Nemanja Bilbija
Nemanja Bilbija

Bilbija na putu ka istoriji Premijer lige BiH: Ako me zdravlje posluži, oboriću sve rekorde!

Vreme čitanja: 6min | pet. 15.10.21. | 09:17

Centarfor Zrinjskog u razgovoru za Mozzart Sport pričao je o svojoj karijeri i 74 postignuta gola u dresu tima iz Mostara

Kroz fudbalski karavan Premijer lige Bosne i Hercegovine prošlo je mnogo kvalitetnih igrača, čije ime i dan danas odjekuje fudbalskim nebom u BiH. Od samih početaka kada su pregršt fudbalskog umeća pokazivali Alen Škoro, Almir Zeka Turković, pa zatim Krešimir Kordić, Zajko Zeba, Santos Vagner... Kako vreme prolazi tako se uvek pojavi neko ko ostavi dubok trag u BiH fudbalu. Ako bismo se vratili nekih desetak godina unazad i pozabavili se učinkom i brojkama, te govorili o najkonstantnijoj formi u Premijer ligi, definitivno bi izbor pao na Nemanju Bilbiju. Sjajni napadač mostarskog Zrinjskog iz godine u godinu rešeta mreže, asistira i beleži sjajne rezultate, a mnogi će reći da je on možda i najbolji igrač u istoriji ovog takmičenja.

Na pragu je rekorda da postane najbolji strelac u istoriji Plemića, a nije daleko ni od titule najboljeg strelca u istoriji Premijer lige BiH. U tekućoj sezoni uspeo je sedam puta da zatrese mrežu rivala, iako se u početku govorilo o krizi efikasnosti i lošoj formi, pa će bez dileme i ove godine voditi mrtvu trku za prvog strelca lige.

Izabrane vesti

Iskreno, mislim da je ta 'loša forma' više potencirana od strane medija, nego što je to bilo zaista tako. Kada nisam postizao golove, igrao sam jako dobro i ulazio u šanse. To sam i dokazao i evo već sam uspeo da dođem u borbu za najboljeg strelca lige, što i radim već godinama u najjačem rangu našeg takmičenja. Želim samo da me zdravlje posluži i mislim da ću oboriti sve rekorde“, započeo je Nemanja Bilbija razgovor za Mozzart Sport.

17.00: (2,85) Velež (2,90) Zrinjski (2,60)

Uzročno posledično sa njegovim dobrim partijama, svakako jeste dobar rezultat Zrinjskog, koji je na prvenstvenu pauzu otišao sa prvog mesta. Svakako, to je najbolji dokaz da Plemići imaju visoke ambicije i žele doći do šampionske titule.

Na početku smo se baš dosta tražili i trebalo nam je dugo vremena da prihvatimo zamisli šefa Sergeja Jakirovića. Međutim, to je i razumljivo s obzirom na to da je dosta novih igrača pristiglo u klub. Odradili smo jako dobre pripreme što se svakako i vidi po rezultatima u tekućoj sezoni, pa se nadam da ćemo nastaviti u istom ritmu. Borimo se za sami vrh tabele, sigurno je da želimo tu da ostanemo i daćemo sve od sebe. Da li će to biti dovoljno za šampionsku titulu, videćemo“.

Nemanja Bilbija je dete banjalučkog Borca, oprobao se i u Vojvodini. Međutim, najveće igračko ime stekao je upravo u Zrinjskom, a osim toga u Premijer ligi je nastupao još i za Sarajevo. Do sada je u elitnom rangu BiH fudbala postigao 97 golova, a 28 mu nedostaje da sa trona zlatne kopačke BiH fudbala skine legendarnog Vagnera Santosa Laga, koji je 125 puta tresao mrežu protivnika u Premijer ligi.

Bilbija je u dresu Zrinjskog postigao 74 gola, a svega dva mu nedostaju da postane najbolji strelac mostarskog kluba svih vremena, jer zasad na toj listi vodi Krešimir Kordić. Iz godine u godinu, efikasnost u skoro svakoj sezoni uglavnom je bila preko deset golova. Brojke za svaki respekt za nekoga ko može još dosta da pruži.

Naravno da mi to mnogo znači i daje mi vetar u leđa. Iskreno, imam želju da oborim sve rekorde i mislim da mogu doći do toga. Naporno radim da izgledam ovako na terenu, da postižem golove, da pobeđujemo i osvajamo titule. Naravno, kada se uz to obaraju rekordi onda je sve mnogo draže. Iskreno, mislim da nema dosta igrača koji ovoliko godina traju na ovakvom nivou. Imam veliko samopouzdanje, radim na sebi i ubeđen sam da ću tako i nastaviti“, kazao je Bilbija o pomenutim brojkama.

Osim Premijer lige BiH, 31-godišnji napadač igrao je u nekoliko navrata u novosadskoj Vojvodini, zatim Splitu, te imao kratku epizodu u južnokorejskom Gangvonu. Skoro svake godine bio je u idealnom timu Premijer lige i u najužem krugu liste strelaca. Uzimajući u obzir sve pomenuto, pa i činjenicu da je svojevremeno bio kapiten mlade reprezentacije Bosne i Hercegovine, svakako je pravo čudo što nije ostvario bolju inostranu ali i reprezentativnu karijeru.

Da, istina je da sam mogao ostvariti bolju inostranu karijeru, ali razlog vidim u tome što sam kroz većinu karijere sam sebi menadžer. Na početku su me 'uništili' razni menadžeri kojima neću da spominjem imena, tako da nisam hteo više u to da se upetljavam. Ponosan sam na činjenicu da sam kroz celu karijeru sam, tako da mi niko ne može oduzeti sve to što sam ostavio iza sebe. Isti slučaj je i sa reprezentacijom, jer mislim da je jedini razlog mog nepozivanja u reprezentaciju upravo taj što nemam menadžera i što sam sam, ali mislim da sam zasluživao pozive“.

------------------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

------------------------------

Nemanja Bilbija je desetak godina sigurno jedan od fudbalera koji igraju u najkonstantnijoj formi u Premijer ligi. Za to vreme, delio je teren sa mnogim sjajnim igračima koji su na ovaj ili onaj način ostavili pečat u sećanju napadača Zrinjskog.

Zaista je kroz Premijer ligu prošlo jako mnogo kvalitetnih fudbalera. Neki su napravili dobre karijere, neki nisu koliko su mogli, ali izdvojio bih trenutne saigrače Slobodan Jakovljević, Hrvoje Barišić, zatim tu su Tomislav Tomić, Miroslav Stevanović te oni nešto stariji Vule Trivunović i Oliver Jandrić. Oni su zaista svi fantastični igrači koji su na mene ostavili veliki utisak“, istakao je Bilbija te se osvrnuo i na trenere u karijeri:

Za moj početak karijere najzaslužniji je Vlado Jagodić koji mi je pružio priliku da debitujem i pokažem šta znam. Imao sam jako puno trenera u karijeri i teško je nekog posebno izdvojiti. Ako bih već morao nekog, to su svakako Marko Nikolić, Blaž Slišković te sadašnji trener Zrinjskog Sergej Jakirović koji radi jako dobar posao i vidi se da ima mnogo iskustva“.

Za manje od mesec dana, Bilbija će napuniti 31 godinu. U najelitnijem rangu BiH fudbala odigrao je preko 200 utakmica, što ga svrstava u jednu od značajnijih ličnosti Premijer lige. Kako kaže, o kraju karijere još ne razmišlja.

Zaista je rano pričati o kraju karijere. Iako kroz moj broj utakmica i golova deluje da sam ja i star, zaista se ne osećam tako. Ja jesam dete banjalučkog Borca i mnogi me pitaju da li ću se pred kraj karijere vratiti tamo da završim karijeru, ali ne razmišljam uopšte o tome. Niko ne zna šta nosi budućnost, sve je moguće, ali meni se još igra fudbal i mislim da sam mlad za priču o smiraju karijere“.

Banjaluka, Sarajevo i Mostar, mesta su gde je Bilbija igrao u karijeri provedenoj u BiH, a kako kaže, najlepše uspomene ima upravo u trenutnom mestu prebivališta. Mostaru.

Vidite, Mostar mi je druga kuća. Jeste Banjaluka moj rodni grad, to je naravno posebno, ali period koji nosim iz Mostara je nezaboravan. Imam jako lepo iskustvo i iz Splita gde sam živeo osam meseci i to je zaista predivan grad. Takođe mi je lepo bilo i u Koreji gde sam bio sa porodicom, tako da stvarno nemam ni za čim da žalim u karijeri“, jasan je Bilbija.

BIH 1 – 13. KOLO

Petak

17.00: (2,85) Velež (2,90) Zrinjski (2,60)

Subota

14.00: Leotar – Borac Banjaluka

17.00: Sloboda – Radnik Bijeljina

17.00: Željezničar – Tuzla Siti

Nedelja

17.00: Sarajevo – Posušje

17.00: Široki Brijeg – Prijedor

***Kvote su podložne promenama



tagovi

BiH 1Nemanja BilbijaZrinjskiVelež

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara