©Reuters
©Reuters

Biblijski potop Barse na Monžuiku: Omraženi Dembele najavio preokret, Embape odveo PSŽ u polufinale

Vreme čitanja: 5min | uto. 16.04.24. | 22:59

Katalonci imali kontrolu nad utakmicom u uvodnih pola sata revanša, a onda je sve krenulo nizbrdo posle crvenog kartona urugvajskog štopera

Ako su ga posle gola koji je sa puno žara proslavio na Parku prinčeva omrzli, navijači Barselone više neće moći ni da smisle Usmana Dembelea. Malo toga doneo je francuski fudbaler španskom klubu, tokom šest godina na Nou Kampu postigao je samo dva gola u nokaut fazi Lige šampiona, a onda u dvomeču četvrtfinala elitnog evropskog takmičenja isto toliko puta tresao mrežu Blaugrane, odigravši ključnu ulogu u plasmanu Pari Sen Žermena među četiri najbolja na Starom kontinentu.

Imala je Barselona sve. Minimalnu prednost iz prvog meča sa Parka prinčeva (3:2) i rano vođstvo u drugom, ali je ostala bez ičega. Biblijski potop kojem su u revanšu na Monžiuku prisustvovali navijači katalonskog kluba inicirao je Ronald Arauho crvenim kartonom u 29. minutu posle kojeg su Ćavijeva kola nezadrživo krenula put provalije - 4:1 (1:1).

Izabrane vesti

Iako se u njima 'vozio' do pre manje od godinu dana, Dembele nije imao problem da ih svom silom pogura ka litici. Sve ono što nije bio tokom šestogodišnje epizode u dresu Barselone - uticajan - fudbaler ponikao u Renovoj školi fudbala bio je večeras u Kataloniiji. Krajem prvog poluvremena doneo je izjednačenje brojčano superiornom Pari Sen Žermenu, a na isteku sat vremena fudbala iznudio penal posle kojeg je šampion Francuske stekao kontrolu nad dvomečom.

A, kad je svoj doskorašnji klub doveo do ruba provalije, završni udarac sa dva pogotka u preostalih pola sata zadao mu je Kilijan Embape, podsetivši navijače i dalje aktuelnog šampiona Španije šta bi od njega mogli da očekuju u godinama što dolaze, samo u drugom dresu.

Pari Sen Žermen je, makar na papiru, revanš dočekao u jačem sastavu, budući da se Voren Zair Emeri u potpunosti oporavio od povrede, a Ašraf Hakimi odradio suspenziju pa Enrike nije morao da pribegava alternativnim rešenjima na bočnim pozicijama. Međutim, baš tamo je pariski tim imao najviše problema.

Vodio je Nuno Mendes žestoku borbu sa Laminom Jamalom na Parku prinčevu, ali iz istih kao da nije izvukao nijednu pouku. Portugalac, koji je sredinom prvog poluvremena prošlonedeljne utakmice intervencijom na gol-liniji sprečio Barselonu da povede, u uvodnoj fazi revanša kao skamenjen je gledao Jamala kako prolazi pored njega. Protutnjao je španski tinejdžer pored Mendesa u 12. minutu i u jubilarnom desetom nastupu u Ligi šampiona namestio još jedan gol Rafinji, njegov treći u dvomeču. Ujedno i treći u elitnom evropskom takmičenju za čitavu karijeru.

Nakon što je desetak minuta kasnije opasno pripretio Robert Levandovski - udarcem iz okreta loptu poslao malo preko prečke - učinilo se da katalonski tim ima kontrolu nad utakmicom, ali se situacija za 180 stepeni okrenula u svega nekoliko sekundi. Na isteku pola sata igre Ronald Arauho je zaspao, ostavivši brisan prostor ka golu Bredliju Barkoli, a onda ga povukao za rame u nameri da ga zaustavi i zaradio isključenje. Pokušao je da se opravda Urugvajac kod Ištvana Kovača, ukazivao na duel 'rame o rame', pokazivao na Paua Kubarsija, aludirajući kako nije on bio poslendji igrač odbrane, ali nije mu bilo spasa. Glavni arbitar pokazao mu je put u svlačionicu, a ostatak Barse osudio da sa igračem manje brani prednost.

Međutim, odbrana čiji su centralni deo činila dvojica štopera koji bi početkom sezone samo u najvećem košmaru igrali u tandemu (Ćavi sa klupe podigao Injiga Martinesa i upario ga sa Kubarsijem), očekivano, nije mnogo izdržala. U smiraj prvog poluvremena Parižane je u život vratio Usman Dembele, isti igrač što je pre osam dana poravnao rezultat. Samo što je ovog puta to uradio pred pauzu, zakucavši kao onomad loptu sa druge stative posle Barkolinog centaršuta.

U nadoknadi prvog dela Dembele je mogao da režira i preokret, ali je drugi njegov udarac iz identične pozicije poslao malo pored stative. Kako god, bila je to najava onoga što će uslediti u nastavku. Najava potopa domaćeg tima.

Sve je po goste pošlo po zlu praktično još po izlasku iz svlačionice. Nakon što su u dva navrata bili vrlo blizu vođstva (pretili Hakimi i Fabijan Ruis), gosti su do njega došli u 54. minutu pogotkom Vitinje. Novim, jer portugalski vezista je u prvom meču doneo svom timu izjednačenje, a nedelju dana kasnije režirao i preokret pošto je kaznio ležeran izlazak Roberta Levandovskog u blok i preciznim udarcem sa ivice šesnaesterca pogodio dalji ugao gola.

Katalonci su u tim trenucima pogubili sve konce. Kola su se našla na još većoj nizbrdici i više nije bilo nikoga da ih zaustavi, posebno ne nakon što je samo dva minuta kasnije Ćavi isključen zbog protesta. No, ni tu nije bio kraj mukama španskog kluba. Po isteku sat vremena igre nogu je saigračima postavio Žoao Kanselo. Zakasnelim startom srušio je Dembelea unutar kaznenog prostora i ukazao priliku Kilijanu Embapeu da se izjednači sa Harijem Kejnom na vrhu liste strelaca (po sedam golova), koju brzonogi Francuz nije propustio.

U samom finišu meča ga čak preskočio i osamostalio se na vrhu posle kontre koju su fudbaleri Barselone dozvolili odlučivši da krenu po gol. Mark Andre ter Štegen je njegov prvi pokušaj odbranio, potom i udarac Marka Asensija iz odbitka, ali je nesrećnoj intervencijom Žil Kunde poslao loptu pravo u noge kapitena francuske reprezentacije, a ovaj udario pečat na plasman u polufinale, prvo od 2021. godine. Tamo će biti favorit, pošto ga čeka Borusija Dortmund, rival sa kojim se već susreo u grupnoj fazi (2:0, 1:1).

LIGA ŠAMPIONA - ČETVRTFINALE, REVANŠ MEČEVI

Barselona - PSŽ 1:4 (1:1), prvi meč 3:2

/Rafinja 12 - Dembele 40, Vitinja 54, Embape 61p, 89/

Stadion: Monžuik

Sudija: Ištvan Kovač (Rumunija)

Žuti kartoni: Martinez, Levandovski, Gundogan, Rafinja, Lopez Fermin (Barselona), Embape, Ruiz, Markinjos, Donaruma (PSŽ)

Crveni kartoni: Arauho u 29. minutu, Ćavi u 56. minutu

BARSELONA (4-3-3): Ter Štegen - Kunde, Arauho, Kubarsi, Kanselo (od 82. Žoao Feliks) - Pedri (od 61. Tores), De Jong (od 82. Lopez Fermin), Gundogan - Jamal (od 34. Martinez), Levandovski, Rafinja

PSŽ (4-3-3): Donaruma - Hakimi, Markinjos, Ernandez, Mendes - Zair Emeri (od 80. Ugarte), Vitinja, Ruis (od 77. Asensio) - Dembele (od 88. Kolo Muani), Embape, Barkola (od 77. Li)


tagovi

Pari Sen ŽermenBarselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara