Navijači Atletik Bilbaa (©AFP)
Navijači Atletik Bilbaa (©AFP)

Bijelsa i Poketino čekaju ishod izbora u Bilbau, pominju se i Fonseka, Valverde, Lev

Vreme čitanja: 3min | sre. 15.06.22. | 19:44

Atletik uskoro dobija novo rukovodstvo, a onda i trenera

Predstojeća sezona biće šesta uzastopna u kojoj Atletik Bilbao ne igra na međunarodnoj sceni. Ne tako davno Baski su bili redovan učesnik Lige Evrope, 2012. stigli čak i do finala, a 2015. su učestvovali u Ligi šampiona. Čitav četvorogodišnji mandat Aitora Elizegija u ulozi predsednika, međutim, protekao je bez izlaska van granica Španije.

Za nešto više od nedelju dana, 24. juna, Atletik će dobiti njegovog naslednika, a od izbora će zavisiti i ko će biti trener pred kojim će se naći zahtev da klub sa San Mamesa vrati među najbolje na Pirineijama.

Izabrane vesti

Glasanje za jednog od trojice kandidata je u toku, s tim da se mnogo više pažnje u španskoj javnosti posvećuje budućem strategu nego čelniku kluba. Sami Rikardo Barkala, Injaki Arečabaleta i Đon Uriarte nisu toliko atraktivna imena koliko njihovi aduti za pozicije stratega. Prvi se usko vezuje za Maurisija Poketina i sportskog direktora Ramona Planesa, za kog Marka piše da je želja još nekih španskih, ali i italijanskih klubova. Njih dvojica već su sarađivali u Espanjolu i Totenhemu, a Španac je tražio da, u slučaju pobede Barkale, tako bude i u Bilbau, pošto se Argentinac po završetku prošle sezone rastao sa Pari Sen Žermenom.

Drugi, Injaki Arečabaleta, navijačima je obećao povratak Marsela Bijelse, koji je već vodio Atletik do pomenutog finala Lige Evrope (u kom je Atletiko Madrid u Bukureštu slavio 3:0 na krilima Radamela Falkaa). Bijelsa je u Bilbau proveo dve sezone i, uprkos ne baš uspešnoj drugoj, ostao navijačima u lepom sećanju, te bi ga mnogi rado ponovo videli na klupi.

Treći kandidat je možda i najinteresantniji, mada mu se daju najmanje šanse. Za razliku od dvadesetak godina starijih protivkandidata koji imaju i političkog iskustva, 43-godišnji Uriarte se u španskim medijima opisuje kao inovativni biznismen, okružen velikim krugom saradnika sličnih godina. Posle školovanja na španskom privatnom univerzitetu Deusto preselio se u London, gde je počeo da radi kao finansijski analitičar. Bio je suvlasnik kompanije Tiketbis, koja je 2016. ostvarila 18.000.000 evra profita, a potom je prodata čuvenom Ibeju (Ebay) za 165.000.000 evra.

Uriarte je okupio - i javnosti već predstavio - tim od 19 ljudi, koji su većinom dugogodišnji vlasnici članske karte Atletik Bilbaa. On svoju ima već 25 godina, a inače je nećak bivšeg predsednika Real Sosijedada, Luisa Urange (1992-2001). Najavljuje modernizaciju kluba, uz očuvanje tradicije. Dobro je poznato da za Bilbao nikada nije igrao fudbaler koji nema makar poreklo Baska, što za trenere nije pravilo, a u Uriarteovom slučaju pominje se Paulo Fonseka, koji je slobodan od rastanka sa Romom pre godinu dana. Navodno mu je prvi pik bio Niko Kovač, ali je Hrvat pre nekoliko dana preuzeo Volfsburg. Inače, među trenerima koji su bili u opticaju prva dva kandidata, ali su pali u drugi plan, su Joakim Lev i bivši trener Barselone Ernesto Valverde, koji već sedeo na klupi Atletika u tri navrata.

Pored Fonseke kao trenera, Marka piše da je Uriarte za sportskog direktora izabrao 31-godišnjeg Meksikanca iz Serkl Briža - Karlosa Avinju.

Nema sumnje da će trka za najudobniju fotelju u Atletik Bilbau biti zanimljiva, trenutno najviše zbog trenera, ali i zbog ljudi koji bi mogli u budućnosti da vode jedan od najstarijih klubova na svetu, osnovan pre 124 godine.



tagovi

Atletik BilbaoMaurisio PoketinoMarselo Bijelsa

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara