Nemanja Bilbija, napadač Zrinjskog
Nemanja Bilbija, napadač Zrinjskog

BiH: Ivkovićev debi protiv nezaustavljivog Zrinjskog, Mozzart derbi na Grbavici

Vreme čitanja: 5min | sub. 09.04.22. | 10:58

Primopedaja krune u Banjaluci – Borac dočekuje sjajne Mostarce koji su vezali 14 pobeda

(od dopisnika Mozzart Sporta iz Sarajeva)

Premijer liga Bosne i Hercegovine ulazi u foto-finiš. Do kraja je ostalo još devet rundi. Borba za titulu je manje-više rešena, budući da je Zrinjski sa obe ruke uhvatio pehar, jer ima 19 bodova prednosti za prvim pratiocem. Neizvesno je u borbi za Evropu, ali i za opstanak. Prva od tih završnih devet rundi startuje danas, a 25. kolo danas kreće iz Banjaluke, Sarajeva i Tuzle.

Izabrane vesti

BORAC – ZRINJSKI (17.00)

Definitivno, duel koji privlači najviše pažnje budući da se sastaju trećeplasirana i prvoplasirana ekipa. Aktuelni šampion BiH i trenutno najbolja ekipa u BiH. Borac je na trećem mestu sa tri boda manje drugoplasiranog Tuzla Sitija, a pet više od četvrtoplasiranog Sarajeva. Dakle, Evropa je nadohvat ruke. Banjalučani su jedna od retkih ekipa koja u drugom delu sezone ne zna za poraz, bar kada je reč o prvenstvu. Jedini su upisali u Kupu BiH od Tuzla Sitija, kada su i eliminisani.

Međutim, kao što to često zna da bude slučaj u taboru banjalučkog premijerligaša, ni to nije bilo dovoljno pa je sa klupe otišao dosadašnji šef struke Nemanja Miljanović. Navodno, on je podneo ostavku, a na njegovo mesto seo je Tomislav Ivković. Proslavljeni stručnjak je zimus došao u Borac u ulozi sportskog direktora, a posle par meseci dobio i trenersku ulogu. Bar do kraja sezone. Definitivno, biće ovo vatreno krštenje za njega protiv budućeg šampiona.

Znam da je Zrinjski u seriji od 14 pobeda, ali ja verujem u svoju ekipu. Ovi momci mogu mnogo više nego što su do sada pokazali. Sigurno je da će oni hteti da još više ruše rekorde. Bilbija u golovima, a trener Jakirović u pobedama. Njemu je cilj da ode u Dinamo, pa mu je zbog toga stalo. Ali ja to poštujem, i nama je cilj pobeda“, istakao je Ivković i dovoljno stavio do znanja koliko će motivisati svoju ekipu.

Zrinjski je odavno potvrdio svoju klasu u Premijer ligi BiH. Oborili su sve moguće rekorde koji se mogu oboriti jer igraju sezonu iz snova. Vezali su 14 pobeda, a samo je pitanje vremena kada će fantastični Nemanja Bilbija oboriti rekord najboljeg strelca svih vremena u BiH. Za to mu nedostaje devet pogodaka. Plemići svom prvom pratiocu beže čak 19 bodova, pa je ostalo još samo da matematički obezbede šampionske lovorike. To sigurno neće biti razlog da oni ne nastave sa fantastičnom serijom. Najavio je to i trener Plemića Sergej Jakirović, kratko se osvrnuvši i na upućene strelice od stratega Banjalučana.

Borac je aktuelni prvak BiH i to dovoljno govori o njihovoj snazi. Meni je drago što su oni motivisani i što su najavili ofanzivnu igru, jer to nama odgovara. Želimo da nastavimo pozitivnu seriju”, rekao je Jakirović uoči duela u Banjaluci.

Da je Zrinjski favorit u ovom duelu bez obzira na gostujući teren, pokazuju i prethodna dva međusobna susreta, gde su Plemići upisali dve ubedljive pobede (5:1 i 4:1)

ŽELJEZNIČAR – LEOTAR (15.00)

Stadion Grbavica će danas biti poprište Mozzart derbija. Željezničar je na petom mestu tabele sa 33 boda. Iako im je Evropa dostižna, ipak nije realna. Situacija u klubu nije na najvišem nivou, to je javna tajna, pa je u pojedinim trenucima i opstanak kluba dovođen u pitanje. Upravo iz tih razloga, u klub je vraćen vojnik Želje Edis Mulalić, koji je napravio ekipu kako bi se klub stabilizovao i probao u narednim sezonama stati na zdravije noge.

Otkako je temperamentni stručnjak seo na klupu tima sa Grbavice, Željo je upisao obe pobede na svom terenu. Prvo je savladano Sarajevo 2:0, a potom i Velež 1:0, što je sigurno unelo veliko zadovoljstvo u svlačionicu, ali i među navijače. Upravo nošeni podrškom svojih 'Manijaka', igrači Željezničara sa mnogo više motiva igraju kod kuće, pa se tako nešto i očekuje protiv Leotara.

Nemamo luksuz da sebi dozvolimo da kažemo da ćemo lagano pobediti bilo koga, pa tako ni Leotar. Naš rival se bori za opstanak i imaće veliki motiv. Mojim momcima treba velika podrška. Igraju bukvalno bez plata, ali se to ne oseti na terenu. Verujem da će naši navijači opet doći u velikom broju i da ćemo uz njihovu pomoć upisati vrednu pobedu“, rekao je Edis Mulalić pred današnji meč.

Leotar i dalje bije bitke za opstanak. Svega dva boda su udaljeni od pozicije koja vodi u niži rang, pa im je tako svki bod zlata vredan. U poslednja četiri kola upisali su svega pet bodova, a upravo su protiv današnjeg rivala remizirali u Trebinju (0:0). Bila je to utakmica u kojoj je Željezničar bio bolji, ali je Leotar tada bio u nešto lagodnijoj situaciji. Sada to nije slučaj, pa treba očekivati da gosti pokažu zbozaslužuju opstanak u društvu najboljih, jer će uslovi za igru sigurno biti odlični.

Nama je na Grbavici povoljan rezultat sve osim poraza. Vraćaju nam se i neki povređeni igrači, pa stoga mislim da možemo ostati neporaženi, što bi za nas mnogo značilo“, istakao je šef struke Leotara Miodrag Bodiroga.

Kada je reč o međusobnim duelima, Leotar je poslednji put savladao Željezničara pre čak 10 godina, a zanimljivo sa Grbavice je sva tri boda odneo davne 2006. godine. Istina, Leotar nekoliko godina nije bio u Premijer ligi Bosne i Hercegovine, ali generalno je Željezničar mnogo uspešniji.

TUZLA SITI – RADNIK (15.00)

Iako je Tuzla Siti do pre nekoliko kola imala izglednu situaciju da se učvrsti na drugom mestu i ide do samog kraja u Kupu BiH, kola su naglo krenula nizbrdo. Prvo je tim Husrefa Musemića demoliran u Mostaru od Zrinjskog (5:0), a potom od Veleža ubjedljivo poražen (4:0) u prvoj utakmici polufinala Kupa BiH. Sudeći po tome, teško je nadoknaditi taj zaostatak, pa će Tuzlacima jedina šansa za Evropu biti prvenstvo. Iako su imali solidnu zalihu nad pratiocima, sada se to istopilo na svega tri boda, pa će im svaka utakmica biti imperativ. Nešto očigledno ne štima u klubu, ali bitno je stvari vratiti na pravi put.

Radnik je idealna prilika za izlazak iz krize, iako su i gosti pod imperativom. Tuzla je favorit, a u slučaju kiksa mogli bi i drugo mesto da joj isklizne iz ruku.

Radnik je posle dugo vremena fenjer predao drugoj ekipi. Sada je to Rudar iz Prijedora, a Bijeljinci su probudili nadu za opstanak. Svega dva boda kasne za Leotarom koji je u bezbednoj poziciji, pa će im svaki naredni bod biti zlata vredan. Uspeo je Velibor Đurić da trgne svoj tim iz letargije pa su u poslednjih pet duela upisali sedam bodova, i to protiv direktnih konkurenata (Posušje 3:1, Rudar 0:0, i Sloboda 2:1), dok su u međuvremenu upisali teške poraze od Zrinjskog. Nada za opstanak se probudila, a motiva ne manjka, Radnik će pokušati što skuplje prodati kožu, jer bi u slučaju pozitivnog rezultata, opstanak bio nadohvat ruke.

PREMIJER LIGA BOSNA I HERCEGOVINE – 25. KOLO

Subota

15.00: (1,48) Tuzla Siti (3,80) Radnik B. (7,00)

15.00: (1,53) Željezničar (3,50) Leotar (7,00)

17.00: (3,50) Borac B. (3,25) Zrinjski (2,05)

Nedelja

13.00: (1,35) Sarajevo (4,30) Rudar P. (9,50)

17.00: (2,65) Sloboda (2,80) Velež (2,90)

19.00: (1,63) Široki Brijeg (3,45) Posušje (5,60)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Premijer liga BiHBiHBiH 1ŽeljezničarFK ŽeljezničarBorac BanjalukaLeotarRadnik BijeljinaZrinjski

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara