(©MN Press)
(©MN Press)

Bićemo medicinski fenomeni ako ne odemo na EP

Vreme čitanja: 3min | uto. 17.10.23. | 08:15

Govorio je pre tri godine Piksi Stojković

Protiv Crne Gore na Marakani direktan obračun za vizu za Evropsko prvenstvo (20.45). I tu Srbiji odgovara samo pobeda. Ko je mogao i da zamisli tako naopak scenario onog dana kada su izvučene kvalifikacione grupe…

Tada se listom govorilo da je ovo najslabija grupa koju je Srbija mogla da dobije. I da put u Nemačku ne bi smeo da dođe u pitanje, štaviše, da bi viza morala da se izvadi u najkraćem roku. Ali, kao u Marfijevom zakonu i kao što je to čest slučaj sa srpskim fudbalom: sve što možete da pomislite da će krenuti naopako – krenulo je.

Izabrane vesti

I došlo je do toga da se strepi pred dolazak Crnogoraca. Ispadoše Sokolovi kao Hanibal strašni kada je krenuo na Rim. Jeste Srbija na papiru daleko bolji, jači, skuplji tim. Jeste favorit u svakom smislu te reči. Jeste i da će igrati na domaćem terenu, mada bi možda bolje bilo, po tradiciji, da igra u gostima… Ali, ume lopta da bude đavolja igračka, onako okrugla da se okrene kako je njoj, a ne drugima ćef.

Ne moramo da idemo mnogo daleko u prošlost. I kako to prst sudbine ume da nacrta. Škotska u prethodnom baražu za EP... Sve je bilo spremno za slavlje, jer ko izbaci Norvešku u Oslu, morao bi i Škotsku u Beogradu.

Bićemo medicinski fenomeni ako ne iskoristimo ovu šansu. Da se za Evropsko prvenstvo borimo protiv Škotske u Beogradu... To je najbolje što je moglo da nam se desi”, pričao je tada za Mozzart Sport Dragan Stojković Piksi, još bez funkcije selektora, uoči finala baraža sa Tartan armijom.

I ostalo je istorija… Luka Jović je u 90. minutu doneo Orlovima remi, ali bolje penaldžije su bili momci sa Ostrva.

Može i sada istom merom da se kaže: Bićemo medicinski fenomeni, za ozbiljno posmatranje i dugo ležanje na kauču, ako ovakvu šansu za plasman na Evropsko prvenstvo posle 24 godine ne iskoristimo! Lakše, vala, od ovog nije moglo. Protiv Crne Gore kod kuće, uz sav respekt braći, “drugom oku u glavi”. A, opet, ispada da su Orlovi sami sebi učinili da teže ne može da bude.

O, da, i te kako noge umeju da se vežu. Sećate li se Gruzije? Pobeda je bila potrebna Orlovima da odu na Svetsko prvenstvo u Rusiji i u goste im je došao tim kojem bodovi nizašta nisu bili potrebni. Noge su se toliko vezale Muslinovim pulenima da je Gruzija u prvom poluvremenu bila bliža vođstvu. Pričalo se tada da su se u svečanoj loži posle 45 minuta igre, bez preuveličavanja, umesto šampanjca pili bensedini. I tek u 74. minutu Aleksandar Prijović je našao put do mreže i doneo Srbiji vizu za Mundijal.

Sve reči su ispričane, sve fraze i floskule iscrpljene. Više tu nema šta da se kaže, niti da se lažemo: pobeda ili potpuni debakl. Putnici na Evropsko prvenstvo, oni koji pišu istoriju da prvi put povedu Srbiju pod tim imenom na šampionat kontinenta ili – medicinski fenomeni. Sve staje u 90+ minuta na Marakani.

KVALIFIKACIJE ZA EVROPSKO PRVENSTVO - 7. KOLO

Grupa G

20.45 (1.40) Srbija (5.00) Crna Gora (9.00)

20.45 (11.0) Litvanija (5.40) Mađarska (1.33)



tagovi

Dragan Stojković Piksifudbalska reprezentacija SrbijeKvalifikacije za Euro 2024reprezentacija Crne Gore

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara