu šampiona, a italijanski reprezentativac je postao i prvak Evrope sa Azurima.

KANDIDATI ZA NAGRADU NAJBOLJEG IGRAČA EVROPE (UEFA)

Karim Benzema (Real Madrid)

Tibo Kurtoa (Real Madrid)

Kevin De Brujne (Mančester Siti)

4. Robert Levandovski (Bajern, sad Barselona) - 54 boda

5. Luka Modrić (Real Madrid) - 52 boda

6. Sadio Mane (Liverpul, sad Bajern) - 51 bod

7. Mohamed Salah (Liverpul) - 46 bodova

8. Kilijan Mbape (PSŽ) - 25 bodova

9. Vinisijus Žunior (Real Madrid) - 21 bod

10. Virdžil van Dajk (Liverpul) - 19 bodova

11. Bernardo Silva (Mančester Siti) - 7 bodova

12. Filip Kostić (Ajntraht Frankfurt, sad Juventus) - 7 bodova

13. Lorenco Pelegrini (Roma) - 5 bodova

14. Trent Aleksander Arnold (Liverpul) - 2 boda

15. Fabinjo (Liverpul) - 1 bod

* Napomena: Glasove su dali predstavnici klubova iz grupne faze Lige šampiona, Lige Evrope i Lige konferencije (2021/22), kao i novinari odabrani od strane ESM (European Sports media).


tagovi

Kevin de BrujneKarim BenzemaTibo KurtoaKarlo AnćelotiPep GvardiolaJirgen KlopUEFA nagradaUEFA igrač godineUEFAFilip Kostić

Obaveštavaj me

Real Madrid
Man. Siti
Liverpul

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara