Bili su podstanari 20 godina, nekoliko puta pred raspadom, a sad su najbolji klub u Grčkoj! (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | ned. 14.05.23. | 21:41

AEK na spektakularan način, pred 80.000 gledalaca na i oko Aja Sofije, stigao do 13. šampionske titule u svojoj istoriji

Tokom čitave sezone u grčkom prvenstvu, nekako su se svi očekival da će Panatinaikos biti taj koji će krunisati vrlo dobru sezonu i nakon 13 godina osvojiti šampionsku titulu, ali su te želje očgledno bile neosnovane. Najbolji tim u verovatno najuzbudljivijem šampionatu u ovom veku kada je u pitanju grčki fudbal bio je AEK, koji je to potvrdio i večeras protiv Volosa (4:0) u spektakluarnoj atmosferi na velepnoj Aja Sofiji, pred 35.000 gledalaca na samom stadionu i ukupno 80.000 unutra i spolja velelepnog objekta koji otvoren neposredno pred početak ove sezone.

Niko, pa ni AEK-ov spasilac Dimitros Melisanidis, nije verovao da će se na Aja Sofiji već u prvoj sezoni slaviti titula. Čovek koji je tokom devedesetih godina prošlog veka vodio ovaj atinski klub, na kormilo "žuto-crnih" vratio se 2013. godine, nakon što je AEK proglasio bankrot sa dugom od 170.000.000 evra i završio u trećem rangu takmičenja. Zajedno sa drugim poznatim navijačima AEK-a i nekim bivšim igračima osnovao je neprofitno udruženje koje je preuzelo većinski udeo u klubu. Melisanidis je u klub doveo "jake", a već u oktobru je opštini Nea Filadelfija predstavio plan za izgradju novog stadiona, po dizajnu Maisma Majovjeckog, koji je dizajnirao i Juventusov stadion. Konačno, nakon nekoliko odbijenih dozvola, ona konačna za izgradnju dobijena je 25. jula 2017. godine od strane Ministarstva životne sredine. Temelji Aja Sofije postavljeni su tri dana kasnije, a stadion je kompletno završen 7. septembra prošle godine.

Izabrane vesti

U proteklih 20 godina, tačnije od rušenja stadiona Nikos Gumas 2003. godine, koji je bio oštećen u zemljotresu u Atini 1999. godine, AEK je bio prinuđen da bude podstanar u svom gradu. Od 2004. do 2022. godine igrao je na Olimpijskom stadionu i 12. šampionski trofej u sezoni 2017/2018. slavio pred 60.000 gledalaca. Ipak, to nije bilo to, to nije bila AEK-ova prava kuća.

Svaka uspešna sezona sa sobom kao da je po pravilu nosila nekoliko loših i teških. Dovoljno je reći da je 11. trofej u klupskoj istoriji osvojen davne 1994. godine i tada bio treći uzastopni. Ipak, čini se da sa novim stadionom trenutno niko u Grčkoj nema izvesniju budućnost od AEK-a. Stoga se veruje da će "žuto-crni" ovaj trenutak tek nadograditi u skorijem periodu, možda već u narednoj sezoni kada će od trećeg kola kvalifikacija zaigrati u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

ALMEIDA RATNIČKI TEMPERAMENT PRENEO NA EKIPU

Svoj pečat na ovu titulu stavio je legendarni Argentinac Matijas Almeida. Čovek koji je dobio šansu da se dokaže i u evropskom fudbalu, nakon četiri godine u San Hozeu, preneo je svoj ratnički temperament na ekipu, pa je AEK bio najbolji onda kada su se lomila koplja u borbi za šampionsku titulu. Žuto-crni su bili jedini tim koji je nije doživeo nijedan poraz u plej-ofu za šampionsku titulu na dosadašnjih 10 mečeva (sedam pobeda i tri remija), a večeras je njegova ekipa na delu demonstrirala snagu protiv Volosa.

Svoj pečat u večerašnjem slavlju stavio je i fantastični Mijat Gaćinović. On je postigao drugi gol na meču u 33. minutu, svoj ukupno deveti u ovoj sezini, uz pet asistencija.

Početak meča sa Volosom obeležio je Stiven Zuber, koji je postigao prvi gol na meču u 16. minutu, a onda asistirao Gaćinoviću. Tačku na ubedljivo slavlje u poslednjih pola sata utakmice stavili su Oskar Pineda i Damijan Šimanski.

Sam početak utakmice je bio odložen pošto su domaće pristalice zapalile na stotine baklji, pa se stvorila ogromna dimna zavesa zbog koje je pomeren početak odigravanja meča. To nimalo nije poremetilo domaći tim, koji je bio silno motivisan i odlučan da šampionsku titulu osvoji na spektakularan način, što je i učinio.

S obzirom na dešavanja u grčkom fudbalu, ali i temperament navijača i vlasnika klubova, nema sumnje da će odbrana šampionske titule predstavljati ogroman izazov za AEK u narednoj sezoni. Olimpijakos će želeti što pre da se vrati na šampionski tron, Panatinaikos je imao izuzetnu sezonu, PAOK uvek vreba svoju šansu.

SUPERLIGA, 36. KOLO:

AEK - Volos 4:0 (2:0)

/Zuber 16, Gaćinović 33, Pineta 59, Šimanski 85/

Panatinaikos - Aris 1:1 (1:1)

/Klajnhajsler 6 - Iturbe 29/

PAOK - Olimpijakos 0:1 (0:1)

/Samaseku 33/



tagovi

AEKMatijas AlmeidaMijat Gaćinović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara