Razočarani fudbaleri Juventusa (© Reuters)
Razočarani fudbaleri Juventusa (© Reuters)

Bes i filozofija u Juventusu: Ako ne možeš da pobediš, bar nemoj da izgubiš

Vreme čitanja: 3min | čet. 28.10.21. | 10:50

Pre šest godina Maks Alegri je nadoknadio minus 11, sad za Milanom zaostaje 15 bodova

Poredak na tabeli Serije A kakav dugo nije viđen. Milan na vrhu (28 od potencijalnih 30 bodova), Juventus tek sedmi, 13 koraka iza Rosonera. Ko bi rekao?

Sve kao posledica „juventusovske“ pobede kluba sa San Sira nad Torinom u utorak veče (1:0) i još jednog kolapsa Bjankonera pošto je pred svojom publikom poklekao pred Sasuolom (1:2). Minus je već toliki da malo ko od realnih ljubitelja fudbala veruje kako bi Stara dama mogla da preokrene situaciju u svoju korist.

Izabrane vesti

Morali smo da igramo jednostavnije. Potrebno je da sagledamo greške i radimo na njihovom otklanjanju. Imali smo pri rezultatu 1:1 nekoliko prilika, ali pošto ih nismo iskoristili postajalo je sve teže. Način na koji smo delovali u završnih nekoliko minuta ne sme da se desi. Bili smo neurotični, iako je momentum meča bio na našoj strani“, kazuje Masimijalno Alegri.

Način na koji je Juve matiran u nadoknadi u suprotnosti je sa Maksovim shvatanjem fudbala. Iz pozicionog napada favorita, neiskorišćenog centaršuta Huana Kvardada izrodila se kontra, u kojoj je domaćin bez pritiska pustio da lopta najpre dođe do Domenika Berardija, potom ju je najbolji igrač Sasuola prebacio na suprotnu stranu, a Maksi Lopez matirao Matiju Perina.

I izbacio iz takta Pavela Nedeveda, koga su televizijske kamere uhvatile kako besni u svečanoj loži Alijanc stadiona. Uglavnom mirni direktor kluba pogubio je živce, ljut zbog načina na koji je Juventus izgubio utakmicu. Nije sporan kiks, koliko način.

Juventus nikad ne prima gol u 95. minutu. To nikad više ne sme da se desi“, upozorio je Alegri pre nego što je nastavio pomalo filozofski. „Ako ne možemo da pobeđujemo, bar nemoj da gubimo utakmice. Posebno ne posle kontranapada. Nije problem fizičke spreme, više je do mentaliteta“.

Poruka je jasna. Svaki bod u šampionskoj trci je važan. Velika većina medija složna je u oceni da je neuspehom u sredu veče Juventus rekao „adio“ Skudetu, ali oni najzagriženiji navijači podsećaju da je baš pod Maksom pre šest sezona napravljen veleobrt. U jesen 2015. takođe posle poraza od Sasuola (samo u gostima) ekipa je zaostajala 11 poena za tadašnjim liderom Romom. Podigla se, napravila dugačku seriju nepobedivosti (25 trijumfa u prvenstvu i remi sa Bolonjom) i prva prošla kroz cilj, sa devet bodova više od Napolija (može na deobu prvog mesta ako večeras slavi nad timom Siniše MIhajlovića).

I tad su treneru bili na raspolaganju Đorđo Kjelini, Leonardo Bonuči, Alvaro Morata, Paulo Dibala... Doduše, među stativama je stajala gromada u liku Đanuluiđija Bufona, u veznom redu je Pol Pogba igrao najbolji fudbal u karijeri (deset golova), doprinosili su Mario Mandžukić, Sami Kedira, Simone Zaza.

Znao se red. Sad, sa De Šiljom, Rabioom, Mekenijem, Kuluševskim... Plana nema. Tako i na pitanje šta je krajnji domet Juventusa u nastavku Maks Alegri ne zna precizan odgovor:

Nema nikakvog smisla sad pričati o ciljevima, niti gledati tabelu“.


tagovi

JuventusMasimilijano AlegriPavel Nedved

Obaveštavaj me

Juventus

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara